fbpx

starters met een verhaal

Durf dichtbij je missie te blijven zonder te denken aan geld.

Alina maakt meditatiekussens op maat

“Vroeger ging ik stoffen uitzoeken bij mijn moeder of mijn oma en maakte ik er tasjes van. Op een gegeven moment heb ik zijstapjes gemaakt. Ik werd docent handvaardigheid en textiel. Het leukste hieraan vond ik papier marché met kleuters: je zag dan hoe kinderen met die structuur omgingen. Vanuit het onderwijs ben ik in een burn-out terechtgekomen, ik heb toen twee jaar in de ziektewet gezeten. In die periode luisterde het UWV heel goed naar wat ik nodig had en naar wat mijn plannen waren.

Na twee maanden in een burn out ben ik naar de kringloop gegaan en daar heb ik een tasje vol met stoffen gekocht. Toen ik het aanbod van kleine bijzondere stoffen zag, wist ik het. Uit ervaring wist ik dat er vraag was naar meditatiekussens, want die had ik eerder geïmporteerd uit Nepal en Tibet. Daarnaast had ik het ontwerp nog in m’n hoofd en kon ik het zo namaken. Het werd een soort therapie, tot dat mensen het wilde kopen. Op dat moment begon ik me af te vragen, wat moet ik er eigenlijk voor vragen?

Nu maak ik meditatiekussens op maat, met de kleuren en stoffen die voor de klant van betekenis zijn. Dit kunnen nieuwe stoffen zijn, maar in eerste instantie vraag ik naar bepaalde betekenisvolle stoffen die nog ergens in de kast of op zolder liggen. Ik ga voor kwaliteit en dat wordt gewaardeerd. Ik krijg altijd foto’s toegestuurd van klanten, die dankbaar zijn dat ze voor hunzelf een stilteplek hebben kunnen creëren.

Recentelijk ben ik gevraagd om meer dan 50 meditatiekussens te maken voor een yoga studio, inmiddels ben ik bij het 49e kussentje. Bij het maken visualiseer ik wie mijn klant zal zijn, wie er straks mogelijk op het kussen zal zitten en wat dat hem of haar brengt. Hoe gehaast hij of zij binnenkomt en hoe rustig hij of zij zal vertrekken. Ik noem mijzelf een slowtailor, ik ga niet voor de snelheid in het productieproces en richt mij juist op bewuste consumptie en handgemaakte producten.

Aan toekomstige ondernemers raad ik aan te bedenken wat ze nodig hebben en hoe dat te verenigen is met de behoeften van de wereld. Durf dichtbij je missie te blijven, zonder te denken aan geld. Creëer je eigen werkplek, zodat je jezelf kunt opladen. Ik heb veel mensen om me heen die mij willen helpen, zodat ik mijn bedrijf naar een hoger plan kan brengen. Het hebben van een coach heeft mij veel geholpen, hij wakkert de kwaliteiten aan die ik al in mij heb.”

Het verhaal van Alina Smit uit Hoorn