ZZP’er krijgen een tweede btw-identificatienummer

11-09-2019

De Belastingdienst gaat de huidige btw-nummer van zzp’ers veranderen. Het btw-identificatienummer dat nu gebruikt wordt is namelijk in strijd met de privacywet. De Belastingdienst heeft voor een tussenoplossing gekozen, waardoor je in de praktijk 2 nummers gaat gebruiken. Je huidige (omzetbelasting) nummer gebruikt de Belastingdienst voor de aangifte omzetbelasting en het nieuwe nummer (btw-identificatienummer) is voor de facturen, websites en voor handel binnen de EU.

Waarom een nieuw nummer?

In de btw-nummers die nu gebruikt worden is het Burger Service Nummer (BSN) verwerkt. Volgens de privacywetgeving mag dat niet. Ondernemers zijn namelijk verplicht dit nummer openbaar te maken op bijvoorbeeld hun website, waardoor privacygevoelige gegevens op straat liggen. Met het nieuwe nummers zijn zzp’ers beter beschermd.

Twee nummers

Later dit jaar ontvangen eenmanszaken, zzp’ers en zelfstandigen met personeel de bekende blauwe enveloppe ontvangen met daarin een nieuwe btw-identificatienummer (btw-id). Vanaf begin volgend jaar moet je dit nummer gebruiken op je facturen, je website etc. Als je zaken doet binnen de EU je BTW over de grens terug vraagt, moet je dit nummer tijdig aan je leveranciers doorgeven.

Aangifte omzetbelasting

De Belastingdienst blijft het BSN-gerelateerde nummer gebruiken bij de communicatie rond de afhandeling van de omzetbelasting. Om een duidelijk onderscheid te maken gaat dit nummer vanaf 1 januari 2020 het omzetbelastingnummer (ob-nummer) heten. Je kan het ob-nummer terugvinden op het portaal waar je btw-aangifte doet en in brieven over omzetbelasting die je van de Belastingdienst ontvangt.

Startwijzer

Startwijzer is expert in de begeleiding tijdens en na de start van je eigen bedrijf. Bel 0229-752326 of mail ons. We adviseren je graag!