fbpx

Succesvol ondernemen op lange termijn

Ondernemers met 10+ jaar ervaring

Het begin was niet altijd makkelijk, toch hebben deze ondernemers in samenwerking met Startwijzer een goede start kunnen maken en runnen ze al langere tijd een succesvolle onderneming. Wat is het geheim van hun langdurige bestaan? Je kunt het nu ontdekken in de verhalen en krijgt daarbij ook tips van onze ondernemers.

Ondernemer Peter van AHA

Maak kennis met onderwijsadviseur Peter te Riele. Peter is de oudste uit een gezin van 7. Wat hij op school leerde bracht hij weer over op zijn broertjes en zusjes. Hij zit al 15 jaar in het vak  en gelooft in de evolutie van het onderwijs, maar als de evolutie niet werkt gaat hij voor revolutie.

Het leek mij een goed idee om bij Startwijzer te beginnen, omdat ik vooral hulp nodig had bij mijn bedrijfsplan en daarnaast wilde ik meer leren over de financiële kant. Deze onderdelen had ik nog niet onder de knie. 

In het begin had ik ook geen commerciële drive en minder verantwoordelijkheidsgevoel. Ook het uitstellen van belangrijke afspraken was mijn achilleshiel. 

Bij Startwijzer kon ik dit leren, een goede start maken en vooral mijn unieke eigenschappen benutten.

Mijn kijk op het onderwijs is gevormd door mijn eigen schoolcarrière. Ik paste niet in het systeem. Daardoor ben ik uiteindelijk een onderwijsvernieuwer geworden.

Ik wil niet alleen een mooi verhaal vertellen over vernieuwing, maar ook iets doen. Daarom heet mijn bedrijf AHA. AHA staat voor advies, hulp en actie. 

In 10 jaar tijd is er niet veel veranderd in mijn ondernemerstijl. Mijn aandachtspunten van toen, zoals focus, administratie en mijn commerciële kant zijn onveranderd. Toch denk ik niet dat ik stil heb gestaan.

Een verandering is bijvoorbeeld dat ik nu meerdere diensten aanbied zoals het begeleiden van mensen die een diploma willen halen voor het Jenaplan. 

Het verschil maken. Al is het maar voor één kind, één leraar of ouder. Dat maakt mij gelukkig. 

Ik vind het ook belangrijk om ‘het niet straffen en belonen van kinderen’ onder de aandacht te brengen. Als iemand mijn podcast beluistert en daardoor denkt ‘ja, peter je hebt gelijk, dat ga ik ook niet meer doen”, dan ben ik al blij. 

Dat ene jongetje of een volle jaarbeurs, als ik ze maar aan het denken kan zetten. Dan ben ik al trots. 

Als mijn geest en lichaam het toelaten ga ik door tot mijn 80ste of zelfs tot mijn dood. 

Ondernemers Daniëlle en Taksen van Instituut D&C 

Maak kennis met fysiotherapeuten Daniëlle Clasen-Bos en Taksen de Nijs. Daniëlle heeft 8 jaar bij de marine als fysiotherapeut gewerkt en heeft daarna 3 jaar een praktijk gerund van een ander. Hier ontmoette ze Taksen. Er waren veel hobbels in de weg, maar samen is het ze gelukt.

Voordat Daniëlle en Taksen hun eigen onderneming begonnen werkte ze voor een andere praktijk. Beide fysiotherapeuten verlaten op enig moment echter de praktijk, omdat hun visie niet wordt gedeeld door hun werkgever. 

“al snel bleek dat Taksen en ik wel dezelfde visie hadden. Voornamelijk over het stuk extra zorg en kwaliteit. Het is belangrijk om dezelfde visie te delen voor een goede samenwerking” , vertelt Daniëlle. “Daarnaast moesten we groeien in de juiste rolverdeling” , valt Taksen haar bij.

In 2008 zijn wij samen met
Startwijzer Instituut D&C gestart.

” Beiden hebben we genoeg ervaring als fysiotherapeut alleen nog niet als ondernemers. Al snel werd duidelijk dat er veel meer bij komt kijken om een eigen bedrijf op te starten. We vonden vooral het financiële gedeelte lastig.

 Met dank aan Cor Freeke en de bank konden we starten op de Nieuwe Steen 2.

 

Het is niet makkelijk geweest. We moesten verhuizen naar een ander deel van het pand en konden eigenlijk weer opnieuw beginnen.  Nog eens terugkijken in ons ondernemingsplan en ons aanpassen aan de omstandigheden en wensen van de patiënten. 

 

 

In 2018 werd ons pand omgebouwd tot
appartementen  en moesten wij op zoek naar een andere huisvesting. Met behulp en steun van familie en het vertrouwen van de bank konden wij Nieuwe Steen
50 kopen. We konden weer opnieuw beginnen. Als eigenaren van een nieuw pand brengt dit nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee en is onze rol veranderd. 

 

Al met al is het ons gelukt en zitten we alweer een aantal
jaren hier, als achterburen van Startwijzer. 

We zijn de afgelopen jaren gegroeid. Als eigenaren van een nieuw pand brengt dit nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee en is onze rol als ondernemer veranderd. Bij Gezondheidscentrum Nieuwe Steen werken inmiddels 8 fysiotherapeuten en we groeien nog steeds. Het pand heeft gelukkig die ruimte ook, maar hoe groter je wordt, des te meer taken zul je moeten afstoten om het behapbaar te houden.

We hebben dit moeten leren met vallen en opstaan en we hebben het op de harde manier moeten leren. Het is namelijk een tijdje heel slecht gegaan en we waren bijna failliet. We moesten nog harder werken en daar zijn we in blijven hangen. Hierdoor raakt je visie uit het zicht. We konden nog niet accepteren dat onze rol veranderde en dus zijn we er te laat op ingesprongen. We zijn gaan terug kijken naar het begin, waarom we dit zijn gaan doen. We doen het om de patiënten te helpen, dat zij met een goed gevoel weg gaan. Alleen hoeven wij niet degene te zijn die aan de behandeltafel staan. We moesten tijd maken om het personeel op te leiden en onze visie op hun over te brengen.

We mogen dit jaar genieten van het feit dat we een goed lopend bedrijf hebben, met goede cijfer en goed reviews. Ook zijn we trots dat we ruimte hebben gecreëerd om anderen te laten groeien, waardoor we zelf ook groeien. We trekken veel andere collega’s aan die hier graag zouden komen werken. We hebben naam voor onszelf gemaakt.