fbpx

starters met een verhaal

Marcia gooide het roer om na diagnose ASS

Marcia heeft bijna dertig jaar als zelfstandig kok gewerkt in diverse restaurants. “Ik koos ervoor om kok te zijn, dus blijf ik dit werk doen,” is iets wat ze zichzelf altijd voorhield. Ze beseft zich nu dat ze dit werk veel te lang heeft volgehouden, wat uiteindelijk leidde tot een burn-out.

Marcia’s huisarts verwees haar door naar specialisten omdat hij haar burn-out complexer vond dan gebruikelijk. Dit leidde tot onderzoeken en de diagnose van ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en ADD (Attention Deficit Disorder). Ze begon aan psycho-educatie en volgde trainingen in mindfulness om uit haar hoofd te komen en het ‘heen en weer denken’ te verminderen. “Je voelt je eindelijk gehoord,” zegt Marcia. “Er vielen voor mij zoveel puzzelstukjes op hun plaats, ook over mijn verleden. Maar het blijft moeilijk dat mensen autisme vaak ontkennen, omdat ik sociaal ben.”

De diagnose betekende ook dat Marcia zichzelf recht in de spiegel moest aankijken. Wat wilde zij met haar toekomst? Het stond voor haar vast dat ze met voeding wilde blijven werken. Echter, vond ze een opleiding diëtiek te zwaar naast de zorg voor haar twee jonge kinderen. Daarom koos ze voor een opleiding tot gewichtsconsulente, gevolg door een opleiding tot leefstijlcoach.

Nu heeft ze haar eigen praktijk, Balans in Zigt, waar ze met veel plezier werkt. Daarnaast is ze bezig met cursussen zodat ze kan werken als vrijwilliger bij de Hoofdzaak, een netwerk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hier hoopt ze anderen met haar verhaal te inspireren en verder te helpen. “Focus op jezelf en niet op de mening van anderen. Je weet zelf het beste of je iets aankunt. Probeer erboven te blijven staan. Ik denk dat er altijd onbegrip zal zijn, omdat mensen een bepaald beeld hebben bij autisme. Als je daar niet aan voldoet, dan denken ze dat je het niet hebt.” Als voorbeeld noemt Marcia haar zoon, die ook gediagnosticeerd is met ASS. “We hebben dezelfde diagnose, maar hij is totaal anders. Iedereen is uniek, ongeacht de diagnose,” sluit Marcia af.

Marcia (gecoacht door Nathalie) en Angelique (gecoacht door Rob) hebben de handen ineengeslagen en werken samen aan ‘Leefstijl volgens je Human Design’. Hier is ook een podcast van, die je hier kunt beluisteren.