fbpx

succesvol aan het werk in de horeca, 5 tips

Werken in de horeca is leuk, maar ook zwaar. Niet iedereen is hier geschikt voor. Of je nu in een snackbar werkt of in een luxe restaurant, je moet iedere dag hard aan de bak en de beste service verlenen. Om er voor te zorgen dat jij die superleuke baan in de horeca zo goed en zo lang mogelijk kunt vervullen, geven wij je 5 handige tips. Succes!

tip 1: blijf altijd vriendelijk, beleefd en attent

Tevreden gasten: daar draait het allemaal om in de horeca. En dat betekent dat je vanaf de eerste dag de lat hoog moet leggen voor jezelf. Laat de gasten niet merken wat je werkelijk denkt of voelt als je aan het bedienen bent. Blijf altijd vriendelijk, beleefd en attent. Verlies je geduld niet. Reageer rustig en beheerst, ook als je je enorm ergert aan een bepaalde bezoeker.

tip 2: zorg voor een snelle bediening

Zorg ervoor dat je snel en efficiënt kunt werken in de horeca. Je hebt natuurlijk niet alles in de hand, maar voor een groot deel kun je de werkwijze wel sturen. Als je accuraat en snel bedient, bijvoorbeeld op een terras of in een restaurant, volgen er al snel nieuwe bestellingen. Dat zorgt voor extra omzet, iets waar je baas heel blij van wordt. En in veel gevallen levert het jou ook een goede fooi op.

tip 3: zorg voor een opgeruimde, frisse uitstraling

Als je buiten op het terras werkt, is het belangrijk dat de boel er fris en netjes uitziet. Dus schone tafeltjes, stoelen aangeschoven, kaart op de tafel en geen vieze servetjes of peuken op de grond. Zo zorg je voor een opgeruimde, frisse uitstraling. Dat geldt niet alleen voor je werkomgeving, maar ook voor jou als persoon. Zorg dat je er netjes en verzorgd uit ziet en creëer een gastvrije, hartelijke sfeer.

tip 4: bestudeer de kaart goed

Bestudeer de menukaart goed voordat je aan je baan in de horeca begint. Dat lijkt misschien een overbodige tip, maar vergis je niet. Als je weet wat er op de kaart staat, kun je sneller reageren op vragen, beter adviseren en dus efficiënter werken. Door op de hoogte te zijn van de kaart, toon je vakkundigheid. Gasten waarderen dat niet alleen, in het hogere segment wordt het ook van je verwacht. Het maakt allemaal onderdeel uit van werken in de horeca.

tip 5: let op de details

Als je voor een baan in de horeca hebt gekozen, is het iedere dag rennen en vliegen. Vooral in het begin. En zeker dan is het een behoorlijke opgave om ook op de details te blijven letten. Dus pak wijnglazen niet met je vingers bij de rand vast, maar netjes bij de steel. En draai een koffie- of theekopje met het oortje naar de gast toe als de bestelling op tafel zet. Verlies de details niet uit het oog, hoe druk het ook is.

contact

Wil jij ook aan het werk in de horeca, maar lukt het je niet zelf? Neem dan contact met Startwijzer op. Wij geven je niet alleen tips, maar helpen je bij het vinden van een baan of begeleiden bij het opstarten van je eigen horecabedrijf. Bel 0229 27 48 88, stuur een WhatsAppbericht of mail ons.

Bron: misset.com