fbpx

starters met een verhaal

Kim start onderneming met Long-Covid

Kim van Dijk, 43 jaar oud, heeft altijd een actief en druk leven geleid. Vanaf haar 15e werkte ze als automonteur. Later maakte ze de overstap naar het kappersvak. Daarnaast is Kim moeder van twee jongens, wat haar tot een ware bezige bij maakt. Haar routine werd echter abrupt verstoord in november 2021, toen ze besmet raakte met COVID-19. Wat begon als griepachtige symptomen, ontwikkelde zich langzaam tot ernstige ademhalingsproblemen, hoofdpijn en spierpijn.

Kim is geboren met astma, maar door intensief trainen leefde ze al ruim zes jaar zonder medicatie. Haar huisarts raadde haar echter aan weer te beginnen met medicatie. Ondanks de medicatie bleven de COVID-19-gerelateerde klachten aanhouden. In maart 2022 werd Kim doorverwezen naar de longarts, die helaas geen directe oplossing kon bieden. Uiteindelijk belandde zij in het revalidatietraject voor long-COVID-patiënten, dat oorspronkelijk zes maanden zou duren maar werd verlengd met nog eens zes maanden.

Het revalidatietraject bracht enige vooruitgang, maar na afloop viel Kim in een spreekwoordelijk “gat” waarin de ondersteuning schaars was. Aangezien long-COVID tot voor kort niet erkend werd, was er beperkte beschikbaarheid van informatie en hulp. Ze bleef echter zelfstandig trainen met een fysiotherapeut, zij het op eigen kosten. Medische begeleiding beperkte zich tot controlebezoeken aan de huisarts, waar medicatie-aanpassingen werden gedaan. Kim voelde zich vaak buitengesloten, aangezien al haar klachten aan haar astma werden toegeschreven, ondanks duidelijk verminderde longfunctie.

Het gebrek aan begrip en ondersteuning was frustrerend, vooral omdat Kim snel vatbaar werd voor andere ziekten en verkoudheden. Ondanks de tegenslagen bleef zij vastberaden. Ze kreeg steun van vriendinnen die in het ziekenhuis werkten en ontving tips en boeken over het omgaan met vermoeidheid. Deze steun gaf haar de kracht om door te zetten.

Kim nam het heft in eigen handen door dagelijks kleine stappen te zetten in haar herstel. Yoga en wandelen werden onderdeel van haar routine, en ze nam regelmatig rust om haar lichaam te ontlasten. Ondanks de moeilijkheden gaf Kim niet op; integendeel, ze daagde zichzelf dagelijks uit. Met de steun van haar huisarts zoekt Kim naar de beste weg naar herstel. Ze weigert bij de pakken neer te zitten en blijft vastbesloten om weer op niveau te komen en volledig deel te nemen aan haar gezin en het dagelijks leven. Het pad naar herstel is uitdagend, maar Kim is vastbesloten er bovenop te komen.

Kim van Dijk, gecoacht door Maurice Groenteman