Jubileumportretten: verhalen van werkgeluk
Tijdens ons 25-jarig jubileumevent vieren we niet alleen de mijlpalen van Startwijzer, maar vooral de successen van onze klanten. Doorzettingsvermogen, groei en hernieuwd werkgeluk – dat is wat deze portretten uitstralen. Achter elke foto schuilt een inspirerend verhaal van iemand die, met de juiste ondersteuning, een nieuwe weg heeft gevonden in werk en ondernemerschap. Laat je inspireren door deze persoonlijke verhalen en ontdek hoe veerkracht en begeleiding het verschil kunnen maken.
Myrte van burn-out naar persoonlijke groei en professionele balans
“Ik heb nu twee droombanen, en dat voelt geweldig”
Myrte Datema, een 29-jarige motorliefhebber en marketingprofessional, wist jarenlang niet hoe ze haar passie kon combineren met de uitdagingen in haar leven. De liefde voor motoren begon toen ze als kind gefascineerd raakte door de Ducati van haar buurman, waar ze af en toe achterop mocht. Op haar 21e haalde ze eindelijk haar motorrijbewijs. Het gaf haar niet alleen een gevoel van vrijheid, maar ook de kans om haar avonturen te delen op social media. Ondanks haar vrijheid voelde ze zich overweldigd en belandde ze in een burn-out.
“Ik heb een heel tof leven nu. Het is niet perfect, maar het is mijn leven, en ik ben er trots op.”
Myrte ontdekte dat het oké is om niet perfect te zijn. Onder begeleiding van coach Leonne leerde ze haar grenzen te bewaken en haar eigenwaarde terug te vinden. Inmiddels werkt ze 32 uur per week bij CMSNL en runt ze haar eigen platform, MotoMyrt.
Myrte wil iedereen inspireren dat herstel en groei mogelijk zijn, zelfs na een burn-out. Je staat er niet alleen voor!
Lars achter de lens, van burn-out naar ondernemer
Lars Doreleijers (30 jaar) werkte jarenlang in de logistiek, klom op in zijn carrière, maar miste de passie. Toen werkdruk en persoonlijke uitdagingen zich opstapelden, belandde hij in een zware burn-out. Met lange wachttijden voor hulp werd het een moeilijke periode, waarin hij zelfs suïcidale gedachten had.
Zijn goede vriend Lars, een YouTuber, gaf hem een kans met een camera en dat veranderde alles. Hij ontdekte zijn talent voor videografie en vond een nieuw doel. Bij Startwijzer kreeg hij de begeleiding om zijn plannen om te zetten in een onderneming. Samen met coaches Iris en Frank leerde hij hoe hij zijn bedrijf financieel gezond kon opbouwen en met zelfvertrouwen klanten kon benaderen.
“Mijn vriend Lars sleurde me uit bed en gaf me die eerste kans met een camera. Dat veranderde alles.”
Vandaag de dag maakt Lars strategische socialmediacontent voor tattooshops en produceert hij bedrijfs- en trouwvideo’s. De opdrachten komen binnen en hij geniet van de vrijheid en creativiteit in zijn werk. In de toekomst wil hij tattooshops door heel Nederland helpen en met zijn vriend grotere marketingprojecten oppakken.
Marcel: van volledig afgekeurd naar fulltime ondernemer
Marcel (42) woont samen met zijn vriendin en kinderen in een rustig dorp. Hij begon als graffitiverwijderaar en ontdekte daar zijn passie voor schilderen. Zijn toekomst leek veelbelovend, tot gezondheidsproblemen roet in het eten gooiden. Door stress en een moeilijke privésituatie kreeg hij meerdere klaplongen en belandde uiteindelijk twee weken in coma. Artsen keurden hem volledig af en tien jaar lang leefde hij met strikte beperkingen.
“In het leven gaat het niet om wat je overkomt, maar om hoe je ermee omgaat.”
Toch bleef Marcel positief en vond hij via vrijwilligerswerk bij een kinderdagbesteding voor kinderen met een beperking nieuwe energie. Hier vond hij zijn liefde voor schilderen en bouwen terug.
Met hulp van zijn leermeester Peter en ondernemerscoach Micha zette Marcel de stap naar het ondernemerschap. Peter hielp hem met vakmanschap en het opbouwen van een klantenkring, terwijl Micha hem begeleidde bij het stellen van grenzen en het opstarten van zijn bedrijf.
Nu heeft Marcel een bloeiend bedrijf en mag hij over zeven jaar waarschijnlijk het bedrijf van Peter overnemen. Een droom kwam uit toen hij na jaren eindelijk weer op zijn motor kon stappen – het symbool van zijn herwonnen vrijheid.
Hoe Kimberly haar niet gewilde diploma een nieuw leven inblies
Kimberly Budike woont samen met haar twee jonge kinderen. Ze begon haar loopbaan in de zorg met een diploma als Helpende, maar raakte haar baan kwijt tijdens een moeilijke periode in de sector. “Alle helpenden en pedagogisch medewerkers verloren hun baan. Ik zat toen met een diploma dat niet gewild was,” vertelt Kimberly.
“Toen mijn diploma niet genoeg was, ontdekte ik gelukkig dat er altijd nieuwe kansen zijn.”
Via een advertentie kwam Kimberly bij Startwijzer terecht, waar ze de opleiding Verzorgende IG volgde. “Het was fijn om een coach te hebben zoals Annelies; iemand die niet alleen praktisch hielp, maar er ook echt voor je was.” Annelies hielp haar met sollicitaties, cv en persoonlijke begeleiding.
Het traject leverde Kimberly een nieuwe baan op én het vertrouwen om haar eigen bedrijf te starten: Kimmy’s Helpende Hand. Ze combineert nu zelfstandig werk met een baan in loondienst. “Of het nu somatiek of psychogeriatrie is, ik vind het geweldig dat ik als allrounder overal aan de slag kan.”
Voor Kimberly draait haar werk niet alleen om hulp, maar vooral om contact met mensen. Ze geniet van het maken van echte verbinding, vooral met dementerende cliënten.
“Met de juiste begeleiding en steun kun je elke uitdaging aan.”
Wim: van passie voor sport naar een stichting met impact
Wim Cardoze (61) heeft altijd een grote passie voor sport gehad. Als sporter en trainer wilde hij jongeren inspireren en motiveren. Toen zijn baangarantie via een stage in de sportschool onverwachts wegviel, besloot Wim zijn droom te volgen: een eigen stichting voor jongeren oprichten, gericht op sport en persoonlijke groei.
“Even snel een sportschool beginnen is er niet bij.”
Met de hulp van coach Annemiek onderzocht Wim samen met haar hoe hij zijn passie voor sport kon omzetten in een eigen onderneming. Na het volgen van workshops en het overwinnen van de bureaucratische obstakels in Arnhem, werd zijn droom werkelijkheid.
Wim richtte Wai Khru op, waar hij jongeren niet alleen sportlessen geeft, maar hen ook leert omgaan met uitdagingen, zelfvertrouwen op te bouwen en hun eigen potentieel te ontdekken.
“Sport is meer dan alleen fysiek bezig zijn. Het biedt levenslessen die je op allerlei gebieden kunt toepassen.”
Met zijn stichting maakt Wim echt impact. Hij helpt jongeren hun grenzen te verleggen en hun dromen na te jagen. Door sport kunnen ze niet alleen fysiek sterker worden, maar ook mentaal groeien.
Het Wasrijgrek van Angelique verovert Nederland
Angelique (56) werkte 30 jaar in het bedrijfsleven, maar besloot op een gegeven moment dat het tijd was voor iets anders. Ze wilde meer tijd doorbrengen met haar familie en haar passie opnieuw ontdekken. Toen ze haar baan opzegde, had ze geen vastomlijnd plan, maar één ding wist ze zeker: stilzitten was geen optie.
“Als iets niet goed voelt, moet je niet proberen door te zetten, maar juist een andere weg inslaan.”
Met een laptop en een hoofd vol ideeën startte Angelique een online winkel en kreeg via Startwijzer begeleiding van coach Rob. Hij hielp haar met de praktische kant van het ondernemerschap en gaf haar het vertrouwen om verder te gaan.
“Rob heeft mij op een unieke manier weten te inspireren om in mezelf te geloven.”
Tijdens haar avontuur werd Angelique benaderd door SBS6 voor het programma ‘Wat een uitvinding!’. Ze ontdekte een efficiëntere constructie voor haar Wasrijgrek, dat ze 20 jaar eerder had uitgevonden. Na de finale nam Action contact met haar op en besloot haar Wasrijgrek in hun winkels te verkopen.
“Ik vind het een eer dat mijn uitvinding te koop is bij één van de snelst groeiende retailers.”
Angelique is trots op haar reis en heeft geleerd naar haar gevoel te luisteren en keuzes te maken die écht bij haar passen.
Cor’s transformatie: muziek als motor voor herstel en groei
Cor (51) was altijd actief, maar na een bedrijfsongeval kreeg hij posttraumatische dystrofie, wat zijn leven drastisch veranderde. “Ik moest stilzitten vanwege de pijn, terwijl ik altijd gewend was om actief te zijn,” vertelt hij. Ondanks de fysieke en mentale uitdagingen bleef Cor vastberaden om iets betekenisvols te doen.
“Ik ben niet eigenwijs, ik heb mijn eigen mening,” zegt hij met een glimlach.
Cor zocht naar wat wél mogelijk was en ontdekte zijn passie voor muziek weer. Jaren later begon hij opnieuw met drummen, wat leidde tot de oprichting van The Music Place, een muziekstudio. “Mijn partner zei op een dag: ‘Waarom doe je hier niet iets mee?’” Dit moment markeerde de start van zijn droom.
Met de steun van coach Frank kreeg Cor zijn ondernemersplan helder. “Frank hielp me realistisch te blijven en gaf me het vertrouwen om door te gaan.” Cor’s omgeving speelde ook een grote rol, van gratis isolatiemateriaal tot technische hulp.
“Mijn doel is om een plek te creëren waar muziek mensen verbindt.”
Met zijn vastberadenheid heeft Cor al mooie resultaten behaald: bands en koren uit heel Nederland komen naar zijn studio, en zijn plannen voor een muziekschool worden steeds realistischer. Cor is een voorbeeld van hoe je, zelfs na ziekte, je passie kunt herontdekken en omzetten in iets dat niet alleen je eigen leven verrijkt, maar dat van anderen ook.
Anne-Marie: een leven in verbinding met de natuur
Anne-Marie Kragten woont in Berkhout, waar ze veel tijd doorbrengt in de natuur, wandelend met haar hond of werkend in haar moestuin. Na een periode van onzekerheid besloot ze haar levenspad te veranderen. “Ik had nooit echt een duidelijke richting,” vertelt ze.
Ze werd begeleid door coach Ingeborg bij het opstellen van een bedrijfsplan, het leren van basisvaardigheden voor ondernemerschap en het gebruik van social media voor promotie. Anne-Marie leerde de nodige tools om haar ideeën uit te voeren.
“Kinderen zien hoe een klein zaadje groeit tot een plant, dat is pure magie.”
Anne-Marie organiseert nu educatieve activiteiten voor scholen en natuurprojecten op haar terrein, Oersheim-Natuur in Ursem. Ze is ook ‘moestuinjuf’ en leert kinderen groenten verbouwen. Haar missie is om mensen, vooral kinderen, te laten ervaren hoe mooi de natuur is.
Vier jaar geleden besloot ze haar passie voor de natuur professioneel te maken door een opleiding tot natuurgids te volgen. Na het behalen van haar diploma startte ze als vrijwilliger bij het IVN en besloot ze haar eigen onderneming te beginnen. Via Startwijzer kreeg ze de begeleiding die ze nodig had om haar bedrijf op te zetten.
Anne-Marie kijkt vol vertrouwen naar de toekomst en is vastbesloten om haar onderneming verder te laten groeien. “Het is spannend, maar ontzettend leuk,” zegt ze.
"Ik wil altijd groeien" – Het verhaal van Arzu
Arzu, die enkele jaren geleden vanuit het buitenland naar Nederland verhuisde, zocht bij Startwijzer begeleiding omdat ze vastliep in haar persoonlijke en professionele leven. Als ambitieuze vrouw wilde ze haar doelen bereiken en haar plek in de maatschappij vinden. Haar coach hielp haar bij het stellen van haalbare doelen en het versterken van haar zelfvertrouwen.
Arzu ontdekte dat haar grootste uitdaging was om haar onzekerheden los te laten en haar zelfbeeld te verbeteren. Dit werd mogelijk door praktische handvatten en reflectiemomenten met haar coach. Daarnaast leerde ze haar werk-privébalans te verbeteren en haar sterke punten beter in te zetten.
Door de intensieve begeleiding groeide Arzu in haar zelfvertrouwen, communicatie en werkstijl. Ze ervaarde dat ze met de juiste tools en mindset op eigen kracht verder kon. Met vertrouwen zette ze stap voor stap haar doelen om in concrete resultaten.
"Ik vind het nog steeds spannend om Nederlands te spreken" – Het verhaal van Sarah
Sarah verhuisde een paar jaar geleden naar Nederland en vond het lastig om haar plek te vinden in een nieuwe omgeving. Ze zocht ondersteuning bij Startwijzer om haar zelfvertrouwen te vergroten en haar Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren.
Hoewel ze het nog steeds spannend vindt om Nederlands te spreken, leerde Sarah dat fouten maken onderdeel is van het leerproces. Met de hulp van haar coach groeide haar zelfvertrouwen, en ze vond manieren om haar communicatie te verbeteren.
Dankzij haar inzet en begeleiding heeft Sarah nu meer vertrouwen in gesprekken en blijft ze werken aan haar persoonlijke ontwikkeling. Haar verhaal laat zien dat doorzettingsvermogen en de juiste ondersteuning het verschil kunnen maken.
“Ik wilde nóg beter Nederlands leren want onze toekomst ligt hier” – Het verhaal van Abir
Abir kwam met haar gezin naar Nederland en wilde beter Nederlands leren om hier een toekomst op te bouwen. Ze volgde taallessen, maar had moeite met spreken en schrijven. Via Startwijzer kreeg ze begeleiding en vond ze meer zelfvertrouwen in het Nederlands. Ze leerde hoe ze gesprekken kon voeren en administratie kon regelen, wat haar hielp in het dagelijks leven.
Naast de taal wilde Abir ook iets voor zichzelf opbouwen. Met steun van haar coach verkende ze haar mogelijkheden en kreeg ze inzicht in haar talenten. Ze begon met het verkopen van zelfgemaakte producten en droomt ervan een eigen bedrijf op te zetten.
Dankzij haar doorzettingsvermogen en begeleiding heeft Abir grote stappen gezet. Ze voelt zich sterker in Nederland, zowel als moeder als ondernemer. Haar toekomst ziet ze nu vol vertrouwen tegemoet, met haar gezin en haar ambities als basis.
“Onderwijs geeft je vrijheid” – Het verhaal van Ana
Ana verhuisde naar Nederland en wilde haar toekomst hier opbouwen. Ze wist dat taal en onderwijs haar vrijheid zouden geven. Daarom volgde ze taallessen, maar het was een uitdaging om goed Nederlands te leren en een passende opleiding te vinden.
Via Startwijzer kreeg Ana begeleiding en ontdekte ze haar mogelijkheden. Haar coach hielp haar bij het verkennen van studies en het maken van een realistisch plan. Ze zette door en koos voor een opleiding die bij haar paste. Dit gaf haar niet alleen kennis, maar ook zelfvertrouwen om stappen te zetten in haar nieuwe land.
Dankzij haar doorzettingsvermogen en de juiste ondersteuning voelt Ana zich sterker dan ooit. Ze bouwt aan een toekomst waarin ze haar talenten kan inzetten en financiële onafhankelijkheid kan bereiken. Voor Ana betekent onderwijs vrijheid, en ze is vastberaden haar dromen waar te maken.
De foto’s zijn gemaakt door Yvonne ten Bruggencate van The Best of Me en Goedle Monnens.