fbpx

re-integratie, hoe kom ik weer terug aan het werk?

Re-integratie betekent dat je weer aan het werk gaat na (langdurige) werkloosheid of ziekte. Re-integreren kan in je eigen werk of in ander werk, zowel bij je eigen werkgever (na langdurige ziekte) als ergens anders. Lees hieronder over de verschillende manieren waarop je kunt re-integreren. In al deze gevallen kunnen wij jou begeleiden naar werk in loondienst of zelfstandig ondernemerschap.

re-integratie werkgever

Als je langere tijd ziek bent geweest, keer je na enige tijd weer terug in je baan. Meestal is dat je baan bij je huidige werkgever, maar dat kan niet altijd. Door de ziekte of de aandoening die je hebt, is je huidige baan misschien niet langer geschikt voor jou. Of je functie bestaat niet meer bij je oude werkgever. In dat geval ga je in overleg met je werkgever je re-integratie regelen. De bedrijfsarts is daar meestal ook bij betrokken.

re-integratie 1e spoor of 2e spoor

Wanneer je werkgever voor re-integratie zorgt, wordt ook wel gesproken van re-integratie 1e spoor en 2e spoor. Met re-integratie 1e spoor wordt bedoeld dat een werknemer die ziek is geweest terugkomt bij zijn oude werkgever en daar passend werk krijgt aangeboden. Bijvoorbeeld een lasser op een scheepswerf die na een ongeval niet meer op steigers kan klimmen en nu bij de werf re-integreert als portier.

Re-integratie in eigen of aangepast werk na ziekte is een wettelijke verplichting van een werkgever, maar soms heeft een werkgever daar geen mogelijkheden voor. In dat geval moet de werkgever de werknemer helpen met het vinden van een baan ergens anders. Dat heet re-integratie 2e spoor. Vaak heeft de werkgever de deskundigheid daarvoor niet zelf in huis en wordt Startwijzer hiervoor ingeschakeld.

re-integratie via het uwv

Je kunt ook een re-integratie traject volgen als je een uitkering van UWV hebt. UWV biedt bijvoorbeeld “Werkfit maken” trajecten aan voor mensen met een Wajong- , WGA- of ZW-uitkering. In dit traject wordt samen met je persoonlijke coach onderzocht wat nodig is om weer aan de arbeidsmarkt te kunnen deelnemen en hoe dit bereikt kan worden. Het doel is om aan het einde van dit traject geen of minder belemmeringen meer te ervaren die je hinderen om weer aan het werk te gaan. Klanten van Startwijzer geven ons hiervoor een 8,2. Ons succespercentage voor dit traject is 97%. Aanmelden voor dit traject kan via je UWV-contactpersoon. Of bel ons!

Ben je benieuwd naar het persoonlijke verhaal van een van onze coaches die gere-integreerd is via het UWV? Lees hier het persoonlijke verhaal van coach Janna of klik hier voor de verhalen van andere starters die een traject bij Startwijzer hebben gevolgd.

contact

Wil je re-integreren, maar weet je niet hoe? Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen! Startwijzer begeleidt en ondersteunt je op een professionele, betrokken en resultaatgerichte manier.  Bel ons op 0229 27 48 88, stuur een WhatsAppbericht of mail ons.

Bron: www.oval.nl