fbpx

tips, zo bespreek je je zwakke punten

Tijdens het sollicitatiegesprek kom je altijd een paar lastige vragen tegen; één van de meest voorkomende is: ‘Wat zijn je slechte eigenschappen?’ of ‘ Wat zijn je zwakke punten?’. De kunst is om eerlijk te antwoorden, maar de werkgever niet af te stoten. 

Wij geven je een aantal tips, die je helpen met het beantwoorden van deze lastige vragen.

tip 1: ken jezelf

Ken je jezelf goed? Neem de tijd om je slechte eigenschappen te benoemen. Als je het moeilijk vindt, vraag het aan iemand uit je omgeving, iemand die jou goed kent. Wees niet bang voor het antwoord, want het beeld dat we van onszelf hebben kan afwijken van hoe een ander ons ziet. Bedenk dat iedereen mindere kanten heeft!

tip 2: maak een lijst en kies

Schrijf op een blaadje een lijst met je zwakten en valkuilen. Vervolgens kies je er een paar uit die belangrijk kunnen zijn voor de vacature. Denk aan je eigenschappen die positief zijn maar die je soms te veel of extreem toepast. Dat zijn de kwaliteiten die je te ver doorvoert: je valkuilen. Kies valkuilen die je positief kunt uitleggen tijdens een sollicitatiegesprek zodat de recruiter een positief beeld van je gaat krijgen.

Voorbeelden van valkuilen:

  • Je concerteert je soms te veel op details zodat je het overzicht van de opdracht verliest.
  • Je wordt snel enthousiast over nieuwe projecten en plannen. Bij anderen kan je hierdoor ongeduldig of impulsief overkomen.
  • Je werkt heel zelfstandig, omdat je delegeren soms lastig vindt. 

Het is belangrijk om zakelijk en duidelijk te zijn. Daarmee laat je de recruiter zien dat je op een goede manier omgaat met je tekortkomingen, dat je kunt reflecteren op jezelf en dus over zelfkennis beschikt. Bovendien laat je zien dat je zwakten geen probleem zijn voor de baan.

tip 3: bedenk voorbeeldsituaties

Nadat je je zwakke punten hebt genoemd, kan de recruiter om een voorbeeld vragen. Geef dan eerlijk antwoord en blijf bij jezelf. Dat maakt je geloofwaardig. Bedenk van tevoren een duidelijk voorbeeld van je valkuil en ook hoe je hiermee omging.

tip 4: maak van je zwaktes een ontwikkelpunt

Een slechte eigenschap is een ontwikkelpunt waar je aan kunt werken. De volgende stap is dat je vertelt hoe je ermee aan de slag gaat. Zo laat je zien dat je zelfbewust bent en dat je je zwakke punten zakelijk en positief benadert en dat je het lef hebt om ze te tonen.

startwijzer

Zoek je een nieuwe baan? Heb je advies nodig bij het online solliciteren of het maken van een goed CV? Startwijzer heeft jobcoaches in huis die je kansen op het vinden van een baan helpen vergroten. Met een persoonlijke aanpak kijken we naar je talenten. Bel 0229-274888, stuur een WhatsAppbericht of mail ons.