fbpx

hoe maak ik de keuze: een baan of zelfstandig gaan?

wat zijn je overwegingen?

In loondienst of toch aan de slag als ondernemer? Voor veel mensen is dit een lastige keuze. Bij deze keuze komen er vaak meer vragen dan antwoorden naar boven. Is het nu het juiste moment? Kan ik het aan? Heb ik de kennis? Is mijn idee haalbaar? Kan ik daar tot aan mijn pensioen een goede boterham mee verdienen? De antwoorden hierop ga je nooit vinden als je het niet onderzoekt. Dus laten we gaan beginnen met de zoektocht.

Voordat je een goede keus kunt maken zal eerst de basis op orde moeten zijn. Die basis ben jij. Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit, voordat je deze keuze kan maken. Dit betekent niet dat alles perfect hoeft te zijn in je leven, maar dat jij tevreden bent met wat je hebt. 

Dan nu de belangrijkste vraag: vanwaar de keuze voor ondernemerschap? Denk hier goed over na en wees vooral eerlijk. Beantwoord de volgende vragen en schrijf voor jezelf een korte paragraaf over waarom je wilt ondernemen. Al met al gaat dit je ondernemersmanifesto zijn.

 • Waarom ondernemen?
 • Wat betekent ondernemen voor je?
 • Wat definieert succesvol ondernemerschap voor je?
 • Wat heeft geld er mee te maken?

 

wat is de reden dat je wilt ondernemen?

Een onderneming begint vanuit: passie, pijn of noodzaak. Ga voor jezelf na wat je startpunt is, zodat je ook weet wat je drijfveer is. Het is niet altijd handig om vanuit pijn of noodzaak te beginnen. Deze drijfveer zal namelijk niet voor altijd aanwezig zijn. Passie kan je daarentegen op de lange termijn wel succesvol maken. Andere factoren die meespelen om jou gemotiveerd te houden zijn je persoonlijkheid, de haalbaarheid van het idee en je omgeving. Check voor jezelf en tezamen met je coach hoe je er voor staat omtrent deze factoren en maak de balans op door je ondernemersplan verder vorm te geven. 

Als ondernemer zijn een aantal kwaliteiten belangrijk om op de lange termijn succesvol te zijn. Jij bent zelf de drijvende kracht achter de onderneming, en dat betekent dus ook dat de hoeveelheid energie die je er in steekt bepalend is voor het succes. Vandaar dat doorzettingsvermogen je als kwaliteit vooruit kan helpen. Daarnaast wil je graag nieuwe dingen leren en je vindt het leuk om met (bijna) alle facetten van een onderneming bezig te zijn. 

Tevens is het van belang dat je van tevoren uitzoekt of het financieel haalbaar is. Wat zijn de kosten die je gaat maken en wat staat daar tegenover aan inkomsten? Over het algemeen kan je dit het beste achterhalen door een financieel plan te maken als onderdeel van een ondernemersplan. Het is hierbij aan te raden om er een expert naar te laten kijken.

Houd rekening met je omstandigheden. Er gaat niet alleen iets voor jou veranderen zodra je start met ondernemen, maar ook voor het thuisfront. Betrek je gezin of partner mee in het idee en de uitvoering.

tips in het maken van een keuze

Onze overtuigingen voeden onze angsten en onze angsten kunnen ons belemmeren om voortgang te maken. Het gaat vooral om onze onbewuste overtuigingen. Deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je risico’s uit de weg gaat en beïnvloeden je keuzes zodoende op een negatieve manier. Doorgaans ben je niet bewust van deze overtuigingen. Tezamen met een coach leer je denkpatronen te herkennen. Zo wordt de keuze voor een baan of zzp’en steeds inzichtelijker.

Laat je inspireren door verhalen, ga op zoek naar informatie en bekijk de alternatieven. Wat vooral helpt bij een keuze als deze is om met vakmensen te praten. Zij hebben waarschijnlijk voor dezelfde beslissing gestaan als jij en kunnen vragen over het beroep dat je wilt uitoefenen en het effect van ondernemerschap of in loondienst zijn voor je beantwoorden.

Geef jezelf de tijd om na te denken wat het is dat jij in het leven verlangt. We zijn al vroeg geprogrammeerd om te doen wat andere mensen willen dat wij doen. Dus probeer buiten de gebaande paden te wandelen als het op de keuze aankomt wat voor jou de beste werksituatie is. 

Wees niet bang om op je gevoel te vertrouwen. Vaak geeft het onderbewustzijn een boodschap aan je af over welke keus de beste is voor jou. Als je aandacht geeft aan dat gevoel zal je verstelt staan over de wijsheid die je in jezelf hebt.

waarom kiezen als het beide kan?

Als we de overweging van de praktische kant bekijken komen we er vaak achter dat we naast een passievolle roeping ook graag economisch zelfstandig zijn. Je kan er daarom voor kiezen om te starten met een combinatie van werken en ondernemen. Voor een deel een baan om financiële zekerheid te waarborgen en voor een deel ondernemen, iets dat je op de lange termijn mogelijk uit kunt bouwen, zodra je een duidelijk verdienmodel hebt gecreëerd. Djaimini en Saskia vertellen hieronder waarom ze gekozen hebben voor de combinatie ondernemen en baan in loondienst. Het kan ook zo zijn dat je nu uit komt op een voorkeur voor ondernemen (lees dan een van de verhalen van onze startende ondernemers) of werken.

Djaimini Sahti

Djaimini werkt in een callcenter en is muzikant

Ik heb psoriasis. Voor mij betekent dat, dat ik veel last heb van mijn arm en ik slik medicijnen om de pijn te verminderen. Door ...
Foto-Saskia-Ursinus

Saskia is zelfstandig coach en werkt voor de GGD

“Ik combineer een baan in loondienstverband met een eigen onderneming. In loondienstverband ben ik medewerker teststraat voor de GGD en neem ik de PCR testen ...

ondernemen of in loondienst? wij helpen je de juiste keuze te maken

Mocht het blijken dat zzp’en niet gaat zoals je wilt, is dat geen probleem. Je hebt je baan achter de hand en hebt daarnaast super veel ondernemerservaring op gedaan, waarbij je verschillende ondernemerskwaliteiten hebt ontwikkeld. Dit soort kwaliteiten worden vaak door de werkgever ook gezien als meerwaarde. Je hebt bijvoorbeeld meer begrip voor je werkgever, want je weet wat het kost om een ondernemer te zijn. Je hebt geleerd hoe belangrijk plannen is en je hebt ervaren wat het is om eindverantwoordelijk te zijn.

Bij Startwijzer vinden we het belangrijk dat je beide kanten van de medaille kan ervaren. Daarom kun je bij ons de keuze maken om beide opties tegelijkertijd te ontdekken in een traject. Daarnaast is het ook mogelijk om te switchen van loopbaan naar ondernemerschap en andersom. Wat is hier het voordeel van:

 • Je krijgt de tijd om uit te zoeken of zelfstandig werken iets voor jou is.
 • We bespreken de haalbaarheid.
 • We kijken samen of je daarnaast nog een baan nodig hebt.
 • Je kan uitproberen hoe het is om als zzp’er aan de slag te gaan.
 • We onderzoeken wat jou motivatie is om voor jezelf te beginnen.
 • We bekijken de stappen die jij moet nemen om een officiële start te kunnen maken.
 • We ondersteunen je bij het proces om voor jezelf een prettige werkomgeving te creeren.

Samenvattend is het met name belangrijk dat je een gedegen keuze maakt op basis van een aantal factoren zoals je motivatie, persoonlijkheid, omgeving en de haalbaarheid. Zodra jij zelf de regie neemt over je eigen leven toon je ondernemend gedrag. Alles wat je leert en ervaart, zij het in een baan of als ondernemer, blijft op die manier van waarde.

"Waar je talenten en behoeften elkaar kruisen, ligt je roeping."

onze coaches staan voor je klaar

Jan

Haanstra

Ondernemerscoach in Midden-Utrecht

Martine

Hilverda

Ondernemerscoach in Noordoost-Brabant

Andrea

Teeuwisse

Ondernemerscoach in Zuidoost-Brabant

Fanny

Klok

Loopbaancoach in Zuid-Kennemerland en IJmond

ontdek startwijzer

Ontdek hoe startwijzer jou kan helpen bij het vinden van een baan of het starten van en eigen onderneming vanuit een uitkering of ziekte.