fbpx

Frida de Koning

Loopbaan- en ondernemerscoach in Noord-Holland (Noord)
Mijn motto’s zijn ‘uit mezelf en het leven halen wat erin zit’ en niet dat wat mij overkomt is bepalend, maar dat wat ik besluit te doen met de rest’. In mijn werk en thuis.

Frida de Koning is ondernemers- en loopbaancoach in Alkmaar en omstreken en gespecialiseerd in NLP en systemisch werk. Zij kijkt graag naar waar jouw invloed is binnen de situatie. Jullie doorbreken samen patronen waardoor je met vertrouwen de toekomst tegemoet treedt. Haar werkgebied is in heel Noord-Holland.

Over Frida

Frida’s eerste liefde was muziek. Ze heeft het conservatorium gedaan en is daarna het onderwijs ingegaan. Ze werkte op verschillende scholen in het basisonderwijs, op het voorgezet onderwijs en op het hbo. Hoewel ze haar werk leuk vond, groeide met de jaren ook het gevoel dat ze wat miste. Het liedje ‘Is dit alles’ van Doe Maar zat vaak in haar gedachten. Een omslagpunt kwam voor Frida toen ze last kreeg van haar gehoor. Een operatie was nodig om haar klachten te verhelpen. Ze beloofde zichzelf voor de operatie dat ze uit overlevingsstand zou gaan als de ingreep zou slagen. De operatie ging goed en Frida hield haar belofte. “Ik ben gaan kijken op mijn werk hoe ik het anders kon inrichten, maar kreeg toen een functie waar ik helemaal niet blij van werd. Ik miste het contact met mensen.” Door een reorganisatie kreeg Frida de kans om een loopbaantraject aan te vragen. In dit traject kwam ze erachter dat haar hart meer bij mensen ligt dan bij muziek en ontdekte ze dat ze training en coaching heel leuk vind. Ze stapte uit de muziek en deed een trainer en coach opleiding. Daarna vond ze hierin een baan bij de opleiding Bedrijfseconomie & Accountancy aan de Hogeschool. Hier heeft ze 6 jaar met studenten gewerkt. In die tijd is Frida zich verder blijven ontwikkelen. Tijdens een NLP practitioner opleiding kwam Frida in contact met Startwijzer directeur Hannie waarna ze werd uitgenodigd om als coach ook voor Startwijzer te werken.

Aanpak

De aanpak van Frida is liefdevol en direct. “Ik laat mensen in hun eigen leeftijd en levenspad stappen. Volgens Frida kun je tot je 23ste bij je ouders terecht voor wat je nodig hebt en moet je daarna je eigen ouder worden. “Daar moet je gezond mee omgaan. Shit hoort nu eenmaal bij het leven. Ik maak graag mest van shit zodat er iets nieuws op kan groeien.” Ook vindt Frida dat er meer ‘ikken’ nodig zijn om een sterker ‘wij’ te krijgen. Door jezelf te kennen kun je eigenaarschap nemen over wat je zegt en denkt waardoor je minder op anderen af zult schuiven. Frida windt er dan ook geen doekjes om wanneer ze op zoek gaat naar de waarheid. “Ik ben nieuwsgierig en verwonder me over de gevolgen die gebeurtenissen in een leven kunnen hebben. Je moet jezelf leren kennen om je eigen antwoorden te vinden.”

Eigen leeftijd

Frida haalt het meeste uit klanten door ze dingen uit te laten uitspreken die ze niet eerder durfden te zeggen. Dat helpt klanten om hun situatie te accepteren. “Ik kan niet eisen dat mensen alles vertellen, maar ik kijk wat mogelijk is.”  Ook stimuleert Frida klanten om in hun eigen leeftijd te gaan staan. “Wanneer je als een volwassene handelt, ga je beter voor jezelf zorgen en verwacht je dat niet meer zo van een ander.” Om verder te komen is het volgens Frida belangrijk om ook het negatieve te belichten. “Door je gedrag en gedachtes zichtbaar te maken, kunnen mensen patronen ontdekken. Dit kan motiverend werken. Wanneer je je situatie in zijn geheel kan bekijken, kan je voelen wat je diepste verlangen is. Dat krachtige gevoel motiveert je te veranderen.” Frida noemt dat dat niet voor alle klanten wenselijk is. De huidige situatie biedt hen ook bescherming en soms hebben mensen meer tijd nodig. Dat is prima.

Eigen levenspad

Wanneer Frida klanten coacht, wordt zij ook bevestigd in haar eigen pad. “Ook ik heb voor uitdagingen in mijn leven gestaan. Toch heb ik er wat van gemaakt.” Ze voelt veel liefde voor de medemens en ze voelt haar eigen kracht, die zacht is. Ze weet hoe het is wanneer je je kwaliteiten niet in kunt zetten en het maakt haar gelukkig dat ze dat in haar werk nu wel kan.

Ondernemers- en loopbaancoach in Alkmaar e.o.

Frida noemt Startwijzer ‘een club met een echte missie’. De passie om aan een groter doel bij te dragen past bij Frida. Ze ervaart veel energie en verbinding. Ook de klanten maken indruk op haar. Ze ziet mensen die al jarenlang met vele tegenslagen worstelen. Het raakt haar wanneer zij ondanks hun situatie toch nog schoonheid in de wereld weten te vinden. “Elke klant heeft weer iets wat hem of haar of diegene heeft gevormd. Het is mooi om te zien hoe zij daar hun eigen draai aan weten te geven.” Voor Startwijzer is Frida loopbaan- en ondernemerscoach in Alkmaar en omstreken.

Dankbaar

In haar vrije tijd is Frida nog steeds met muziek bezig. Ze zingt en speelt piano. Muziekstijlen en talen variëren. Ze houdt van fado en chansons en zingt ballads in het Frans Spaans, Portugees, Noors, Nederlands en Engels. “Ik hou van liedjes die je op een andere plek brengen. Ik heb ook een positieve liedjeslijst op Spotify!”  Ze vindt het leuk om te koken, te wandelen of om in de tuin bezig te zijn. Ook gaat ze graag naar Terschelling om lekker te ontspannen en ze leest veel. Ze blijft nieuwsgierig. “Hoe meer ik weet, hoe minder ik weet.” Ze vindt het fijn dat ze dit met haar partner en hun kinderen te kunnen delen. Een dankbaar mens.

Klaar voor een eerste stap?

📧 Neem contact op met Startwijzer voor een kennismakingsgesprek met Frida.
👥 Benieuwd naar de andere coaches? Kijk dan in het overzicht van coaches.