fbpx

starters met een verhaal

Sahar stopt nooit meer met werken

Sahar kwam in 2019 naar Nederland voor de liefde. Ze liet haar thuisland Libanon achter zich en startte een nieuw leven in Nederland. Het eerste jaar in Nederland was fantastisch voor haar. Ze voelde zich als een toerist en had de leukste tijd. Toen het euforische gevoel wegzakte, maakte dat plaats voor een geschokt gevoel.

Hoe nu verder? Sahar was biologiedocente in haar thuisland, met een masterdiploma van de universiteit. In Nederland kon ze echter niet veel doen. Op dat moment besloot Sahar zelf het roer om te gooien en de regie in handen te nemen. Ze las veel boeken, informeerde zichzelf en deed uiteindelijk haar inburgering zelf. Dit alles met één doel in haar achterhoofd: werk op niveau vinden. Sahar vond het jammer dat ze in Nederland een huisvrouw moest zijn.

Via haar taalmaatje zag ze een artikel over het Juniusfonds, Startwijzer en EdINOVA in de krant, en zo startte Sahar uiteindelijk in de derde groep. Daar heeft ze naar eigen zeggen veel geleerd. “Niet alleen de Nederlandse taal,” zegt ze daarover, “maar ook veel over mezelf en mijn eigenschappen.”

Als kers op de taart heeft Sahar nu een baan gevonden als laborant bij Comicro (onderdeel van het Dijklander ziekenhuis). Een baan die past bij haar vaardigheden en achtergrond. Sahar is dan ook erg dankbaar dat zij deze kans heeft gekregen. Ze wil dan ook andere vrouwen inspireren en adviseert hen om niet op te geven. “Probeer te solliciteren en zorg dat je niet alleen maar thuisblijft. Je kunt echt je doel bereiken.” Die ervaring heeft Sahar nu zelf ook. Het project Migrantenvrouwen Leren Door heeft haar vertrouwen gegeven, in zichzelf en haar kwaliteiten. “Ik spreek nog steeds niet foutloos Nederlands,” zegt Sahar, “maar dat mag. Ik heb nu zelfvertrouwen. Ik ga nooit meer stoppen met werken.”

Haar coaches Dora en Rosa vonden Sahar vanaf het begin een pittige dame, positief, die goed wist wat ze wilde. Sahar had de structuur al heel goed in gedachten en liet meteen veel doorzettingsvermogen zien en was altijd positief gestemd. Rosa vindt Sahar inspirerend. “Sahar is zo bewust bezig met timmeren aan de weg. We weten zeker dat zij haar draai gaat vinden. We wensen haar veel succes met het verder creëren van haar toekomst.”