fbpx

starters met een verhaal

natuurcoach Christa helpt je op weg

“Toen ik in de jeugdhulpverlening werkte had ik al andere ideeën over hoe hulp aan mensen vormgegeven zou kunnen worden. Zo hebben organisaties vaak de neiging om in een format te denken als mensen een hulpvraag hebben. Ik denk zelf dat dat maar zelden past en dat je beter kunt kijken naar wat iemand nodig heeft en daarop inzoomen.

Vanwege de gevolgen van een auto-ongeluk moest ik op zoek naar nieuw werk, ontdekken wat ik nog kan en wat bij mij past. Dit was voor mij het moment om een stap te maken naar een manier van werken waar ik mij goed bij voel en ook voor klanten beter is. Ik heb het afgelopen jaar trainingen gedaan die passen bij mijn oorsprong, bij wat belangrijk is voor mij. Zo heb ik een training over natuurcoaching gedaan en een creatieve therapie module gevolgd zodat ik meer tools heb om mijn werk vorm te geven.

Nu help ik mensen hun eigen koers te vinden, door gebruik te maken van creatieve middelen als schrijven en tekenen en met ze in de natuur te wandelen. Als je in beweging bent hoef je elkaar namelijk niet aan te kijken, dat vindt niet iedereen altijd fijn. Daarnaast is de natuur een mooie metafoor: geen enkele boom is hetzelfde, net als dat geen enkel mens hetzelfde is.

De stap voor mensen om hulp te zoeken is vaak groot. Voordat mensen om hulp vragen is het al lang niet fijn en prettig in hun leven of in hun huis. Ik hoop dat ik op een laagdrempelige manier makkelijker met mensen in contact kan komen, zodat men eerder aan de bel durft te trekken.

Ik hoor van mensen dat het eerste gesprek in de natuur ze veel meer oplevert dan wat ze ooit hadden gedacht. Ik denk dat dit komt doordat het zakelijke ervan af is, omdat je samen wandelt. Iedereen die met mij heeft gewandeld is heel tevreden. Door de natuur als metafoor te gebruiken en ideeën te visualiseren, kom je sneller tot de kern. Dat is wat mensen verrast, door visualisatie en creatieve middelen spreek je een ander deel van jezelf en je capaciteiten aan.

Aan toekomstige ondernemers zou ik willen zeggen: als je dromen hebt en je hebt een mogelijkheid om je droom vorm te geven, ga ervoor!”

Het verhaal van Christa Pennekamp uit Alkmaar
www.opstapmetchrista.nl