fbpx

starters met een verhaal

na zeven jaar ertussenuit te zijn geweest heeft Do weer een betaalde baan

“Ik had ruim een jaar mijn opleiding tot onderwijsassistente afgerond toen ik heel erg ziek werd. Ik deed de pabo, maar het lukte mij niet om de strenge toetsen te behalen. Na jaren bij de huisarts te zijn geweest met klachten, bleek dat ik de ziekte van Cushing had. Door een gezwel in mijn hersenen rondom mijn hypofyse werden mijn bijnieren verkeerd aangestuurd. Hierdoor maakte ik constant het stresshormoon cortisol te veel aan en stond ik letterlijk strak van de adrenaline. Ik kwam extreem aan in gewicht, was vermoeid en had moeite om dingen te onthouden. Een operatie zou mijn klachten verhelpen. De bedoeling was dat ik maximaal 10 weken eruit zou liggen. Daarna zou ik gewoon weer aan het werk gaan. Toch bleef ik me hierna slecht voelen. Door de zware klachten ontwikkelde ik een depressie.

Een jaar later kwam de volgende klap. Ik belandde op de eerste hulp omdat mijn lijf nu helemaal geen stresshormoon meer aanmaakte en dat is gevaarlijk. Met medicatie is het daarna een tijd lang goed gegaan tot ik opnieuw in het ziekenhuis belandde. De tumor was teruggekomen in een agressieve vorm. Opnieuw werd ik geopereerd en omdat de operatie mislukte ben ik uiteindelijk ook 25 keer bestraald.

Langzaamaan ging het beter

Gedurende deze intense jaren heb ik steeds geprobeerd het gewone leven op te pakken. Ik bleef sporten, deed vrijwilligerswerk en ging op mezelf wonen. Langzaamaan ging het steeds een beetje beter met me. Ik viel 30 kg af, ontmoette mijn huidige vriend en uiteindelijk koos ik ervoor om mijn bijnieren te laten verwijderen. Omdat ik ondanks het vele sporten toch niet afviel heb ik uiteindelijk een gastric bypass gekregen in de hoop mijn hormoonhuishouding een optater te geven. Hierdoor ben ik 15 kg afgevallen. Dat gaf mij nieuwe energie en ik merkte dat ik open stond voor een betaalde baan. Toen ik na een paar keer solliciteren steeds werd afgewezen, besloot ik hulp in te schakelen. Ik heb een halve Wajong en een halve WIA uitkering. Ik heb dan ook contact opgenomen met het UWV. Zij hebben mij toen met Startwijzer in contact gebracht.

Mijn loopbaantraject

Het klikte direct goed met mijn loopbaancoach Rosa. Ze heeft me geholpen te kiezen voor wat ik leuk vind. Dat is nog best lastig want ik sta voor alles open en word van veel dingen enthousiast. Uiteindelijk kwamen we bij de zorg en het onderwijs uit. Ik ben van mening dat je iets geprobeerd moet hebben voor je kan zeggen of je het wel of niet leuk vindt, dus het was heel fijn dat Rosa voor mij een werkplek kon regelen op de vrije basisschool Parcival in Hoorn. Ondanks dat ik er zeven jaar tussenuit ben geweest hebben ze me aangenomen als onderwijsassistent. Mijn contract loopt af in juli en het is nog niet zeker of het verlengd wordt. Ik hoop dat ik mag blijven! In de tussentijd kijk ik om me heen voor andere opties.

Ik vind het heel gezellig op mijn werk. Er is een relaxte sfeer en iedereen is meegaand. Dat maakt dat ik me heel fijn voel. Ik heb al eerder op scholen gewerkt en heb toen ook meegemaakt dat collega’s niet altijd even collegiaal waren. Dat is op de Parcival helemaal niet het geval. Ik ervaar de groep met collega’s als een warme familie waarin iedereen liefdevol met elkaar omgaat.

Mijn verhaal

Ik heb veel meegemaakt en beschrijf mijn verhaal nu in een boek: ‘Het zit allemaal maar tussen je oren’. Dat is me namelijk vaak gezegd toen het nog niet duidelijk was wat er met me aan de hand was. Een vriend van mijn coach Rosa helpt mij bij het schrijven en het uitgeven. Door te schrijven herbeleef ik alles wat mij is overkomen. Dat is soms heftig. Een lange tijd heb ik een writers block gehad omdat ik het te moeilijk vond om verder te schrijven en hoewel ik soms nog zit te huilen achter mijn bureau, heb ik het inmiddels een plekje weten te geven. Ik realiseer me dat ik er in vergelijking met lotgenoten goed mee weg kom. Ik heb constant geprobeerd met vrienden in contact te blijven, de deur uit te gaan en afspraken alleen af te zeggen als het echt niet anders kon. Hierdoor heb ik voorkomen dat ik in een isolement raakte.

Advies aan werkzoekenden

Mijn advies aan anderen die op zoek zijn naar een nieuwe baan is om begeleiding te vragen bij een loopbaancoach. Op die manier haal je er nog meer uit dan je verwacht had. Een coach benoemt dingen waar je zelf niet over nagedacht hebt en helpt je om keuzes te maken. Ik ben heel blij dat ik om hulp gevraagd heb. Het maakt me super trots dat ik nu weer een betaalde baan heb!”


Het verhaal van Do uit Spanbroek