fbpx

starters met een verhaal

Erna maakt yoga toegankelijk voor ouderen

“Vanaf mijn 22ste heb ik als fysiotherapeut lange tijd met ouderen gewerkt. Ik ervaar het geven van yoga en beweging aan huis nu als een terugkeer naar toen, nadat ik in mijn leven veel andere dingen heb gedaan. Wel in een iets andere vorm, met beweging, ontspanning en adem en gericht op gezondheid in plaats van het behandelen van ziekte.

Mijn bedrijf heet de bewegingscirkel, omdat bewegen voor mij essentieel is in het leven. Het leven bestaat uit vele cirkels. Je begint ergens mee, het komt tot bloei, en het mag weer oplossen. Steeds opnieuw. Ook het leven zie ik als een cirkelbeweging van geboorte naar dood. Bij de geboorte open je de cirkel, bij het sterven sluit je de cirkel, en daar tussenin beweeg je jezelf in het leven.

We hebben een lichaam en dat kun je voelen. Vaak is dat in ons huidige leven wat ondergesneeuwd ten opzichte van ons hoofd en onze ratio. Ik vind het belangrijk om dat in balans te brengen. Het leukste van bewegen met oudere mensen vind ik dat zij veel hebben meegemaakt in hun leven, dat er meer diepte in zit qua gevoel. Het is nog wel lastig om voldoende klanten te interesseren. Mogelijk klinkt yoga en beweging als intensief en is de gewoonte om liever verzorgd te worden met een kopje koffie, een taartje en achterover zitten. Terwijl het actief zijn vaak ook activiteit brengt in je denken en je levensenergie.

Wat ik graag wil bereiken is dat mensen dankzij mij de stap kunnen maken om met gevoel het maximale uit hun leven van dit moment te halen. Dat heeft net zoveel te maken met het verwerken en accepteren van gebeurtenissen uit je leven, als met het zorgen dat je in beweging blijft. Wat ik als allermooiste beleef is het moment dat tachtigplussers nog yoga kunnen doen en dat ze zeggen: jeetje, dat heb ik nog nooit meegemaakt, dat ik dat zo allemaal kan voelen. Ik ben veel rustiger geworden.

Ik ben gaan ondernemen omdat ik ziek ben geweest en daardoor mijn baan heb verloren. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik wil nu graag dat doen wat het allerbeste bij mij past, waarvoor ik echt “in de wieg ben gelegd”. Het mooiste van ondernemen is dat ik elke dag mijn talenten kan gebruiken en dat ik die kan uitstralen over de mensen om mij heen, over klanten, zoals ik dat zelf wil. Het brengt mij ook diep bij mijzelf. Ik ben een beweegmens en ik ben een natuurmens, en daarin komt het overbrengen van yoga en gevoel samen.

Ik ben vooral trots op het feit dat ik twee hechte groepen heb, waarvan ik zie dat het samen beoefenen van yoga en beweging betekenis heeft in hun leven. Ook als iemand ziek is en toch een ontspanningsoefening kan doen die ik stuur en dan zegt: dat helpt me zó.

Ik ben ervaringsdeskundige. Met mijn eigen gezondheid moet ik ook voldoende rekening houden. Toch kom ik stap voor stap verder met het vormgeven van mijn bedrijf. Ik kan drie kwartier aan de website werken en daarna ga ik drie kwartier aan ontspanningsoefeningen werken. Ik heb ook het gevoel dat ik daar het gelukkigst van wordt. Dat ik alles in de breedte kan doen en dat ik zelf kan kiezen wanneer ik wat doe. Dat is in ieder geval wat voor mijn eigen energie heel goed werkt.”

Het verhaal van Erna Strijker uit Heiloo