fbpx

starters met een verhaal

Freek is spastisch geboren en sterk gebleven

Freek Felet is 35 jaar oud en woont in Breda. Na het afronden van zijn studie begon hij te werken bij een kenniscentrum voor langdurige zorg en startte daarnaast zijn eigen bedrijf, Freek Communicatie. Freek is contentspecialist en houdt zich bezig met het schrijven van teksten, het beheren van social media en websites. Wat vanzelfsprekend lijkt, is dat echter niet. Freek werd spastisch geboren, wat naast fysieke beperkingen ook zijn spraak beïnvloedt. Toch heeft hij zich nooit laten tegenhouden door zijn beperking, zelfs niet toen hij in 2012 op het hockeyveld een acute hernia kreeg. Hierdoor raakten veel van zijn zenuwen beschadigd en werd hij rolstoelgebonden. “Ik ben altijd een doorzetter geweest,” zegt Freek. “Klagen is niets voor mij.”

Oorspronkelijk wilde Freek graag leraar Nederlands worden en begon vol enthousiasme aan deze opleiding. Theoretisch ging het hem goed af, maar tijdens de stages liep hij vast. “Als docent op het voortgezet onderwijs ga je elke les van lokaal naar lokaal. Door mijn beperkingen kon ik deze niet binnen de aangegeven twee minuten bereiken, wat problemen veroorzaakte.” Er werden geen aanpassingen geboden en er bleek geen ruimte voor inclusiviteit. Dit bracht hem ertoe zijn studie en droom te staken en zich te richten op vrijwilligerswerk.

Via zijn vrijwilligerswerk kwam Freek terecht bij de communicatieafdeling van een zorgorganisatie. Hier bleek hij zoveel talent voor te hebben dat hij besloot een HBO-opleiding Communicatie en Multimedia Design te volgen. Tijdens deze studie ontmoette hij zijn coach, René, die Freek bewonderde om zijn doorzettingsvermogen en zijn studiecoach werd. Na het afronden van zijn studie bleef René zijn coach, nu via Startwijzer. Bij Startwijzer kon Freek zich focussen op zowel een baan als ondernemerschap dankzij een twee-sporenaanpak.

René ondersteunt Freek nu twee jaar en is een belangrijke steunpilaar in zijn professionele ontwikkeling. Zijn grote wens, volledig zelfstandig worden zonder afhankelijk te zijn van een uitkering, bereikte hij samen met René. Daar is hij nog steeds enorm trots op. “Ik heb moeten opboksen tegen veel vooroordelen, maar mijn doorzettingsvermogen heeft ervoor gezorgd dat ik mijn doelen heb bereikt.” Freek kreeg eerst een jaarcontract bij het kenniscentrum, dat met nog een jaar werd verlengd. Hij hoopt op een vast contract, wat voor hem zou betekenen dat hij bewezen heeft volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving.

Zijn positieve en inspirerende verhaal hoopt hij ooit te kunnen omschrijven in een boek. Op dit moment geniet Freek echter van wat er is. René ondersteunt hem bij zijn baan door middel van job coaching en binnen zijn onderneming. Het hockeyveld betreedt hij nog steeds, nu in de vorm van rolstoelhockey. Samen met zijn partner gaat hij graag naar de film of probeert hij nieuwe dingen uit. “Want als je iets niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt.”

Freek Felet | gecoacht door Rene Wingelaar | https://www.freekcommunicatie.nl/