Zo neem je mensen met een beperking aan

03-12-2019

Vandaag is het de internationale Dag van mensen met een beperking. Deze dag is een aanmoediging om het thema mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden. Het draait vandaag om het leggen van verbindingen tussen mensen met en zonder beperking. Ook op de werkplek mag hier meer aandacht voor zijn. Maar hoe neem je nou iemand met een beperking aan?

Drempel door ontwetendheid

Nederlandse werkgevers vinden het lastig om meer mensen met een beperking aan te nemen, zo meldde het Sociaal Cultureel Planbureau vorig jaar. Ze zeggen geen geschikte functies te hebben voor arbeidsgehandicapten of niet over genoeg capaciteit te beschikken om geschikte aanpassingen te doen.

De grootste drempel voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen is dat ze niet weten, waar ze moeten beginnen; ze zien op tegen het bureaucratisch papierwerk en zien onvoldoende ondersteuning bij de begeleiding van arbeidsgehandicapten als drempel.  

Alles begint met communicatie

Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het begint allemaal bij communicatie. Luister en maak afspraken over de specifieke behoeften van de toekomstige werknemer. Communiceer ook binnen het bedrijf dat je hier in wilt investeren en benadruk de voordelen zoals gemotiveerde medewerkers en een betere teamsfeer.

Zijn er aanpassingen nodig?

Je kijkt allereerst of aanpassingen nodig zijn. Dat kan gaan om materiële aanpassingen. Dit zijn aanpassingen aan de werkplek of de toegankelijkheid van het gebouw. Het kan ook gaan om immateriële aanpassingen. Denk hierbij aan begeleiding of coaching van de medewerker. Vaak heeft de medewerker recht op een jobcoach die een aantal zaken kan faciliteren. Zoals het contact met collega’s. Er zijn soms ook organisatorische aanpassingen nodig in de taakverdeling of de uren.

Er zijn subsidiemogelijkheden zoals een loonkostensubsidie, no risk polis bij ziekte of mobiliteitsbonus. Houd in je achterhoofd dat een redelijke aanpassing voor arbeidsgehandicapten geen voordeel is voor hen maar slechts een compensatie van de benadeling van deze mensen. Implementeer daarna de aanpassingen en evalueer ze ook regelmatig.

Startwijzer

Startwijzer pleit ervoor om niet alleen naar een CV te kijken maar ook naar de vaardigheden en talenten van de persoon achter de arbeidsbeperking. Zij hebben heel veel potentie. Met meer eigen regie, creativiteit en bijvoorbeeld de inzet van een jobcoach ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid zien wij veel mogelijkheden om ’gaten te dichten’. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Bel 0229 274888 of mail ons.