fbpx

HSP en werk

Ben je hoogsensitief (HSP) en wil je weer aan het werk? Werkomstandigheden zijn vaak afgestemd op hoe de meeste mensen functioneren. Het kan zijn dat dit niet goed bij jou past. Hoe ga je hiermee om bij een een terugkeer naar werk? Op deze pagina vind je de verhalen van Noor en Martine en aandachtspunten rondom re-integratie met hoogsensitiviteit.

hoogsensitief en HSS: Noor's reis naar zelfacceptatie en balans

Noor had altijd een bijzondere gevoeligheid voor haar omgeving. Al van jongs af aan reflecteerde ze voortdurend op zichzelf en anderen, op zoek naar wat haar anders maakte. Ze voelde zich nooit helemaal in een hokje passen. Spanning en stress zorgden ervoor dat ze vaak tegen zichzelf aanliep, terwijl ze een constante balans tussen over- en onderprikkeling zocht. Migraineaanvallen waren het gevolg van een zenuwstelsel dat voortdurend op scherp stond. Toch rondde ze verschillende studies op HBO en universitair niveau (MSc. Orthopedagogiek) goed af. Toen Noor uiteindelijk volledig uitviel, ontdekte ze dat haar gevoeligheid te maken had met hoogsensitiviteit (HSP) in combinatie met HSS (High Sensation Seeking). Dit verklaarde haar constante drang naar uitdaging, vernieuwing, het ontdekken van de wereld en grenzen verleggen.

aandachtspunten HSP en werk

Bij re-integratie voor mensen met hoogsensitiviteit (HSP) zijn er diverse aandachtspunten die kunnen helpen bij een succesvolle terugkeer naar de werkvloer. Het is essentieel om een rustige en prikkelarme werkomgeving te creëren. Hoogsensitieve personen zijn vaak gevoeliger voor omgevingsfactoren zoals fel licht, lawaai en drukte, wat kan leiden tot overprikkeling.

Daarnaast is het belangrijk om een open communicatie met de werkgever en collega’s te onderhouden. Dit helpt om begrip en steun te krijgen voor de specifieke behoeften van iemand met HSP. Flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken kunnen ook bijdragen aan een betere balans tussen werk en herstel.

Hoogsensitieve mensen hebben vaak baat bij duidelijke structuren en voorspelbaarheid. Daarom kan het nuttig zijn om samen met de werkgever een gedetailleerd re-integratieplan op te stellen, waarin stapsgewijs wordt beschreven hoe de terugkeer naar de werkplek zal verlopen.

Tot slot, het is cruciaal om zelfzorg niet te vergeten. Regelmatige pauzes, ontspanningsoefeningen en het stellen van grenzen zijn belangrijk om te voorkomen dat de stress opnieuw te hoog oploopt​​.

Een rustige werkomgeving is cruciaal voor mensen met HSP om overstimulatie te voorkomen. Dit kan bereikt worden door het minimaliseren van lawaai en afleidingen, zoals telefoongesprekken en drukke ruimtes. Overweeg flexibele werkplekken of noise-cancelling koptelefoons.

Duidelijke en open communicatie helpen je je veilig en begrepen te voelen. Bespreek je behoeften en grenzen met leidinggevenden en collega’s. Dit bevordert een wederzijdse begrip en vermindert stress.

Begin met een beperkt aantal uren en breid dit langzaam uit om de kans op overbelasting te verkleinen. Dit geeft je de tijd om je aan te passen aan de werkomgeving en hun energie beter te beheren. Een gefaseerde terugkeer helpt bij een duurzame re-integratie.

Voor hoogsensitieve personen zijn regelmatige pauzes essentieel om prikkels te verwerken en te herstellen. Korte, frequente pauzes kunnen helpen om de concentratie te behouden en vermoeidheid te voorkomen. Plan deze pauzes structureel in de werkdag.

Zorg voor voldoende ondersteuning en begeleiding tijdens het re-integratieproces. Dit kan door middel van coaching, mentorschap of een vertrouwenspersoon die bekend is met hoogsensitiviteit. Een goede begeleiding kan helpen bij het navigeren door uitdagingen en het vinden van passende oplossingen.

coach Martine: hoogsensitief en sterk in het leven

Onze coach Martine werkt als ondernemerscoach en coach hoogsensitiviteit in de omgeving van Zaltbommel. Haar reis met HSP begon rond haar 18e, tijdens haar studie pedagogiek. “Ik voelde me niet lekker in mijn vel en besloot hulp te zoeken bij mijn huisarts. Na het invullen van een vragenlijst bleek dat ik overspannen was en werd ik doorverwezen naar een therapeut.

Destijds was er minder bekend over hoogsensitiviteit (HSP) dan nu. Mijn therapeut vroeg me of ik er bekend mee was, en na een uitgebreide test bleek dat ik inderdaad hoogsensitief ben. Deze diagnose ervaarde ik niet negatief; het was fijn om te weten wat de oorzaak van mijn klachten was. Ik begreep eindelijk waarom ik altijd zo gevoelig was geweest, en dit inzicht hielp niet alleen mij, maar ook mijn omgeving.

HSP en werk - begeleiding door Startwijzer

Wij kunnen je begeleiden bij de terugkeer op de arbeidsmarkt als je hoogsensitief bent. Samen kijken we naar je mogelijkheden om te re-integreren en ondersteunen we je bij het zoeken naar een passende baan of bij het starten als zelfstandig ondernemer.

Als je je bij ons aanmeldt, doen we eerst een kennismakingsgesprek. Hierin kun je bepalen of je een klik voelt met ons en onze werkwijze. Als dat zo is, matchen we je aan een coach bij jou in de buurt. Deze coach zal jou voor meerdere maanden begeleiden bij de stappen die je zet.

Wij werken in opdracht van je werkgever of het UWV, dit is afhankelijk van hoe lang je al ziek bent. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiering van het traject.

vraag een kennismakingsgesprek aan

Startwijzer 25 jaar

Vier jij dit met ons mee op vrijdagmiddag 14 maart?