fbpx

starters met een verhaal

Agnieszka gaat elke dag met plezier naar haar werk

“15 Jaar geleden ben ik vanuit Polen naar Nederland gekomen. Mijn vorige echtgenoot was al eerder hier naartoe gegaan en na mijn studie economie ben ik hem achterna gereisd. De eerste 11 jaar heb ik enkel met Poolse mensen gewerkt. Ik had hierdoor geen tijd om Nederlands leren. Mijn leven bestond enkel uit werk. Ik werkte 5 dagen per week en elke dag tot 6 of 7 uur in de avond, soms zelfs langer. Ik dacht dat het normaal was dat Poolse mensen zo lang en zo veel moesten werken tot ik acht jaar geleden mijn huidige man ontmoette. Hij heeft me doen inzien dat het anders kan.

Een nieuw begin

Het was niet makkelijk om mijn vorige werk achter me te laten. Mijn echtgenoot is 100 procent afgekeurd en kan niet werken. Hij zat thuis met onze zoon terwijl ik werkte. De eerste twee jaar van zijn leven heb ik mijn zoon bijna nooit gezien. Ik heb heel veel stress gehad. Toen ik bij mijn werkgever aangaf dat ik niet langer dan acht uur op een dag wilde werken, ging hij daar niet mee akkoord. Het is zelfs tot een rechtszaak gekomen, die ik uiteindelijk heb gewonnen. Mijn baas wilde hierna dat ik terug aan het werk ging, maar dit heb ik geweigerd. Ik verloor mijn baan en kreeg een WW uitkering. Uiteindelijk ben ik in de ziektewet beland en kreeg ik de kans om Nederlands te leren tijdens mijn re-integratie. Via het UWV ben ik toen bij Startwijzer terecht gekomen.

Geloof in mezelf

Mijn coach Rosa heeft me geholpen weer in mijzelf te geloven. Ik wist niet dat het voor mij mogelijk zou zijn om onder normale omstandigheden te werken. Voorheen werkte ik namelijk in de bloemen sector en hier was het altijd koud en nat. Ook heeft Rosa mij geholpen met het vinden van mijn huidige baan. Zo hielp ze me met de voorbereidingen op een sollicitatiegesprek, het schrijven van een motivatiegesprek en het maken van mijn CV. Ze was een grote steun voor mij en was altijd bereid om mij te helpen. Ze is een van de weinige personen in Nederland die mij echt verder geholpen heeft. Ook met de Nederlandse taal. Ze verzekerde me ervan dat ik goed Nederlands spreek terwijl ik me hier erg onzeker over voelde. ‘We praten toch samen Nederlands!’, zei ze dan.

Werkzaamheden

Ik ben schoonmaakster en daarnaast werk ik in de productie aan de lopende band. Een voordeel van mijn werk is dat ik kan zitten en staan. Voor beide functies werk ik drie keer in de week. Ook heb ik een kans op een stage in de administratie. Hiervoor ben ik nu thuis theorie aan het leren. Mijn droom is om hierin uiteindelijk een baan te vinden. Ik weet dat ik hiervoor nog veel moet leren, maar ik geloof dat ik het kan.

Minder stress

Met zoveel verschillende werkzaamheden heb ik een gevarieerde werkweek. Ik werk 26 uur in de week afwisselend als schoonmaakster en in de productie. Dit is genoeg voor mij. Ik heb problemen met mijn rug en hart en hier moet ik rekening mee houden. Vanwege mijn hart ben ik veel moe en heb ik weinig kracht en vanwege mijn rugpijn mag ik niet de hele dag staan of zitten. Ondanks alles gaat het goed met me. Ik ben blij met mijn werk omdat ik minder stress heb en ik vind het heel leuk dat ik nu niet alleen met Poolse mensen werk, maar met mensen vanuit de hele wereld. In de 11 jaar dat ik in Nederland werkte had ik nooit ‘goed gedaan’ of ‘dankjewel’ gehoord. Bij mijn huidige werk zeggen zij dit wel tegen mij. Dat maakt me heel blij.

Plezier in werk

Voordat ik bij Startwijzer kwam geloofde ik niet in mezelf of in mijn capaciteiten. Na mijn slechte ervaringen in mijn vorige baan wist ik dat ik zo niet meer wilde werken. Rosa hielp me om terug te keren naar het normale leven. Nu ga ik met plezier elke dag naar mijn werk en ben ik niet bang dat ik iets doe wat niet goed is. Ik ervaar minder stress en dat maakt me een ander persoon!

Trots

Ik vind het heel moeilijk om te zeggen waar ik trots op ben. Het maakt me vooral heel gelukkig dat ik een stap vooruit heb gezet. Ik ga blij naar mijn werk en ik kom blij terug van mijn werk, dat is nu voor mij genoeg. Ik kan eigenlijk toch wel zeggen dat ik trots ben dat ik het traject met Rosa goed doorlopen heb terwijl dit gehele traject in het Nederlands was.

Hoop

Mijn advies aan andere werkzoekenden is dat je in jezelf blijft geloven en dat je nooit de hoop verliest. Morgen kan het beter zijn.”