onze impact
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Met ons werk dragen we bij aan 3 van de 17 SDG’s. Lees op deze pagina hoe we dit doen.
de impact van Startwijzer
Naast een persoonlijke impact op de mensen die wij begeleiden heeft ons werk een maatschappelijke impact. We gebruiken de SDG’s als leidraad voor onze organisatie en als middel om onze maatschappelijke impact mee in kaart te brengen.
Levenslang leren
Onze coaching, aangevuld met maandelijkse workshops en een uitgebreide online leeromgeving, is toegankelijk voor alle leeftijden en bevordert levenslang leren (SDG 4.4).
Door advies over opleidingen en begeleiding bij scholing te geven, dragen wij bij aan gelijke toegang tot onderwijs voor mensen voor wie een opleiding anders een stap te ver is (SDG 4.5).
Daarnaast bieden wij op maat gemaakte coachingstrajecten voor nieuwkomers, gericht op het volgen van een beroepsopleiding of het instromen op de Nederlandse arbeidsmarkt (SDG 4.3).
Eerlijk werk
Met onze loopbaan- en ondernemerscoaching begeleidt Startwijzer iedereen die kan en wil werken bij hun zoektocht naar passend werk (SDG 8.5).
Zo bevorderen we de creatie van waardige banen, ondernemerschap, creativiteit en innovatie en moedigen we de groei van kleine ondernemingen aan. We ondersteunen mensen om toegang te krijgen tot financiële diensten als kredietverleners (SDG 8.3).
In speciale trajecten voor nieuwkomers begeleiden we ook hen naar veilige en gezonde werkomgevingen die aansluiten bij hun wensen en behoeften (SDG 8.8).
Gelijkheid bevorderen
Startwijzer draagt bij aan het bevorderen van gelijkheid in Nederland door onze coaching aan te bieden aan mensen met een uitkering en een uitdaging ervaren door leeftijd, afkomst of fysieke, mentale of andere (tijdelijke) omstandigheden (SDG 10.3).
Mensen die gebruik maken van onze coaching zijn vaak afhankelijk van een uitkering en een terugkeer naar de arbeidsmarkt kan zorgen voor een toename in inkomen (SDG 10.1).
Een terugkeer naar de arbeidsmarkt zorgt voor sociale en economische inclusie voor groepen mensen die voorheen buitengesloten werden (10.2).
subdoelen uitgelegd
Tegen 2030 gelijke toegang garanderen voor alle vrouwen en mannen tot betaalbaar en kwaliteitsvol technisch, beroeps- en hoger onderwijs, met inbegrip van de universiteit.
Tegen 2030 het aantal jongeren en volwassenen met relevante vaardigheden, met inbegrip van technische en beroepsvaardigheden, voor tewerkstelling, degelijke jobs en ondernemerschap aanzienlijk opdrijven.
Tegen 2030 genderongelijkheden wegwerken in het onderwijs en zorgen voor gelijke toegang tot alle niveaus inzake onderwijs en beroepsopleiding voor de kwetsbaren, met inbegrip van mensen met een handicap, inheemse bevolkingen en kinderen in kwetsbare situaties.
Bevorderen van op ontwikkeling toegespitste beleidslijnen die productieve activiteiten ondersteunen, alsook de creatie van waardige jobs, ondernemerschap, creativiteit en innovatie, en de formalisering en de groei aanmoedigen van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen, ook via toegang tot financiële diensten.
Tegen 2030 komen tot een volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor alle vrouwen en mannen, ook voor jonge mensen en personen met een handicap, alsook een gelijk loon voor werk van gelijke waarde.
De arbeidsrechten beschermen en veilige en gezonde werkomgevingen bevorderen voor alle werknemers, met inbegrip van migrerende werknemers, in het bijzonder vrouwelijke migranten, en zij die zich in precaire werkomstandigheden bevinden.
Tegen 2030 geleidelijk tot een inkomenstoename van de onderste 40% van de bevolking komen tegen een ritme dat hoger ligt dan het nationale gemiddelde, en die toename ook in stand houden.
Tegen 2030 de sociale, economische en politieke inclusie van iedereen mogelijk maken en bevorderen, ongeacht leeftijd, geslacht, handicap, ras, etniciteit, herkomst, godsdienst of economische of andere status.
Gelijke kansen verzekeren en ongelijkheden wegwerken, ook door het afvoeren van discriminerende wetten, beleidslijnen en praktijken en door het bevorderen van de geschikte wetgeving, beleidslijnen en acties in dit opzicht.