fbpx

starters met een verhaal

Puck is een hoog sensitief persoon (HSP) en ondernemer

Na twee jaar burn-out was ik nog steeds 80% tot 100% afgekeurd. Ik kwam bij het UWV Alkmaar en bij het eerste gesprek zat ik al huilend aan tafel. Het UWV gaf mij een half jaar de ruimte en tijd om niets te doen en aan mijzelf te kunnen werken. Dat haalde de druk van de ketel. Mijn therapeut wees mij nog op een andere oorzaak van mijn burn-out, ze vertelde mij dat ik hsp oftewel een hoog sensitief persoon ben. 

Ik wilde er eerst niets van weten, dus ik had het even naast mij neergelegd. Ik dacht dat het aan de burn-out lag en als ik dat zou oplossen dat alle problemen zou verdwijnen en het wel goed zou komen. Een paar maanden erna kwam ik erachter dat het niet op die manier zou gaan werken. Ik ben hsp toch gaan erkennen en onderzoeken. De verandering ging heel langzaam, vooral in het proces van erkenning. Ik moest mij echt in de materie verdiepen. Het begon bij mij in te dalen dat het niet een fabeltje was, maar dat HSP echt bestaat en dat ik het ook ben.   

Na een half jaar zelfreflectie en rust werd ik doorverwezen naar Startwijzer. Ik wist dat ik ondernemer wilde worden, maar hoe ik dat ging doen wist ik nog niet.  

Mijn coach Tini Worp heeft hier enorm bij geholpen. Zij is van oorsprong stress en burn-out coach en voelde goed aan wat ik nodig had. Ze heeft veel kennis van hsp, waardoor ze mij goed kon begeleiden. Door Tini kon ik de juiste stappen zetten en het juiste pad bewandelen. Ik leer nu nog steeds hoe ik het beste kan ondernemen als HSP.  

Inmiddels geef ik zelf training in het bereiken van meer levensgeluk, meer vreugde en minder stress. Ik werk met mijn klanten aan hun persoonlijke ontwikkeling en mindfulness. De mensen kunnen via een online academy lessen volgen, opdrachten doen en krijgen groep coaching met mij.

Ik ben dit gaan doen omdat ik graag ondernemer wil zijn en training wil geven aan de mensen die het echt nodig hebben. In het verleden heb ik in de gezondheidszorg gewerkt als trainer en voorlichter. Mijn werkzaamheden werden steeds meer op de achtergrond geplaats en daardoor moest ik andere taken gaan doen die niet bij mij paste. Dit was een van de redenen dat ik een burn-out kreeg. Als ondernemer wilde ik het op een andere manier aanpakken. Ik wilde een systeem inzetten waarbij ik goed voor mijzelf kan blijven zorgen. 

HSP heeft vooral invloed op de keuzes die ik moet maken. Mijn energiebalans is iets waar ik rekening mee moet houden, zowel in mijn werk als privé. Sociaal is het vooral vaak keuzes maken of ik wel of niet naar een etentje of feestje ga. Ik raak overprikkeld en lig nog uren na te malen in mijn bed over alle gesprekken die ik heb gevoerd. Dit zorgt voor een slaap te kort. Ik weet nu dat het gebeurt door de hoog gevoeligheid en met die kennis komt ook meer rust. Ik vind het nu niet meer erg als ik wakker blijf, zolang ik de volgende dag maar niet vroeg op moet of nog moet presteren. Daarnaast heb ik aanpassingen gemaakt in mijn werk. Ik begin niet voor 10 uur ‘s ochtends en doordat ik online werk zijn mijn tijden flexibeler in te delen.   

Al met al, ben ik heel trots op hoe ik mij heb ontwikkeld. Mijn enorme enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer doe wat ik leuk vind. Waar ik misschien nog wel het meest trots op ben is dat ik naar mijn gevoel heb leren luisteren en dat ik dat nu weer aan anderen kan leren.  

Ik zou het heel leuk vinden als ik een grote groep vrouwen kan bereiken die ik kan helpen met het omzetten van stress naar geluk. De droom is dat ik ze kan helpen, onafhankelijk van tijd en plaats, omdat ik in 2023 voor een jaar ga zeilen met mijn man op de Middellandse Zee. Ik kan mijn onderneming niet loslaten, want ik vind het veel te leuk om te doen. Dus ik ga gewoon verder als we op reis zijn.     

Mijn tip voor alle ondernemers met hsp: als je de droom hebt voor jezelf te beginnen, ga er dan gewoon voor. Laat je niet afleiden door wie of wat dan ook. Gewoon doen!