fbpx

starters met een verhaal

Jason schreef een nieuw recept voor zijn leven

Ik heb een aantal jaar in therapie gezeten door mijn depressie. Hierdoor was ik gedeeltelijk uitgevallen en kon ik een aantal jaar niet werken. Ik was vervreemd van de buitenwereld. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik weer wilde re-integreren in de maatschappij en weer wilde gaan werken. Ik hou namelijk heel erg van werken, maar het lukte gewoon niet, ik had hulp nodig. Zo ben ik bij Startwijzer terecht gekomen.

Ik had al een idee in mijn hoofd wat ik wilde doen: ik wilde voor mijzelf gaan beginnen als foodfotograaf. Ik was hier al mee bezig via social media, maar ik wist nog niet hoe ik dat verder vorm moest geven. Startwijzer heeft mij geholpen met de praktische kant, zoals de boekhouding, planning en het maken van een bedrijfsplan. Het was vooral fijn dat ik geholpen werd met inzicht krijgen in ‘the big picture’. Naast de praktische tips was de support heel fijn. Het was voor mij vooral belangrijk dat ik voor mijzelf kon beginnen en in iets wat mij energie geeft.

Eten heeft altijd een interessante rol gespeeld in mijn leven. Of het nou positief of negatief was, het was altijd aanwezig. Ik heb een moeizame band gehad met eten, maar naarmate ik beter werd, werd het eten ook gezonder en toen is het overgeslagen naar een passie. Mijn perspectief op eten is anders dan die van andere mensen. Ik bekijk eten door een lens. Eten brengt mensen samen en op die manier – door mensen samen te brengen – kan ik ook waardering tonen voor anderen om mij heen.

Mijn eerste kookboek uitbrengen was chaotisch. Heel veel mensen vertelde me dat ik ervan moest genieten, maar voor mij was het een superstressvolle periode. Daar ligt ook mijn kracht, want ik presteer goed onder druk. Ik ben trots dat ik mijzelf in die periode ‘gepusht’ heb. Toen het boek was gepubliceerd en ik de eerste druk had ontvangen, kon ik het niet geloven. Het voelde onwerkelijk dat het boek, dat bloed, zweet en tranen heeft gekost, daadwerkelijk in mijn handen lag. We zaten ook midden in de lockdown, dus er is geen officieel moment geweest waarop ik het kon delen met familie en vrienden. Pas na een paar maanden kon ik ervan genieten. Natuurlijk heb ik ook van deze periode geleerd. Ik ben nu bezig met een tweede boek en dat heb ik anders aangepakt. Mijn planning is nu veel strakker en ik durf nu iets meer de touwtjes uit handen te geven.

Het leukste aan zzp’er zijn is mijn vrijheid. Ik kan mijn eigen dagen invullen en mijzelf constant blijven uitdagen. Het dynamische en vrije gevoel dat mijn werk nu geeft, daar word ik blij van. Natuurlijk heb ik soms mijn twijfels en vraag ik me af of de zekerheid en stabiliteit van in loondienst werken niet een betere keuze is. Als zzp’er komt het geld niet altijd binnenstromen en gaat het op en neer, vooral in het begin. Maar de vrijheid die ik ervoor terug krijg en de leuke dingen die ik allemaal mag doen als onderdeel van dit werk, dat is het voor mij waard.

Mijn tip aan andere ondernemers is dat je moet doorzetten in hetgeen dat je leuk vindt. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je niet kunt groeien zonder pijn. Daarnaast is het goed om af toe los te durven laten. Ondernemen kan onzekerheid met zich meebrengen, maar met passie, een goede planning, doorzettingsvermogen en vertrouwen in jezelf komt het wel goed.

Het verhaal van Jason Tjon Affo uit Haarlem | www.theindigokitchen.com | instagram: @theindigokitchen | gecoacht door Frank Bakker