fbpx

NAH en werk

Heb je een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en wil je weer aan het werk? Voor veel mensen betekent dit aangepast of ander werk. Doordat de gevolgen voor collega's vaak niet zichtbaar zijn, kun je niet altijd rekenen op begrip. Hoe combineer je dit met (een terugkeer naar) werk? Op deze pagina vind je het verhaal van Nicole, de ervaringen van onze coach Anouk, aandachtspunten voor het opbouwen van werk en een inspiratiepagina met podcasts, boeken en social mediakanalen rondom het thema NAH en re-integratie.

klantverhaal Nicole

aandachtspunten NAH en werk

Jaarlijks krijgen ongeveer 130.000 mensen in Nederland te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Deze aandoening kan leiden tot ingrijpende en vaak onzichtbare gevolgen, zoals veranderingen in denken, emoties en gedrag. Deze onzichtbare schade wordt vaak pas later duidelijk, juist als men lichamelijk hersteld lijkt en probeert het oude, vertrouwde leven weer op te pakken. Dan blijkt dat het leven niet meer gaat zoals vroeger.

Het ontdekken dat je gedrag is veranderd door een hersenaandoening en dat je nooit meer helemaal de oude zal worden, vraagt een enorme inspanning van zowel de getroffene als de naasten. Samen moet men leren omgaan met de nieuwe situatie en een nieuw evenwicht vinden in het dagelijks leven. Dit proces is uitdagend, aangezien iemand met hersenletsel zichzelf vaak overschat en snel weer op het oude niveau wil functioneren, wat een grote valkuil kan zijn.

Bij de re-integratie in het werk, na bijvoorbeeld een beroerte of een ongeluk, worden mensen met hersenletsel vaak overschat door de onzichtbaarheid van veel gevolgen. Denk hierbij aan vertraagde informatieverwerking, vermoeidheid en prikkelgevoeligheid. Slechts 40% van de mensen met een NAH (niet-aangeboren hersenletsel) die voor het letsel werkzaam waren, is na 2 jaar weer aan het werk. Dit benadrukt hoe uitdagend de weg terug kan zijn.

Bij Startwijzer hebben we veel ervaring met het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en werken zelfs coaches met NAH, zoals Anouk Netten.

Het eerste jaar na het hersenletsel moet gericht zijn op herstel. Enkele kunnen vrij snel weer starten met werken, maar uit ervaring blijkt dat het van groot belang is eerst goed te revalideren. Als je jezelf te snel overbelast, herstel je minder goed. Herstel is voor de rest van je leven.

De focus moet liggen op gefundeerd beginnen aan de re-integratie. Het is belangrijk dat je zelf weet wat de ‘gevolgen’ zijn van het hersenletsel en je ziet wat je mogelijkheden en je beperkingen zijn.

Het duurt een tijd voordat je goed voelt wat je wel en niet aankunt op een dag. Ook voor de verdeling tussen werken en privé is dat zo. Soms doe je meer dan goed voor je is. Je overschat jezelf dan. En soms doe je minder dan je zou kunnen. Je onderschat jezelf dan. Ook andere mensen kunnen jou overschatten of onderschatten.
Overschatting en onderschatting kunnen je re-integratie naar werk moeilijk maken.

Als anderen je overschatten en als je jezelf overschat, ga je vaak over je eigen grenzen heen. Dat kan leiden tot overspannenheid: een burn-out.
Dat gebeurt relatief vaak bij mensen met hersenletsel en vaak pas na een paar jaar. Herstel kan dan weer lang duren. Dit kun je voorkomen door met je coach grenzen te stellen en daar goed op te letten.

coach Anouk over NAH

Directeur van Startwijzer - Hannie van Lent

inspiratiepagina

Wil je meer informatie en inspiratie over NAH en werk? Daar hebben we een document voor gemaakt, op basis van de kennis en ervaring van onze coaches en cliënten. 

We merkten bij onze cliënten dat ze behoefte hebben aan perspectief: hoe gaan anderen om met NAH en wat kan ik verwachten van re-integreren in werk met niet-aangeboren hersenletsel?

Speciaal daarvoor hebben we een inspiratiepagina gemaakt, met links naar podcasts, boeken, social mediakanalen en artikelen rondom het thema NAH en werk. Je kunt deze downloaden door hieronder je e-mailadres achter te laten.

begeleiding door Startwijzer

Wij kunnen je begeleiden bij de terugkeer op de arbeidsmarkt als niet-aangeboren hersenletsel hebt. Samen kijken we naar je mogelijkheden om te re-integreren en ondersteunen we je bij het zoeken naar een passende baan of bij het starten als zelfstandig ondernemer.

Als je je bij ons aanmeldt, doen we eerst een kennismakingsgesprek. Hierin kun je bepalen of je een klik voelt met ons en onze werkwijze. Als dat zo is, matchen we je aan een coach bij jou in de buurt. Deze coach zal jou voor meerdere maanden begeleiden bij de stappen die je zet.

Wij werken in opdracht van je werkgever of het UWV, dit is afhankelijk van hoe lang je al ziek bent. Zij zijn verantwoordelijk voor de financiering van het traject.

vraag een kennismakingsgesprek aan