fbpx

10 affirmaties voor HSP’ers

Wat je denkt, ga je geloven als de werkelijkheid. Des te positiever de gedachten zullen gaan zijn, des te sterker kom jij in je kracht. Door middel van affirmaties maak jij jezelf mentaal sterk, uiteindelijk zal dit een positieve werking op het lichaam gaan hebben.

Voor hoogsensitieve personen om meer in hun kracht te komen.

Geschreven door HSP en burn-out expert Ilonka van Galen.

Wil jij als hoogsensitief persoon zijnde meer in je kracht komen staan? HSP/burn-out expert Ilonka van Galen heeft 10 krachtige affirmaties uitgelicht. Herhaal deze affirmaties minstens 3x op een dag en je zult gaan merken dat je steeds positiever en krachtiger in het leven zult staan.

1. Ik accepteer mezelf zoals ik ben

Voor hoogsensitieve personen kan het lastig zijn om zichzelf volledig te accepteren. Vaak worden hoogsensitieve personen als te gevoelig gezien. Het kan aan gaan voelen alsof je geen deel uitmaakt van de maatschappij. Jij bent uniek en dit maakt jou zo mooi. Je hoeft je voor niemand beter voor te gaan doen. Probeer jouw hoogsensitiviteit als een kracht te gaan zien in plaats van een last. Luister naar jouw eigen behoeften en accepteer jezelf volledig. Jij bent jij en ik ben ik.

2. Ik neem voldoende rust

De hele dag door vang je interne en externe prikkels op die verwerkt moeten worden om overbelasting van het brein te voorkomen. Neem je niet voldoende rust dan raakt het centraal zenuwstelsel overbelast en zul je overprikkeld gaan raken. Accepteer dat je meer rust nodig zult hebben dan een niet-HSP. Neem voldoende me-time en zorg goed voor jezelf. Je wilt niet uiteindelijk in een burn-out terecht gaan komen.

3. Ik ga mijn eigen weg bewandelen

Ieder mens is verschillend, zo ook in het geval van hoogsensitieve mensen. Het ene lichaam raakt sneller overbelast dan het andere lichaam. Heb jij het gevoel dat je niet mee kunt komen met de rest van de maatschappij? Wat is goed en wat is fout? Luister goed naar jouw eigen behoeften en doe datgene waar je blij van wordt. Bewandel jouw eigen weg en probeer niet altijd iedereen te pleasen. Dit is jouw leven, maak er iets moois van.

4. Ik volg mijn intuïtie

Wanneer iets niet prettig aanvoelt geeft jouw lichaam een signaal af. Dit wordt het onderbuikgevoel genoemd. Bij hoogsensitieve mensen is de intuïtie sterk ontwikkeld en wordt ieder klein detail opgemerkt dat voor verandering zorgt. Volg jouw intuïtie! Negeer dit gevoel niet, meestal heb jij het bij het juiste eind.

5. Ik ga intens genieten van de wereld om mij heen

Vanaf de geboorte af aan hebben hoogsensitieve personen een gevoeliger zenuwstelsel en ervaren zij de wereld een stuk meer intens dan een niet-HSP. Hoogsensitieve personen voelen een liefde voor bijna alles dat om hun heen beweegt. Geniet van de vogels die fluiten, de kinderen die plezier maken tijdens het spelen en de kleine dingen in het leven. Sta wat meer stil hierbij en je zult gaan merken dat het leven waardevoller gaat worden. Haast je niet, juist door langzaamaan te bewegen zul jij de schoonheid gaan zien van het leven.

6. Ik mag mijn emoties uiten

Hoogsensitieve personen voelen emoties van de mensen om zich heen en wanneer het centraal zenuwstelsel overbelast raakt, kan het allemaal te veel gaan worden. Wees niet bang om jouw emoties te uiten, emoties horen bij mensen. Tijdens een overprikkeling kunnen er verschillende emoties worden gevoeld zoals verdriet. Het is veilig om de tranen te laten vloeien, wees niet bang voor de meningen van anderen. Hoogsensitiviteit hoort bij jou.

7. Ik ga mezelf niet verantwoorden

Wanneer je hoogsensitief bent, wil je vaak dat de mensen om jou heen je gaan begrijpen. Niemand zal volledig gaan begrijpen op welke manier deze aangeboren karaktereigenschap voor jou aanvoelt. Je hoeft jezelf niet te gaan verantwoorden wanneer het lichaam rust nodig heeft en je niet naar een feest of andere activiteit kunt gaan. Stop met het maken van verontschuldigingen. Jij weet zelf wat het beste is voor jouw lichaam en geest. Alleen de mensen die openstaan voor jouw situatie zullen dit gaan begrijpen. Je kunt jouw dierbaren informatie laten lezen over hoogsensitiviteit om meer inzicht te gaan krijgen hierover. Niet iedereen zal hoogsensitiviteit en jou gaan begrijpen en dat is prima, je zult zelf ook niet iedereen gaan begrijpen om je heen.

8. Ik ben sterk

Deze affirmatie is kort maar tegelijkertijd ook zeer krachtig. Voor personen die niet hoogsensitief zijn kan het leven soms al overweldigend zijn, kun je nagaan in het geval van het leven met een brein zonder filter. Alle interne en externe prikkels komen binnen waarbij er geen onderscheid gemaakt gaat worden tussen wat belangrijk is en wat niet. In het geval van het hoogsensitief ouderschap heb je dubbel zoveel ballen hoog te houden. Je houdt rekening met de kinderen, jouw eigen gevoelens en indrukken en je moet het gezin draaiende houden met al dan niet een baan. Jij bent zo onwijs sterk, vaak heb je het zelf niet in de gaten. Hoogsensitieve personen zijn ware vechters.

9. Ik hoef niet perfect te zijn

Wat is perfectie? Bestaat perfectie eigenlijk wel? Het antwoord hierop is vrij simpel, nee. Hoogsensitieve personen hebben vaak te maken met perfectionisme en kunnen maar moeilijk de controle loslaten. Jij bent perfect zoals je bent! Bij het willen behalen van ultieme perfectie zul je merken dat je vast gaat lopen, zowel op zakelijk als privégebied. Leg de lat iets lager voor jezelf en goed is ook goed genoeg. Niemand is perfect.

10. Ik ben trots op mezelf

Ondanks alle angsten, meningen van anderen, de dagelijkse en mentale uitdagingen sta jij nog steeds rechtop. Jij weet als geen ander op welke manier je met niet prettige situaties om moet gaan. Je bent empatisch en weet precies hoe je de ander moet gaan behandelen. Wees trots op jezelf! Wees trots op jouw hoogsensitiviteit, dit is iets wat jou is meegegeven vanaf de geboorte en het is iets speciaals. Omarm jouw hoogsensitiviteit en ga het meer als een kracht zien in plaats van een last. In het begin zal dit moeilijk aan gaan voelen, naarmate je meer naar jouw eigen behoeften en lichaam gaat luisteren word je steeds meer trots op jezelf. Jij bent hoogsensitief en dit is jouw kracht!

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse HSP die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. kijk voor meer informatie naar, Made by HSP.