kanker en werk
Heb je kanker (gehad) en wil je weer aan het werk? Door de behandelingen en een onzeker ziekteverloop weet je vaak niet waar je aan toe bent. Ook na herstel kunnen late gevolgen van behandelingen roet in het eten gooien. Hoe combineer je dit met (een terugkeer naar) werk? Op deze pagina vind je het ervaringsverhaal van Sonja, aandachtspunten voor het opbouwen van werk en de inspiratiepagina met podcasts, boeken en social mediakanalen rondom het thema kanker en re-integratie.
Sonja kreeg borstkanker en bleef werken
In 2013 kreeg Sonja te maken met een hersenbloeding, een gebeurtenis die haar leven op zijn kop zette. Toch slaagde zij erin om weer aan het werk te gaan, zij het met de nodige aanpassingen. Helaas werd zij in januari 2022 geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: borstkanker. ‘Voor je ziek wordt, denk je nooit na over de mentale gevolgen van een ziekte,’ zegt Sonja.
‘Mensen onderschatten vaak de emotionele impact op een gezin,’ zegt Sonja. ‘Ik zocht later psychische hulp om beter om te gaan met het gevoel niet volledig aanwezig te kunnen zijn voor mijn kinderen. Het is belangrijk dat we meer bewustzijn creëren over hoe ziekte niet alleen het individu, maar ook de gezinsdynamiek beïnvloedt. Werkgevers hebben vaak misvattingen en het is belangrijk om jezelf niet de schuld te geven als je je baan niet kunt behouden.
aandachtspunten kanker en werk
Gediagnosticeerd worden met kanker is een grote klap in het gezicht. Door de impact ervan, verdwijnt werk al snel naar de achtergrond. Werkgevers en bedrijfsartsen gaan daar vaak in mee en moedigen het aan tijdelijk afstand te nemen van werk, ook met het idee dat iemand waarschijnlijk niet meer terugkeert.
Kanker is echter steeds beter te behandelen, waardoor de overlevingskansen tegenwoordig groter zijn dan voorheen. De behandelingen duren wel lang (gemiddeld één tot anderhalf jaar), waardoor de kloof met het voormalige werk ondertussen steeds groter wordt. Daarnaast is kanker steeds vaker een chronische ziekte.
Goede communicatie tussen werkgever en werknemer en het zoveel mogelijk behouden van werk is cruciaal om de uiteindelijke terugkeer naar werk te bevorderen. Na terugkeer op werk missen (ex-)kankerpatiënten daarnaast begrip van collega’s, leidinggevenden en werkgevers voor de late gevolgen van kanker(behandelingen).
De coaches van Startwijzer begeleiden je bij je (terugkeer naar) werk en het omgaan met de late gevolgen van kanker en het daarmee gepaarde onbegrip op werk.
Bespreek regelmatig met je werkgever hoe het gaat en pak het plan van aanpak erbij. Zo kun je zien of je niet te hard van stapel loopt. Of dat je juist wat extra aanmoediging of hulp nodig hebt.
Vertel je leidinggevende en collega’s wat je wel en (nog) niet kunt. Dan kunnen zij daar rekening mee houden. Probeer de communicatie met je collega’s hierover samen met je leidinggevende te doen. Dat voorkomt meestal misverstanden.
Vraag om een buddy: een collega die je kan bijpraten en helpt om je werk te organiseren. Wat doe je wel/niet, welke opdrachten of klussen neem je aan en welke doe je niet?
Omdat werken veel energie vraagt, is het advies om na de behandeling rustig te beginnen en je uren en werkzaamheden langzaam uit te breiden. Als je te hard en te snel aan het werk gaat, vraag je te veel van je lichaam en geest. Je hebt dan een grotere kans op een burn-out.
Maak samen met je coach een opbouwschema. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een plan A en een plan B. Plan A is ambitieus, de uren en taken worden daarin snel opgebouwd. Plan B kent juist een veel lager tempo. Het doel is dat de uren- en takenopbouw niet sneller gaat dan Plan A, maar ook niet langzamer dan Plan B. Spreid je uren zo goed mogelijk over de week. Bouw vervolgens langzaam op.
Maak, indien mogelijk, je mailbox helemaal leeg: verwijder alle berichten zodat je met een schone lei kunt beginnen.
Houd je afwezigheidsassistent nog een tijdje aan. Maak een bericht waarin staat dat je een tijd afwezig bent geweest, dat je nu weer aan het opstarten bent en bijgepraat moet worden. En dat je graag opnieuw een mail ontvangt als je belangrijke informatie hebt gemist. Hiermee wordt het overzichtelijk en behapbaar.
Als het in jouw baan mogelijk is, begin dan met werk waar geen tijdsdruk op ligt. Overschat daarnaast je mogelijkheden niet. Stel haalbare doelen voor jezelf, en stem die af met je leidinggevende en je collega’s.
Houd een energiedagboek bij. Schrijf elke dag op wat je hebt gedaan (werk, huishoudelijke dingen, sociale contacten, bewegen etc.), waar je energie van kreeg, wat je energie heeft gekost. Gaat het even minder goed, dan kun je makkelijk terugkijken waardoor het zou kunnen komen. Luister naar je lichaam. Kun je je minder goed concentreren? Ben je snel geëmotioneerd of voel je je opgejaagd? Slaap je minder goed? Neem dan op tijd rust en doe een stap terug als het niet gaat. Ga niet over je grenzen heen.
Neem ook de tijd voor sociale contacten met je collega’s.
Zorg ook dat je genoeg energie overhoudt voor andere (belangrijke en fijne) dingen in je leven. Dus stop niet ál je energie in werk.
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Je huisarts of de bedrijfsarts kan hier tips over geven. Vraag daarbij ook naar beweegprogramma’s voor mensen met kanker. Bewegen kan klachten verminderen tijdens en na de behandeling.
inspiratiepagina
We merkten bij onze cliënten dat ze behoefte hebben aan perspectief: hoe gaan anderen om met kanker en wat kan ik verwachten van re-integreren in werk, met of na kanker?
Speciaal daarvoor hebben we een inspiratiepagina gemaakt, met links naar podcasts, boeken, social mediakanalen en artikelen rondom het thema kanker (en werk). Je kunt deze downloaden door hieronder je e-mailadres achter te laten of de pagina op te vragen bij je coach.
begeleiding door Startwijzer
Wij kunnen je begeleiden bij de terugkeer op de arbeidsmarkt als je kanker hebt gehad of hier nog steeds klachten van ervaart. Samen kijken we naar je mogelijkheden om te re-integreren en ondersteunen we je bij het zoeken naar een passende baan of bij het starten als zelfstandig ondernemer.
Als je je bij ons aanmeldt, doen we eerst een kennismakingsgesprek. Hierin kun je bepalen of je een klik voelt met ons en onze werkwijze. Als dat zo is, matchen we je aan een coach bij jou in de buurt. Deze coach zal jou voor meerdere maanden begeleiden bij de stappen die je zet.
Wij werken in opdracht van je werkgever of het UWV, dit is afhankelijk van hoe lang je al ziek bent. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiering van het traject.
- Bovengemiddeld slagingspercentage van 94%
- 20+ jaar expertise in re-integratie
- 35+ coaches en ervaringsdeskundigen
- Toegang tot de online leeromgeving en workshops
- Baan in loondienst en ondernemerschap kun je tegelijkertijd onderzoeken
- Ruime ervaring met het begeleiden van cliënten met en na kanker