long COVID en werk
Heb je Long COVID (gehad) en wil je weer aan het werk? Long COVID of Post-COVID is een relatief nieuwe ziekte die nog niet goed begrepen wordt door zorgverleners. Tegelijkertijd ervaren tussen de 80.000 en 160.000 mensen langdurige coronaklachten. Op deze pagina vind je meerdere bronnen van inspiratie en informatie over de huidige stand van zaken rondom Long COVID en werk.
Kim start onderneming met Post-COVID
Kim van Dijk, 43 jaar oud, heeft altijd een actief en druk leven geleid. Vanaf haar 15e werkte ze als automonteur. Later maakte ze de overstap naar het kappersvak. Daarnaast is Kim moeder van twee jongens, wat haar tot een ware bezige bij maakt, met zowel werk als een sociaal leven. Haar routine werd echter abrupt verstoord in november 2021, toen ze besmet raakte met corona. Wat begon als griepachtige symptomen, ontwikkelde zich langzaam tot ernstige ademhalingsproblemen, hoofdpijn en spierpijn.
Uiteindelijk belandde Kim in het revalidatietraject voor Long COVID-patiënten, dat oorspronkelijk zes maanden zou duren maar werd verlengd met nog eens zes maanden. Kim nam daarna het heft in eigen handen door dagelijks kleine stappen te zetten in haar herstel. Yoga en wandelen werden onderdeel van haar routine, en ze nam regelmatig rust om haar lichaam te ontlasten. Ze weigert bij de pakken neer te zitten en blijft vastbesloten om weer op niveau te komen en volledig deel te nemen aan haar gezin en het dagelijks leven. Het pad naar herstel is uitdagend, maar Kim is vastbesloten er bovenop te komen.
adviezen long covid en werk
Long COVID uit zich onder andere in vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, een overgevoeligheid voor licht en geluid, kortademigheid, hoofdpijn en somberheid. Klachten die werken of een terugkeer naar werk flink in de weg kunnen zitten.
Het sleutelwoord bij re-integreren met Long COVID is balans. Doordat we niet precies weten wat Long COVID veroorzaakt en wat de beste behandeling is, moeten we ervoor zorgen dat het natuurlijke herstel een kans krijgt.
Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen, alleen doen we soms dingen die dit proces tegenwerken. Zo is het belangrijk zowel overbelasting als onderbelasting te voorkomen en een balans te vinden tussen werk en privé. Als je hier een evenwicht in weet te vinden, neemt de stress af en dat is bevorderlijk voor het herstel.
De snelheid waarmee en de manier waarop mensen die Long COVID hebben (gehad) kunnen re-integreren in werk, verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn er een aantal adviezen die voor iedereen gelden, en die hebben we hiernaast voor je op een rijtje gezet.
De klachten na een corona infectie kunnen ernstig en langdurig zijn. Het verloop van herstel kan grillig zijn. De klachten kunnen het werken en werkhervatting moeilijk maken. Het belangrijkste advies is: doe het vooral in het begin rustig aan, neem je tijd en bouw geleidelijk je werk op. Werk is ook van belang voor je herstel. Naast een inkomen geeft werk zingeving, sociale contacten en structuur aan de dag. Maar het risico bestaat dat je over je eigen grenzen heen gaat als je te hard van stapel loopt. Met als mogelijk gevolg een periode van (langdurige) terugslag. Dat komt je herstel en het werk niet ten goede.
Als werken nu niet lukt, is het belangrijk dat je in contact blijft met het werk. Hoe langer je geen contact hebt, hoe moeilijker het is om weer aan de slag te gaan. Zeker als herstel lang(er) duurt. Dit contact kan ook op een informele manier, zoals een online of telefonisch ‘koffie-moment’ met je leidinggevende of collega’s om bij te praten.
Voor iemand anders is het lastig om in te schatten hoe het met je gaat en wat je op dit moment aan kunt. En zelf weet je dit ook (nog) niet altijd. Het helpt vaak om werkzaamheden te doen waar je plezier in hebt en die niet gelijk te veel energie kosten. Om van daaruit het werk geleidelijk op te bouwen in de vorm van meer en andere taken. Laat je werkgever en je collega’s weten hoe het gaat. Dan geef je aan hen ook ‘houvast’ voor wat ze wel of niet van je kunnen vragen op dit moment.
Energiemanagement kan waardevol zijn om overbelasting of onderbelasting te voorkomen. Energiemanagement is het inschatten van hoeveel energie een bepaalde activiteit je kost en hoeveel energie je op een dag te besteden hebt. Het is van belang pauzes te nemen zodat je niet zonder batterij komt te staan en doe- en denktaken af te wisselen.
Als je problemen of klachten hebt waar je zelf niet uitkomt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Vanuit het werk is er de bedrijfsarts waar je terecht kunt. De bedrijfsarts kan advies geven over wat nu het meest handig is rond werk.
Het is belangrijk dat je blijft proberen grip te houden op je situatie. Dit kan door met anderen (werkgever, coach, bedrijfsarts, zorgverleners) te bespreken wat je op dit moment graag wilt doen, wat je nu aankan, waar je vragen over hebt en waar je hulp bij nodig hebt. Je kunt ook een vriend, familielid of collega vragen om je te helpen om de antwoorden op een rijtje te krijgen.
coach Hannie over post-covid
Directeur van Startwijzer en coach Hannie van Lent begeleidt sinds 9 maanden een vrouw met Long COVID bij haar re-integratie.
“We houden in onze trajecten rekening met de beperkte mate van belastbaarheid en begeleiden ook bij de emotionele verwerking van het feit dat men minder kan dan voorheen.” Deze beperkte belastbaarheid bepaalt ook de snelheid van re-integratie: “Soms betekent dit 2 stappen vooruit en weer 1 terug.”
Er zijn wel 200 symptomen gelinkt aan Long COVID, een traject is dan ook echt maatwerk. “Het gaat altijd om het inzoomen op de individuele mens en zijn of haar vraag. Op basis daarvan bekijken we of en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt.”
Een vast onderdeel van onze trajecten is het bepalen van energiegevers en energievreters. Als je die in kaart brengt, kun je beter je energie managen en geef je ruimte aan het natuurlijk herstel van het lichaam.”
inspiratiepagina
Wil je meer informatie en inspiratie over Long COVID en werk? Daar hebben we een document voor gemaakt, op basis van de kennis en ervaring van onze coaches en cliënten.
We merkten bij onze cliënten dat ze behoefte hebben aan perspectief: hoe gaan anderen om met Long COVID en wat kan ik verwachten van re-integreren in werk, met of na Long COVID?
Speciaal daarvoor hebben we een inspiratiepagina gemaakt, met links naar podcasts, boeken, social mediakanalen en artikelen rondom het thema Long COVID (en werk). Je kunt deze downloaden door hieronder je e-mailadres achter te laten.
begeleiding door Startwijzer
Wij kunnen je begeleiden bij de terugkeer op de arbeidsmarkt als je Long COVID hebt gehad of hier nog steeds klachten van ervaart. Samen kijken we naar je mogelijkheden om te re-integreren en ondersteunen we je bij het zoeken naar een passende baan of bij het starten als zelfstandig ondernemer.
Als je je bij ons aanmeldt, doen we eerst een kennismakingsgesprek. Hierin kun je bepalen of je een klik voelt met ons en onze werkwijze. Als dat zo is, matchen we je aan een coach bij jou in de buurt. Deze coach zal jou voor meerdere maanden begeleiden bij de stappen die je zet.
Wij werken in opdracht van je werkgever of het UWV, dit is afhankelijk van hoe lang je al ziek bent. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiering van het traject.
- Bovengemiddeld slagingspercentage van 94%
- 20+ jaar expertise in re-integratie
- 35+ coaches en ervaringsdeskundigen
- Toegang tot de online leeromgeving en workshops
- Baan in loondienst en ondernemerschap kun je tegelijkertijd onderzoeken
- Ruime ervaring met het begeleiden van cliënten met Long COVID