fbpx

starters met een verhaal

“Ik ben autistisch dus ik kan niet ondernemen, klaar. Dat was mijn gedachte totdat ik de volgende vraag kreeg: wat zou je doen als je tien miljoen wint waardoor geld geen rol speelt? Die vraag is de trigger geweest om mijn droom waar te gaan maken.”

autismecoach Milou gelooft weer in zichzelf

“Ik ben autistisch dus ik kan niet ondernemen, klaar. Dat was mijn gedachte totdat ik de volgende vraag kreeg: wat zou je doen als je tien miljoen wint waardoor geld geen rol speelt? Die vraag is de trigger geweest om mijn droom waar te gaan maken.

Vanaf mijn achtste ben ik geholpen door diverse psychiaters, psychologen en jobcoaches. Inmiddels is het mijn doel om zelf mensen met autisme te helpen, zodat deze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij. Ik heb mijn eigen opleidingsachtergrond uitgebreid met informatie uit NLP, ACT en andere trainingen en dat heeft mij veel inzichten gegeven. Met name op het vlak van het mentale vechten. Op sommige momenten voel je je vervelend; wat je probeert tegen te ervaren en voelen.

Ik heb sinds mijn zestiende menigmaal voor werkgevers gewerkt en nu ik dertig ben, ben ik er voor de derde keer niet uitgekomen met een werkgever. Ik zat op dat moment best wel diep in de put. Het was heftig om te verwerken dat het weer niet was gelukt bij een werkgever, maar dit gaf mij de schop onder mijn kont die ik nodig had om zelf te gaan ondernemen. Ik vind het zo belangrijk dat hier over gepraat kan worden. Dat er openheid is over vervelende situaties die ons overkomen. Dat we op social media niet alleen maar onze succesverhalen delen, want het mag ook wel eens mis gaan. Je leert ongelofelijk veel van op je neus vallen.

Waar ik het meest trots op ben is dat ik dit gewoon ben gaan doen. Ik heb me niet tegen laten houden door de 9000 gedachten “dit kan je niet”. Zo heb ik me redelijk vroeg ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zonder vooronderzoek over hoe de markt eruit ziet en met de gedachte “dan moet ik wel”. Als de KvK mijn verhaal gelooft, kan ik er zelf ook in gaan geloven.

Wat ik andere ondernemers mee zou willen geven is om het gewoon te gaan doen, geloof in jezelf. Daarbij heeft Startwijzer voor mij veel betekent met de coaching die Frank Bakker geeft. Frank is iemand die op heel veel aspecten helpt: van de bedrijfsvoering, hij is financieel heel goed, tot aan inhoudelijke inzichten over coaching.

Wat ik heb geleerd is dat er veel mensen voor mij klaar stonden om te helpen. Ik ben zelf na veel reflectie ook meer in m’n eigen competenties gaan geloven. Ondanks dat ik misschien een beperking heb, een andere informatieverwerking dan de neurotypical, wilt dat niet zeggen dat ik minder ben of niet kan ondernemen. Ik kan het ook. Ik maak nu mijn eigen kaders waar binnen het wél lukt.”

Het verhaal van Milou Ruwaard uit Hoorn