fbpx

starters met een verhaal

Saskia is zelfstandig coach en werkt voor de GGD

“Ik combineer een baan in loondienstverband met een eigen onderneming. In loondienstverband ben ik medewerker teststraat voor de GGD en neem ik de PCR testen af voor Covid-19. Mijn eigen onderneming bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant ben ik als ZZP’er in dienst bij een inventarisatiebureau waar ik winkels help bij verbouwingen en bij het opmaken van hun balansen. Daarnaast ben ik eigenaar van Vita Coach Sas .

Coaching

Als coach begeleid ik mensen naar een meer vitale leefstijl. Mijn aanpak is holistisch. Ik help mensen op het gebied van voeding, beweging en mentaal welzijn. Deze drie aspecten hangen heel nauw met elkaar samen. Mijn klanten zijn mensen die personal training willen, mensen die zijn vastgelopen in het leven of mensen die begeleiding willen bij afvallen.

Alle coaching vindt buiten plaats. Zomer, winter, weer of geen weer. We gaan al bewegend een leven in beweging zetten. Ik heb bewust voor deze setting gekozen omdat het voor veel mensen veiliger voelt. In de natuur kunnen stiltes beter vallen, je vindt er ontzettend veel metaforen en daarbij heb je het voordeel van de buitenlucht. Ik stimuleer klanten om zelf positieve veranderingen in hun leven te creëren.

Passie

In al mijn werkzaamheden ligt een stukje passie. Zo is mijn liefde voor voeding en beweging al vroeg ontstaan. Toen ik 18 was, had ik heel zwaar overgewicht. Ik woog op mijn top 108 kilo. Op eigen kracht ben ik in twee jaar tijd afgevallen tot ongeveer 65 kilo en dat gewicht heb ik weten te behouden. Daarnaast hou ik van de uitdaging in de zakelijke supermarktwereld waar ik al mijn hele werkzame leven in werk.

Wat wil ik?

In 2002 werd ik gediagnosticeerd met de chronische aandoening MS en later kwam ik in een burn-out terecht. Deze moeilijke gebeurtenissen zorgden ervoor dat ik ging nadenken over hoe ik mijn leven in wilde richten. Ik heb nog twintig jaar te gaan voordat ik met pensioen kan gaan. Die jaren wil ikgraag volbrengen, maar op deze manier sloopte ik mezelf. Ik heb een jaar een time-out genomen om te beslissen wat ik wilde. In dat jaar kwam ik erachter dat ik graag in de voeding en de sport wilde werken en dat ik anderzijds het supermarktleven niet kon loslaten. Ik kon als ZZP’er bij het inventarisatiebureau terugkomen en volgde daarnaast studies tot voedingsconsulent, personal trainer en Life Coach waarna mijn onderneming Vita Coach Sas is ontstaan.

Toch was dat op een gegeven moment opnieuw te veel en omdat ik deels ben afgekeurd kon ik contact opnemen met het UWV voor hulp. Ik wilde weer in loondienst werken zodat ik meer zekerheden zou hebben. Daarnaast wilde ik mijn coachingsbedrijf uitbreiden. Bij Startwijzer kon ik zowel een loopbaan- als een ondernemerstraject volgen en hier ben ik een halfjaar geleden met mijn coach Leonne mee gestart.

Een loopbaan- én ondernemerstraject

De eerste zes maanden hebben wij ons gericht op een baan in loondienst. Ik wist niet hoe een sollicitatieproces tegenwoordig in elkaar zit. Zij heeft mij daar ontzettend goed in begeleid en me daardoor de kracht gegeven om te solliciteren bij de GGD. De komende vier maanden staan in het teken van het in de markt zetten van mijn coachingsbedrijf. Het is een mooi proces en ik verras mezelf. Vroeger was ik ambitieus en wilde ik op werkgebied het hoogst mogelijke halen. Nu vind ik het ’t belangrijkste dat ik me fijn voel in mijn werk. Ik zie de variatie en de uitdaging die mijn verschillende werkzaamheden bieden als een groot voordeel. Een nadeel is dat ik niet genoeg tijd en energie heb om alles te doen wat ik zou willen. Het is daarom belangrijk mijn grenzen aan te geven.

Coachen en gecoacht worden

Nu ik zelf gecoacht word, heb ik meer rust gekregen in de processen die mensen doorlopen. Dit neem ik mee wanneer ik mijn eigen klanten begeleid. Ik besef hoe bepaalde vragen meer vragen op kunnen roepen en dat mensen tijd nodig hebben om dingen te verwerken voor ze verder kunnen. Ik hoef niet meteen een antwoord van mensen. We komen er later wel op terug.

Toekomstplannen

Mijn wens is om samen met mijn man te kunnen genieten van ons pensioen. Hij is tien jaar ouder dan ik en stopt dan ook tien jaar eerder met werken dan ik. Het doel is om tegelijkertijd te kunnen stoppen met werken. Daarnaast hoop ik voor de komende jaren een leuke werkplek te vinden wanneer mijn baan bij de GGD eindigt. Als we corona onder controle hebben ben ik immers werkloos. Tot slot wil ik  één of twee dagen in de week aan mijn coachingsbedrijf besteden. Het is geen hoogdravende droom, maar het is precies goed voor mij op dit moment.

Advies aan ondernemers

Als je vastloopt, wees dan eerlijk naar jezelf. Ik heb ervaren hoe moeilijk het is om toe te geven dat dingen niet meer kunnen. Besef dat er heel veel wel kan en dat er heel veel andere manieren zijn om alsnog je doel te bereiken. Accepteer dat je soms hulp nodig hebt om dat in te zien. Ik ben er trots op dat ik uiteindelijk om hulp gevraagd heb. Er is altijd een weg om dingen te kunnen en als je niet denkt in beperkingen maar in mogelijkheden, dan kom je er altijd.”

https://vitacoachsas.nl/

Het verhaal van Saskia uit Veldhoven