fbpx

starters met een verhaal

Nicole onderneemt verder na diagnose NAH

Bij een incident met een paard kwam Nicole ten val. Ze belandde recht op haar hoofd en scheurde haar nekspieren. Ondanks haar ervaring in het zadelmak maken van jonge paarden, gebeurde dit tijdens een ogenschijnlijk normale trainingssessie. Hoewel ze altijd een degelijke cap droeg vanwege de risico’s van haar werk, gleed deze helaas af toen het paard er plotseling vandoor ging. Een samenloop van ongelukkige omstandigheden leidde ertoe dat Nicole nu moet leven met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Direct na de val zag ze een tijdlang niets dan zwart, terwijl haar man het paard naar de stal bracht. Langzaam begon haar zicht weer scherper te worden, maar ze voelde zich erg ver weg. De huisarts vermoedde aanvankelijk een hersenschudding en deelde dit telefonisch mee, zonder verdere onderzoeken uit te voeren. Later bleek de situatie ernstiger te zijn dan gedacht. Ondanks aanhoudende klachten werd er in eerste instantie weinig ondernomen, totdat uiteindelijk een spierscheuring in de nek werd gediagnosticeerd door de fysiotherapeut van Nicoles man, wat een langdurig revalidatieproces vereiste.

Helaas verliep het herstel niet zoals gehoopt, en werd Nicole ook nog eens slachtoffer van een auto-ongeluk, waarbij ze van achteren werd aangereden. Een revalidatietraject in het ziekenhuis bracht weinig verlichting, en artsen ontdekten beschadigingen die haar gezichtsvermogen beïnvloedden. Ze zag geen enkel beeld meer als één geheel, maar alles dubbel, en kon niet meer goed focussen. Hoe ga je dan verder? Nicole kon prikkels niet meer verwerken zoals voorheen, dus haar paardenfokkerij moest ze noodgedwongen afschalen.

Geïnspireerd door haar eigen zoektocht naar antwoorden over haar zenuwstelsel en de verwerking daarvan, werkt Nicole nu aan de oprichting van haar eigen onderneming. Ze biedt één-op-éénbegeleiding voor kinderen die vastlopen in het onderwijs. Nicole volgde verschillende cursussen over het brein en het zenuwstelsel en ontdekte hoe bewustwording invloed heeft op het functioneren van het brein. Hierdoor kon ze, samen met haar coach Rob van Loon, plannen maken voor online cursussen die ze op haar eigen tempo kon ontwikkelen. Hoewel de gedwongen omschakeling moeilijk was, besefte ze dat eerlijkheid naar zichzelf toe essentieel was. “Uiteindelijk vormt het een grote puzzel van iets moois,” sluit Nicole af.