fbpx

starten als zzp-er met een ww-uitkering

Je kunt op 3 manieren als zelfstandige starten vanuit een WW-uitkering:

  • Met startperiode; na de onderzoeksfase kun je mogelijk met toestemming van het UWV gebruik maken van de startperiode. Je ontvangt dan 26 weken lang een korting van 29% op je uitkering.
  • Zonder startperiode, met behoud van WW.
  • Zonder behoud van WW; je ontvangt dan géén uitkering meer.

De regelingen zijn complex, wij adviseren je om contact op te nemen met het UWV. Startwijzer kan je er ook in begeleiden.

UWV, KVK of de Belastingdienst, waar kan ik terecht?

Als je een bedrijf start vanuit een WW-uitkering, heb je eerst te maken met het UWV en dan pas met KVK en de Belastingdienst.

Wie kan je waarmee helpen?

UWV: voor al je vragen over je WW-uitkering en de start van je eigen bedrijf.

KVK: voor hulp bij het opzetten van je bedrijf en advies over o.a. je rechtsvorm of financiering.

Belastingdienst: voor alles wat met btw, inkomstenbelasting of aftrekposten te maken heeft.

ik overweeg om ondernemer te worden, maar ben ik wel geschikt?

Je kunt met de KVK Krachtmeting  achterhalen welke vaardigheden en kwaliteiten je nodig hebt om te slagen als ondernemer. Deze bestaat uit een aantal gerichte vragen over ondernemerschap, marketing, netwerken en financiën. Je ontvangt een persoonlijk rapportage na de test, deze kan je verwerken in je ondernemingsplan.

ik hoor en lees veel over het ondernemingsplan. waarom is dat plan zo belangrijk?

In een ondernemingsplan zet je je plannen op een rij. Je onderzoekt of je plannen haalbaar zijn en of er een markt is voor je product of dienst. Een ondernemingsplan dwingt je keuzes te maken en voorkomt dat je zaken over het hoofd ziet. Je hebt het ondernemingsplan nodig voor het UWV, als je gebruik maakt van de Startperiode, maar bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van financiering.

ben ik tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd tijdens de startperiode?

Je bent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid tijden de startperiode. Als je na de startperiode besluit om door te gaan met je eigen bedrijf, dan vervalt dit recht. Daarom moet je op tijd je verzekeringen regelen.

wat moet ik weten voordat ik me inschrijf bij kvk?

Registreer je pas bij KVK op het moment dat de formele toestemming van het UWV binnen is. Voortijdig inschrijven kan gevolgen hebben voor je uitkering.

hoe regel ik de inschrijving bij kvk en wat heb ik nodig?

Via een online formulier bereidt je de inschrijving voor. Vervolgens kom je persoonlijk langs op een van de KVK-kantoren om de inschrijving definitief te maken. Je maakt hiervoor vooraf een afspraak. Vraag vooraf na of het nodig is naast een geldig legitimatiebewijs, contracten of andere zaken mee te nemen. De aanmelding bij de Belastingdienst wordt ook direct voor je in orde gemaakt.

kan ik opnieuw ww aanvragen als ik wil stoppen met mijn bedrijf?

Het is wellicht mogelijk om opnieuw WW aan te vragen voor de uren die je niet meer als zelfstandige gaat werken.

contact

Wil je hulp bij het starten van uw eigen bedrijf? Startwijzer biedt je deskundige begeleiding, waardoor je kans op succes toeneemt. We koppelen onze ervaring aan jouw behoefte zodat je precies de ondersteuning krijgt die je nodig hebt. Je kunt bij ons ook een ondernemerstraining volgen.  Ben je geïnteresseerd? Mail ons, bel 0229 27 48 88 of stuur een WhatsAppbericht!