fbpx

ADHD doe er je voordeel mee. Benut je talenten als ondernemer.

Misschien vraag je je net als ik af hoe je als ADHD ‘er ooit een normale baan krijgt? Geen zorgen! Je kunt altijd nog als ondernemer starten. De typische AD(H)D-eigenschappen komen namelijk goed van pas als je je eigen onderneming runt.

In de eerste jaren na mijn afstuderen heb ik verschillende banen gehad. Na ongeveer 2 jaar was het licht in mijn ogen meestal gedoofd en pakte ik mijn biezen. Ik voelde me bij al die organisaties het buitenbeentje met mijn kleding vaak niet helemaal netjes gestreken (of helemaal niet gestreken, want vergeten), koppen koffie over het bureau (of de broek van de directeur) en altijd vijftig creatieve smoezen paraat waarom ik nu weer te laat was. Vooral het stilzitten viel me zwaar. “Ren je thuis ook zo hard naar het koffieapparaat?” vroeg een collega me eens. Elke dag op dezelfde plek met dezelfde mensen dezelfde dingen doen ‘omdat we het al jaren zo doen’ vond ik nog veel erger.

ADHD en ondernemen

Mensen met ADHD voelen zich intuïtief aangetrokken tot het ondernemerschap. Het is een heel geschikte weg om hun talenten volledig te ontplooien. Beter dan binnen de muren van de meer traditionele bedrijfsomgevingen waar ik in het begin van mijn werkzame leven belandde en die je over het algemeen iemand met AD(H)D niet zou aanbevelen.

Zorg voor een goede partner of coach

Ondernemen kan ook tricky zijn. Je kunt het niet alleen. Je moet iemand hebben die je helpt organiseren. Een partner of coach zoals bij Startwijzer die je gaten opvult. Om de juiste hulp te vinden is het belangrijk dat je je eigen brein begrijpt en daardoor precies weet welke ondersteuning je nodig hebt.

Unieke ADHD eigenschappen

De eigenschappen van ADHD ’ers, die vaak negatief worden uitgelegd, kun je juist zien als unieke eigenschappen die bijdragen aan iemands succes als ondernemer. ADHD is óók de reden dat ik in hyperfocus kan gaan. Mij kan vastbijten in een project, en de wereld om me heen vergeet. Dat ik een groot voorstellingsvermogen heb en creatieve oplossingen verzin. Dat ik gestructureerd werk en juist enorm op details kan letten (ik leerde later dat dit een aangeleerd coping mechanisme is). Dat ik duizenden ideeën in mijn hoofd kan hebben. Dit komt allemaal goed van pas als je ondernemer bent.

Niet succesvol ondanks ADHD, maar dankzij!

Wat ik geleerd heb is om gezond te eten, rust te nemen, mezelf niet in situaties te brengen die voor overprikkeling zorgen. Dat is soms enorm tegenstrijdig met de ondernemer in mij, die alsmaar door, door, door wil, maar ik heb mijn weg gevonden.⁠ Dus niet succesvol ondanks ADHD, maar dankzij!

Wil jij ook succesvol ondernemen met ADHD en ben je benieuwd wat een ondernemerscoach je kan bieden, neem dan contact met ons op via social media, mail naar info@startwijzer.info of bel ons (0229-274888).