fbpx

starters met een verhaal

Ritska helpt om trauma’s te verwerken

“In augustus vorig jaar ben ik begonnen met een praktijk voor regressietherapie en coaching. Ik ben voornamelijk traumatherapeut en ik help mensen om trauma’s te verwerken en patronen te doorbreken.  

Hoe ontstaat een trauma?

Trauma’s ontstaan op een moment dat er iets gebeurt waaraan je niets aan kan doen, meestal in je vroege jeugd. Vaak link je een gedachte aan die gebeurtenis, bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’. Een volgende keer wanneer je iets moet doen waaraan je twijfelt, komt die gedachte weer terug en daar ontstaat een patroon uit. De overtuiging niet goed genoeg te zijn zit dan vast in je onderbewustzijn. Dat kan een enorme impact hebben. Om bij het moment van oorsprong van die gedachte te komen, werk ik met trance. In trance krijg je inzicht in wat er gebeurd is en dat geeft je de tools om je trauma te verwerken. Je gaat je realiseren dat het in het verleden ligt en dat je het met een gerust hart kan loslaten. 

Wat wil ik zelf?

Ik heb het vrij pittig gehad in mijn leven. Ik ben gepest, had weinig zelfvertrouwen en had altijd het gevoel me te moeten aanpassen. Na mijn scheiding zat ik met een jong kind thuis. Ik probeerde steeds maar te voldoen aan het perfecte plaatje en kwam in uiteindelijk in een burn-out terecht. Daar is de omslag van mijn leven begonnen. Ik ging nadenken over wie ik was, wat ik leuk vond en hoe ik in het leven wilde staan. Toen ik naar een traumatherapeut was gegaan, merkte ik de effectiviteit van deze therapievorm. Ik kon eindelijk in vrijheid keuzes maken en ontdekte dat ik anderen wilde helpen. Ik heb vervolgens een driejarige HBO opleiding gedaan, zodat ik zeker wist dat ik alle technieken in huis heb om iemand te begeleiden. Op het moment dat je niet gestoord wordt door trauma’s kan je in vrijheid kiezen hoe je je leven in wil richten. Ik gun dat iedereen.  

Vier jaar geleden kreeg ik een auto-immuunziekte. Dat was voor mij een wake-upcall. Ik werd letterlijk stilgezet in het leven en moest luisteren naar mijn lijf. Ik kon helemaal niets meer en belandde in de ziektewet. Op een gegeven moment wilde ik mijn praktijk opzetten. Ik wist dat Startwijzer mensen begeleidt naar ondernemerschap en ik heb aan het UWV gevraagd of ik daar een ondernemerstraject kon doorlopen. 

Het ondernemerstraject

Mijn coach Micha heeft me geholpen door mijn grootste valkuil in de gaten te houden; te snel willen. Ik voelde heel erg de druk dat de praktijk op korte termijn goed en succesvol moest zijn. Ook dacht hij mee in mogelijkheden en spiegelde hij mij. Ik ben een ontzettende goede therapeut, maar ondernemer zijn is een vak apart. 

Desondanks heb ik voor ondernemerschap gekozen omdat ik in loondienst mijn praktijk niet kan inrichten zoals ik dat in mijn hart zou willen. Ondanks dat het heel spannend is, omdat je kwetsbaar bent, wil ik een therapeut zijn zoals dat bij mij past. Ik vind het heel belangrijk om in vrijheid mijn keuzes te kunnen maken en ben daar nogal eigenwijs in.  

Mijn droom

Het is mijn allergrootste droom is om heel Nederland traumavrij te krijgen. Mijn praktische droom is dat ik heel graag een succesvolle praktijk wil hebben waarin ik veel mensen kan bereiken. Bijvoorbeeld door een combinatie van eigen ontwikkelde trainingen en een-op-eensessies. Misschien zelfs door op een groot podium mensen uit te leggen wat een trauma is en dat je het kan verwerken. 

Ik ben er trots op dat ik door de weg die ik heb afgelegd zonder oordeel en met respect kan luisteren en mensen daardoor kan helpen in hun eigen proces. Er zijn heel veel mensen die trauma’s hebben waarover ze niet durven praten, maar ik kijk nergens meer van op. 

Advies voor ondernemers

Onderneem vanuit je hart en haal kennis in huis, dat is mijn advies aan andere ondernemers. Op het moment dat je vanuit je hart doet waar je blij van wordt, zal je dat in je resultaten zien. Realiseer je daarbij dat ondernemerschap een vak is. Je kan dan wel goed zijn in je vakgebied, maar zorg ook dat je kennis over ondernemen in huis haalt.”

https://ritskavanderzee.nl

Het verhaal van Ritska uit Achthuizen