fbpx

van ver gekomen: statushouders met een idee

Van maart tot en met juli vond bij Startwijzer de ondernemerstraining voor statushouders plaats. In vier posts blikken we terug op deze succesvolle training, door de lens van deelnemers, coaches en de opdrachtgever.

deelnemer Mubarak

Mubarak wil gaan ondernemen. Sinds drie jaar woont hij met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland. In Jemen en Saoedi-Arabië verkocht hij parfums, in Hoogkarspel is hij van plan een groente- en fruitwinkel te openen. Naast groente en fruit zul je in de winkel ook terecht kunnen voor kruiden, dadels en mokka koffie. Mubarak heeft grootse plannen, maar begint klein. “Stap voor stap is beter. Na opening van de winkel zal het

aanbod aan producten steeds meer groeien.” Hij wil graag weer aan de slag en kijkt erg uit naar de opening. “Zodra ik kan werken en alles gaat bewegen, gaat het goed met mij.”

deelnemer Maekele

Toen Maekele’s ouders niet meer konden betalen voor zijn studie rechten in Eritrea, besloot hij als kapper te werken om bij te verdienen. Met deze ervaring wil hij een kapsalon starten in Zwaag, waar hij nu vijf jaar woont. “Mijn behoefte is mensen blij maken, netjes en fris.” Naast een schaar gebruikt hij hiervoor vuur: de vlammen maken het haar stijl en branden gespleten haarpunten weg.

Hij is erg dankbaar voor de kansen die hij krijgt in Nederland, en vindt dat het nu tijd is om iets terug te geven. “Mijn rechten heb ik gekregen, nu wil ik mijn plichten vervullen.”

ondernemerscoach Sylvia

De ondernemerstraining werd gegeven door Sylvia Wemer en Frank Bakker. In negen trainingen hebben zij de statushouders wegwijs gemaakt in de Nederlandse wet- en regelgeving en alle praktische zaken die komen kijken bij zelfstandig ondernemerschap. Sylvia is trots op alle deelnemers: “Ze komen vanuit situaties waar jij en ik niet in willen zitten en doen verschrikkelijk hun best om weer de draad op te pakken.” Ze

hoopt dat het maken van toekomstplannen de statushouders ook de kans geeft het verleden te verwerken. “Het zou mooi zijn als ze op deze manier een klein beetje van het leed vergeten of een plekje kunnen geven.” De deelnemers hadden soms bepaald vakjargon nog niet in hun woordenschat, wat voor grappige momenten zorgde. Sylvia: “Ik voelde mij soms doventolk Irma die naast Rutte staat!”

opdrachtgever Daphne de Boer

De ondernemerstraining voor statushouders is onderdeel van een langer traject van Werksaam, gesubsidieerd door de EU. Na het onderdeel bij Startwijzer worden de statushouders verder begeleid naar zelfstandig ondernemerschap door coaches van Werksaam. Wat projectleider Daphne de Boer het meest is bijgebleven is het enthousiasme van de deelnemers: “Een van de deelnemers,

Fares Alhemyari, wil als journalist nieuwsitems verkopen aan Arabische televisiezenders. Dan moet je in het Nederlands gaan interviewen, dat is best pittig.” Een andere cultuur en taal in het land van herkomst kan voor statushouders extra obstakels opwerpen bij het starten als zelfstandig ondernemer. Het traject van Werksaam en de ondernemerstraining van Startwijzer ondersteunen statushouders bij het overwinnen van deze obstakels. Daphne raadt statushouders met de ambitie om te ondernemen aan goed voor te bereiden: “Goede voorbereiding is het halve werk. Neem rustig de tijd en praat met mensen om te kijken of jouw idee haalbaar is.”

Ben je statushouder of ken je iemand die deze training ook zou willen volgen, laat het aan ons weten via info@startwijzer.info of stuur een WhatsAppbericht en wij nemen contact met je op!