fbpx

hoe blijf je werkstress de baas, 10 tips!

Het is de week van de werkstress. We weten allemaal dat werkstress kan leiden tot burn out. Als je niets met de signalen doet, dan bestaat de kans dat het werk je op een bepaald moment te veel wordt en je opgebrand raakt. Wij geven je 10 tips om de werkstress de baas te blijven.

onze tips tegen werkstress

tip 1: stress kan je soms vermijden

Een gebeurtenis geeft uit zichzelf geen stress, maar de gedachte die je erover hebt wel. Welke gedachten heb je over een situatie die stress oproept? En helpen deze gedachten je of maken ze de situatie alleen maar erger? Vraag jezelf af of het helpt om die steeds te herhalen. Persoonlijk leiderschap en stressmanagement kunnen je daarbij helpen.

tip 2: bewaak je grenzen goed en zeg vaker nee

Het is belangrijk om aan te voelen wanneer iets voor jou te veel wordt. Luister daarom goed naar de signalen van je lichaam of naar je eigen gedachten. Als je aan het malen bent over je werk, dan is dat een teken dat het werk je boven het hoofd groeit. Neem dan even de tijd om stil te staan en je adem vanuit je buik te laten komen. Schakel vervolgens terug naar een lagere versnelling.

Soms schuilt de oplossing in één enkel woord: NEE. Als je het moeilijk vindt om dit te zeggen, vraag dan of je er even over na mag denken. Vervolgens geef je dit antwoord dan later op de dag of op een volgende werkdag. Dit geeft meer ruimte in je planning en leidt tot minder stressvolle situaties.

tip 3: sluit bewust je werkdag af

Door je werkdag bewust af te sluiten, kun je deze beter achter je laten. Kijk daarvoor terug op wat je allemaal hebt afgerond. Ook noteer je wat je de volgende dag wilt doen en wat je niet wilt vergeten. Daardoor kun je al die taken loslaten en rust creëren in je hoofd.

tip 4: zorg voor een afwisseling tussen bewegen en denken

Iedereen moet af en toe fysiek en mentaal even bijtanken. Door bewegen en denken voldoende af te wisselen, houd je het energieniveau op peil. Bij veel mensen schiet bewegen er echter bij in, terwijl je hierin kleine stapjes kunt zetten. Bijvoorbeeld door te wandelen naar de printer of ’s avonds even in de tuin te werken. Dit zorgt weer even voor afstand tot je werk.

tip 5: schakel je collega’s in

Zit je met je handen in het haar? En heb je geen idee hoe je die berg aan werk kunt verminderen? Dan is het geen schande om anderen om hulp te vragen. Gebruik je collega’s als klankbord en zoek samen naar oplossingen. Misschien dat je bepaalde werkzaamheden helemaal niet hoeft te doen of minder prioriteit blijken te hebben.

tip 6: wissel lastige en leuke taken af

Jezelf belonen is een andere manier om werkstress de baas te blijven. Beloon jezelf bijvoorbeeld voor het afronden van een lastige taak. Als je die hebt afgerond, plan je daarna iets leuks in. Hierdoor verhoog je het werkplezier en verlaag je even het werkstressniveau.

tip 7: maak een lijst van energievreters en energiegevers

Iedereen heeft te maken met energievreters en energiegevers. Het is belangrijk om deze twee in balans te krijgen. Waarmee laad je op en wat kost je energie? Te veel vergaderingen kunnen bijvoorbeeld veel energie vreten. Het is de kunst om daar voldoende energiegevers tegenover te zetten.

tip 8: maak onderscheid tussen betrokkenheid en invloed

Als je je druk maakt over iets waarover je geen invloed hebt, dan kost dit tijd, aandacht en energie. Tegelijk verandert er feitelijk niets. Accepteer daarom dat niet alles door jou veranderd kan worden, hoe betrokken je ook bent. Het is nutteloos om boos of gefrustreerd te zijn over iets wat je niet zelf kunt veranderen.

tip 9: ga op prikkeldieet

Allerlei prikkels kunnen invloed hebben op je stressniveau. Bepaal daarom wat je stoort of afleidt en minimaliseer die prikkelingen. Zet bijvoorbeeld je e-mailprogramma uit en behandel e-mails twee tot drie keer per dag in blokken. Je kunt je daardoor beter concentreren en langer rustig doorwerken.

tip 10: digitale detox

Plan een digitale detox in! Bepaal elke dag wanneer je een uurtje (of langer) offline bent en communiceer dit naar je collega’s. Daardoor creëer je meer tijd om met belangrijke zaken bezig te zijn. Ook werkt offline gaan goed tegen een overdaad aan (digitale) prikkels.

Startwijzer 25 jaar

Vier jij dit met ons mee op vrijdagmiddag 14 maart?