fbpx

starters met een verhaal

Ondernemen klinkt voor Robin als muziek in de oren

Robin uit Kwadijk vertelt: Toen ik klein was hielp muziek mij. Ik mocht als enige in de klas met muziek op werken, soms had ik mijn koptelefoon wel 6 uur op een dag op, dat gaf mij een gevoel van veiligheid. Op mijn 14e is een sociale angstfobie gediagnostiseerd. Ik heb daar allerlei soorten therapieën voor gevolgd, die voor mij geen oplossing brachten. Toen ik 16 was ben ik zelf begonnen met muziek maken. Mijn ouders zetten mij op gitaarles als vorm van therapie, hierdoor kon ik mij emotioneel veel beter uiten.

De oplossing kwam voor mij toen ik 3 jaar geleden het hsp traject in Amsterdam tegen kwam. Ik wist nog niks van hsp toen ik daar begon, maar de eerste keer voelde zo goed. Ze keken juist naar wat ik wel kon in plaats van wat er mis met mij was. Ik voelde me daar erg goed bij en ging meer op die manier naar het leven kijken. Het gaf mij zelfvertrouwen.

Ik had een Wajong uitkering. Na mijn opleiding kreeg ik jobcoaching aangeboden van het UWV. Zo ben ik bij de Mediamarkt terecht gekomen en heb ik een jaar voor het bedrijf gewerkt. Voor mijn ontwikkeling was het goed, maar als baan was het voor mij helemaal niks. Het was voor mij ook niet de beste werkomgeving. Ik ben toen weer in gesprek gegaan met het UWV en uitte mijn interesse die ik al sinds mijn 18de heb om een eigen bedrijf te gaan starten. Het UWV stuurde mij door naar Startwijzer voor ondersteuning bij het opstarten van mijn eigen bedrijf. Het was heel fijn dat ik deze vrijheid kreeg.

Mijn coach is Frank Bakker. Hij vindt het vooral heel erg belangrijk dat ik doe wat ik leuk vind, mijn dromen volg en mijzelf nooit tegen moet houden. Het belangrijkst wat mijn coach mij heeft geleerd, is om op mijn gevoel te vertrouwen, naast alle praktische tips natuurlijk.

Ik ben een muziekstudio begonnen en maak ook zelf muziek. Dit doe ik met de band en voor mijzelf. Vanaf het begin van een idee tot het eindproduct ben ik erbij betrokken en doe ik alles zelf. Ik werk ook voor andere bands die hier hun muziek komen opnemen, waarna ik het mix en master tot een album. En als laatste werk ik voor een klein gamebedrijf waar ik de audio en stemmen opneem. Dat is mijn hele muziekachtergrond.

In mijn tweede onderneming begeleid ik een op een mensen met HSP. Ik help mensen op verschillende manieren, ik help ze als ze willen uitzoeken of ze hsp hebben, ik help ze ondervinden hoeveel hsp hun leven beïnvloed en ik leer ze hoe met hsp om te gaan. Ik zou graag mijn klanten graag nog willen helpen doormiddel van muziek. Omdat mij dit ook erg goed geholpen heeft, denk ik ook dat het voor mijn klanten kan werken.

Ik ben nu echt aan het doen wat ik al heel lang wil. Ik heb mijn studie Music Producer een paar jaar geleden afgerond en mijn cursus om hsp begeleider te worden is net klaar. Nu kunnen we echt beginnen. Het voelt eng en leuk tegelijkertijd. Ik kan laten zien wat ik allemaal geleerd heb, maar wat als het nou niet lukt zoals ik wil? Elke dag zou ik toch weer opnieuw kiezen om ondernemer te worden.

Mijn droom is om mensen te helpen door middel van muziek, zoals muziek mij heeft geholpen. De bindende factor in mijn leven is toch muziek. Ik zou graag anderen ook die ervaring geven en op weg willen helpen of we nou over muziek praten, samen spelen of ik een nummer heb geschreven die iemand anders raakt. Daarom ben ik ook zo trots dat ik nu mijn eigen onderneming ben gestart en mensen kan helpen. Het is voor mij een hele grote stap en brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee.

Mijn tip voor de toekomstige ondernemers is om te blijven dromen en te vertrouwen op je eigen gevoel. Houd jezelf niet tegen met redenen waarom iets niet kan of het jezelf te moeilijk maken. Doe het gewoon. Je leeft maar één keer!