fbpx

starters met een verhaal

Ilonka vindt ontspanning in haar werk

“De gezondheid- en beautysector is altijd ‘mijn’ sector geweest. Ik ben eerst jarenlang werkzaam geweest als kapster. Daarna in een apotheek, als tussenfase in een drogisterij en als laatste bij een natuurgeneeskundige arts. Inmiddels ben ik tekstschrijver en copywriter binnen deze sector. Ik ben een expert voor het online platform Wendy Online en schrijf veel op het gebied van hoogsensitiviteit en burn-out. Op deze vlakken heb ik zelf genoeg ervaring. In het verleden heb ik drie burn-outs gekregen die niet als zodanig herkend werden. Wat volgde was een zware periode. Gelukkig ben ik na 6 jaar erachter gekomen wat er met mij is gebeurd. De juiste diagnose werd gesteld en ik kon gaan werken aan mijn herstel.

Ik heb mezelf gemeld bij het UWV Zaandam om te kijken naar wat de opties zijn en zo kwam ik bij Startwijzer terecht. Met mijn coach Marijne van der Koogh klikte het meteen. Samen hebben we onder andere gekeken naar hoe ik het beste mijn uren per dag kan indelen. Als startende ondernemer is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen zodat je ook ingrijpt wanneer de balans zoekraakt. In de beginfase ben je voornamelijk energie aan het geven. Je bent aan het investeren en in balans blijven is dan heel belangrijk. Uiteindelijk krijg je deze energie terug in de vorm van positiviteit, nieuwe opdrachten en mooie woorden.

Mijn ondernemersleven verloopt als de metafoor ‘het ene deurtje gaat dicht en de andere gaat open’. Zodra ik een klus afrond, begin ik weer aan een nieuwe. Ook investeer ik veel in mijn persoonlijke ontwikkeling naast mijn opdrachten. Je bent nooit uitgeleerd. Zo volg ik nu een hbo-opleiding Webredacteur en investeer ik tijd in het ontwikkelen van goede schrijfvaardigheden. Naast mijn opleiding volg ik vaak een cursus en schrijf ik tussendoor vrijwillig blogs. Echter is het niet alleen maar belangrijk om jezelf te ontwikkelen op zakelijk gebied. Het is heel belangrijk ook je hersenen te trainen, jezelf veerkrachtiger te maken. Houd een gezonde balans tussen lichaam en brein terwijl je ook de nodige rust neemt. Voor een gezonde balans moet je eerst jezelf (ont)moeten.

Het grootste verschil met in loondienst werken is dat ik niet meer hoef te presteren binnen een bepaald tijdvak. Ik ervaar weinig druk. Schrijven is mijn uitlaatklep en geeft mij ontspanning. Echter heb ik soms, doordat de veerkracht minder is na mijn burn-outs, meer rust nodig. Nu kan ik de tijd nemen om te ontspannen en bijvoorbeeld in de middag beginnen met werken. Ik weet waar mijn grenzen liggen. Mijn tip: “wees niet bang om te falen, perfectionisme kan de weg richting creativiteit blokkeren. Stap uit je comfortzone en begin aan iets nieuws!”