fbpx

starters met een verhaal

Bauke heeft een alternatieve sauna

“Het begon allemaal toen ik als vrijwilliger werkte bij een alternatieve sauna in Amsterdam-Noord. Daar werd ik super enthousiast van. In mijn hoofd ontstond het idee om iets met mijn enthousiasme te doen. Ik wilde heel graag zo’n sauna in Alkmaar hebben, want die was daar toen nog niet. Toen bleek dat mijn contract bij mijn baan niet verlegd zou worden, ben ik gaan nadenken over wat ik wilde doen. Ik zocht een nieuwe uitdaging. Een kantoorbaan levert mij stress op en vind ik te eentonig. Ik heb een ondernemersopleiding gevolgd, maar durfde nog niet voor mezelf te beginnen. Nu had ik een goed idee en een budget. Ik realiseerde me dat als ik op dat moment niet mijn ondernemersdroom zou waarmaken, ik het nooit zou doen.

Het ondernemerstraject

Via het UWV kwam ik bij Startwijzer terecht. Onder begeleiding van coach Frank werd mijn droom een concreet plan. Hij hielp me met de financiën, de administratie en de marketing. Op het moment dat de stress bij mij opliep, gaf hij advies over hoe ik de rust kon bewaren. Ik leerde hoe belangrijk het is om ook persoonlijke vaardigheden als deze te leren. Op het moment dat je niet met je stress kan omgaan, kan je het ondernemerschap niet volhouden.

Van dromer naar doener

Ik ben van een dromer naar een doener gegaan. Eerst had ik mooie plannen en kon ik daar leuk over praten, maar deze realiseren vond ik moeilijk. Nu neem ik actief stappen om verder te komen. Dat is wat ik andere beginnende ondernemers wil meegeven. Wees kritisch naar je eigen dromen en maak ze concreet.

De bouw

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik de juiste locatie voor de sauna had gevonden, maar toen ik eenmaal in gesprek was met HAL 25 ging het snel. HAL 25 is een culturele plek voor creatieve geesten waar onder andere festivals en evenementen worden georganiseerd. We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met bouwen. We begonnen met een buitenterrein met bar, een sauna en een hottub. Later kwam daar ook een binnenruimte bij met een relaxruimte, een kachel en een massage hoek. Als je een foto van 8 oktober -de dag dat we voor het eerst open gingen- vergelijkt met een foto van nu dan zie je een groot verschil.

Alternatieve sauna

Stadssauna25 is een alternatieve sauna. De manier van bouwen wijkt af van een standaard wellness resort. We hebben heel veel houtwerk en gerecycled materiaal gebruikt. Waar we ons ook door onderscheiden is de sfeer die hier hangt. De sauna is kleinschalig en juist daarom voelt het al snel gemoedelijk. Mensen komen soms alleen en maken nieuwe vrienden. Ik merk zelfs dat mensen die elkaar kennen via de sauna bij elkaar op de koffie gaan.

Als de sauna open is, ben ik de gastheer. Ik zorg ervoor dat de sauna warm is en dat het kampvuur blijft branden en ik regel de hapjes en drankjes. Normaal gesproken is HAL 25 en Stadssauna 25 een levendige plek. Helaas is er door de lockdown een stuk minder mogelijk. We zijn verplicht dicht, maar we blijven bezig. Zo klussen we veel.

Mijn droom kwam uit

Het maakt mij trots dat ik mijn droom heb kunnen realiseren. Sommige mensen waren kritisch en zagen het niet gebeuren. Ik heb laten zien dat het wél kan. Ik heb mezelf laten zien dat ik stressbestendiger ben dan ik dacht en ik leer zoveel nieuwe dingen. In de toekomst hoop ik een permanente plek voor de sauna te kunnen vinden en het zou fijn zijn als ik er mijn inkomen uit zou kunnen halen.

Kom langs!

Ik zou het heel leuk vinden als mensen een keertje komen kijken bij de sauna. Dat kan als we weer open zijn sowieso op de vrijdag- en zondagavond en ik ben er ook vaak doordeweeks. Je bent welkom om een kijkje te nemen en een kopje koffie te komen drinken. Wie weet kunnen we wat ideeën uitwisselen.”