Burn-out en werk
Terugkeren op de arbeidsmarkt na een burn-out kan een zowel fysieke als mentale uitdagingen met zich meebrengen. Burn-out is een gevolg van langdurige stress, vaak op de werkvloer, en uit zich (bij iedereen op een andere manier) in bijvoorbeeld extreme vermoeidheid, emotionele uitputting en verminderde motivatie. Herstellen en weer aan het werk gaan vereist een zorgvuldige aanpak, met aandacht voor persoonlijke grenzen en (intensieve) begeleiding. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten en de meest gebruikte therapieën om dit herstel te ondersteunen.
Myrte: van burn-out naar persoonlijke groei en professionele balans
Myrte Datema, een 29-jarige motorliefhebber en marketingprofessional, wist jarenlang niet hoe ze haar passie kon combineren met de uitdagingen in haar leven. De liefde voor motoren begon toen ze als kind gefascineerd raakte door de Ducati van haar buurman, waar ze af en toe achterop mocht. Op haar 21e haalde ze eindelijk haar motorrijbewijs. Het gaf haar niet alleen een gevoel van vrijheid, maar ook de kans om haar avonturen te delen op social media. Dit leidde al snel tot een groeiend aantal volgers en samenwerkingen met motorbedrijven.
Maar ondanks deze successen begon de druk zich op te stapelen. Myrte werkte als teamleider voor een motorkledingwinkel en had daarnaast haar eigen social media. Ze dacht dat ze alles aan kon, maar voelde zich steeds meer overweldigd. Dit, in combinatie met het feit dat ze net herstellende was van een depressie, maakte dat de stress vanuit haar baan in loondienst haar te veel werd.
“Ik voelde me nooit goed genoeg en was constant bezig met wat anderen van me dachten.”
De situatie verergerde en Myrte belandde in een burn-out. Ze herinnerde zich de momenten waarop ze op haar motor zat, het gevoel van vrijheid dat ze ervoer, maar die momenten werden overschaduwd door een negatieve spiraal. De druk om te presteren en de verantwoordelijkheden die Myrte op haar schouders droeg, waren gewoon te veel.
Wat is een burn-out?
Wie een langdurige periode van stress doormaakt, kan uiteindelijk in een burn-out terechtkomen. Langdurige stress en spanning zorgen ervoor dat je fysieke en mentale energiereserves als het ware opgebrand raken. Niet zelden zijn problemen op het werk hier een belangrijke oorzaak voor. Aanvankelijk werk je vaak door vermoeidheid en spanning heen, maar na een tijd lukt dat niet meer. Alledaagse taken worden een immense opgave. Vaak gehoord: het gevoel dat je voortdurend in een te hoge versnelling staat. Wanneer deze klachten langer dan een half jaar aanhouden, heb je mogelijk te maken met een burn-out.
Burn-out klachten
De symptomen voor een burn-out zijn niet eenduidig: ze worden door iedereen weer op een andere manier ervaren. Vaak is het wel zo dat iemand met een burn-out de klachten een half jaar of langer ervaart en de klachten zijn zowel lichamelijk als psychisch. Denk aan: je uitgeput en oververmoeid voelen, onrustig of nauwelijks kunnen slapen, hoofdpijn, , duizeligheid, pijn in de borst, hartkloppingen, maagklachten, buikpijn, verstoorde concentratie, opzien tegen de werkdag, verminderd zelfvertrouwen, prikkelgevoeligheid (je kunt minder goed tegen drukte of lawaai) en/of piekeren.
Herstellen bij een burn-out
Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om een (bedrijfs)arts op te zoeken. Voor een spoedig herstel is het belangrijk om (waar mogelijk) te blijven werken, maar afstemming daarover met een arts en de werkgever is essentieel. Terugkeren op de arbeidsmarkt na een burn-out vereist tijd, geduld en zorgvuldige planning. Door aandacht te besteden aan het stellen van grenzen, het herstellen van de balans tussen werk en privé, en door gebruik te maken van effectieve therapieën zoals cognitieve gedragstherapie en mindfulness, kan men stap voor stap weer integreren in het werkproces. Het vinden van een nieuwe balans is essentieel om terugval te voorkomen en duurzaam inzetbaar te blijven.
Aandachtspunten bij burn-out en werk
Ook wij hebben – als werkgever – ervaren hoe het is wanneer iemand uitvalt op basis van stress klachten. Wat hebben we gedaan ten behoeve van een gezonde terugkeer op de werkvloer? Vier tips voor je!
Terugkeren op de werkvloer na (of deels nog tijdens) een burn-out is voor velen een hoge drempel. Mede daarom is het belangrijk om altijd in contact te blijven met werkgever en collega’s en voor zover mogelijk te blijven werken. We hebben vier tips!
Ik wil meer tips tegen werkstress!
Een van de grootste valkuilen bij het terugkeren na een burn-out is te snel willen gaan. Veel mensen ervaren druk om weer snel volledig mee te draaien, maar dit kan leiden tot een terugval. Bouw het aantal werkuren langzaam op, in overleg met een bedrijfsarts of coach. Begin met een beperkt aantal uren en ga geleidelijk meer werken. Hou een strikte eindtijd aan om overwerken te voorkomen.
Bekende signalen van een (naderende) burn-out: geen zin om naar je werk te gaan en werkzaamheden uitstellen. Bij een terugkeer is het dan ook belangrijk om deze patronen te doorbreken. Check elke ochtend in en bepaal wat je gaat doen. Leg de lat in het begin niet te hoog, maar rond je werk wel af. Ook kan een burn-out het resultaat zijn van een slechte balans tussen werk en privéleven. Bij terugkeer is het belangrijk om deze balans te herstellen en te behouden. Dat kan bijvoorbeeld door meer tijd vrij te maken voor ontspanning, hobby’s en sociale contacten buiten het werk.
Mensen die een burn-out hebben doorgemaakt, hebben vaak moeite met het stellen van grenzen. Zo ligt het gevaar van overbelasting op de loer, omdat ze geneigd zijn te veel taken op zich te nemen. ‘Nee’ leren zeggen en prioriteiten stellen zijn cruciale vaardigheden bij de terugkeer op de werkvloer. aansluiten.”
Een goede samenwerking met de werkgever is essentieel. Wij hebben ervoor gekozen om ook een externe burn-out en stress coach (@Dominque) in te schakelen. Daarnaast hebben we op basis van een open dialoog over de verwachtingen en mogelijkheden de werkdruk aangepast en flexibele werktijden aangeboden.
Angelique is ondernemer met een missie
Het leven van Angelique Joseph-Vlaar nam een paar jaar geleden een ingrijpende wending, een die haar veel heeft gekost. Ze is echter ook dankbaar voor de ervaringen die haar hebben gevormd tot de positieve ondernemer die ze nu is. Haar tweede dochter werd ernstig ziek op de leeftijd van negen maanden. Ze bleek te lijden aan neutropenie, een aandoening waarbij het lichaam witte bloedcellen aanvalt. Na de geboorte van haar 2 dochters verwelkomde Angelique een zoon. Na tien dagen hoorde ze dat hij Lissencefalie oftewel gladde hersenen had.
De verandering die hierdoor in Angelique plaatsvond – van een gedreven workaholic naar een toegewijde mantelzorger – bracht haar energie volledig naar haar gezin. Haar dochter herstelde geleidelijk van haar ziekte en werd op 6-jarige leeftijd genezen verklaard, maar bij Lissencefalie is herstel niet mogelijk. Na het verlies van een tweede zoon tijdens de zwangerschap en het verwelkomen van haar derde dochter, verloor Angelique uiteindelijk haar zoon op 4-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn aandoening. Deze aangrijpende periode resulteerde in een burn-out, die voor Angelique niet geheel onverwacht kwam.
inspiratiepagina stress en burn-out
Wil je meer informatie en inspiratie over burn-out en werk? Daar hebben we een document voor gemaakt, op basis van de kennis en ervaring van onze coaches en cliënten.
We merkten bij onze cliënten dat ze behoefte hebben aan perspectief: hoe gaan anderen om met stress en burn-out en wat kan ik verwachten van re-integreren in werk met stress en burn-out?
Speciaal daarvoor hebben we een inspiratiepagina gemaakt, met links naar podcasts, boeken, social mediakanalen en artikelen rondom het thema burn-out en werk. Je kunt deze downloaden door hieronder je e-mailadres achter te laten.
een uitnodiging voor transformatie
De coaches van Startwijzer krijgen zeer regelmatig te maken met mensen die een burn-out hebben doorgemaakt. Sterker nog: soms hebben ze zelf een burn-out doorgemaakt en zijn dus ervaringsdeskundige. Wat zijn hun adviezen en aanpak? Coach Ria: “Ik zie een burn-out als een uitnodiging voor een transformatie.” Ik informeer naar de hulpvraag en probeer daarbij aan te sluiten. Papier is geduldig: ik adviseer mensen met een burn-out veel te laten opschrijven, dat geeft helderheid en inzicht. Zelf deed ik haptonomie om weer te leren voelen, maar ook mindfulness, meditatie, yoga en wandelen kunnen goed helpen.
begeleiding door Startwijzer bij stress en burn-out
Wij kunnen je begeleiden bij de terugkeer op de arbeidsmarkt als je stress en burn-out hebt of hebt gehad. Samen kijken we naar je mogelijkheden om te re-integreren en ondersteunen we je bij het zoeken naar een passende baan of bij het starten als zelfstandig ondernemer.
Als je je bij ons aanmeldt, doen we eerst een kennismakingsgesprek. Hierin kun je bepalen of je een klik voelt met ons en onze werkwijze. Als dat zo is, matchen we je aan een coach bij jou in de buurt. Deze coach zal jou voor meerdere maanden begeleiden bij de stappen die je zet.
Wij werken in opdracht van je werkgever of het UWV, dit is afhankelijk van hoe lang je al ziek bent. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiering van het traject.
- Bovengemiddeld slagingspercentage van 94%
- 20+ jaar expertise in re-integratie
- 35+ coaches en ervaringsdeskundigen
- Toegang tot de online leeromgeving en workshops
- Baan in loondienst en ondernemerschap kun je tegelijkertijd onderzoeken
- Ruime ervaring met het begeleiden van cliënten met stress en burn-out klachten