Zeven tips om een eigen zaak te starten vanuit loondienst

26-06-2019

Een bedrijf beginnen vanuit loondienst is voor veel starters een aantrekkelijke optie. Je geeft zo namelijk niet meteen al je zekerheden op. Maar hoe doe je dat eigenlijk, starten én in loondienst blijven? We geven je 7 tips.

Tip 1. Overleg met je leidinggevende

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas. Maar bij het bedrijf waar je werkt, ligt dat natuurlijk anders. Gewoon gaan starten met je eigen bedrijf terwijl je werkgever van niets weet, is daarom niet zo netjes. Ga op tijd om de tafel met je leidinggevende en vraag hoe jouw werkgever er tegenover staat. In principe zal je werkgever toestemming moeten geven voor jouw plannen, behalve  als jouw bedrijf botst met de uitgangspunten van de organisatie waar jij in loondienst bent. Ook mag je vaste werk niet lijden onder de tijd die je besteedt aan je eigen bedrijf.

Tip 2. Schrijf een goed ondernemingsplan

Het is misschien niet altijd nodig om een ondernemingsplan te schrijven maar ons advies is: doe het toch!  Zo krijg je meer zicht op jouw plannen en de haalbaarheid ervan.

Tip 3. Houd rekening met fiscale regels

Iedereen die een eigen bedrijf heeft, moet belasting betalen; dit geldt dus ook voor mensen die al een baan hebben. Veel van deze hybride starters kiezen voor een eenmanszaak of VOF en moeten rekening houden met inkomstenbelasting. Als je daadwerkelijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, moet je voldoen aan het urencriterium en genoeg opdrachtgevers hebben. Zo niet, dan vallen je inkomsten onder 'inkomsten uit overige bronnen'. Je krijgt dan geen ondernemersvoordelen en bent dus duurder uit. Daarnaast moet je omzetbelasting betalen (BTW), standaard 21% of het verlaagde tarief van 9%. Het is belangrijk om erop te letten om boetes te voorkomen.

Tip 4. Modelovereenkomst afsluiten

Als freelancer had je sinds 1 mei 2016 voor de belasting te maken met de modelovereenkomsten (voorheen de VAR-verklaring). Deze wetgeving is  toch weer van de baan. Het kabinet wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Deze webmodule moet vanaf 2020 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangen.

Tip 5. Schrijf je bedrijf in bij de KvK

Elke bedrijf moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), dus ook als je deeltijd werkt. Tijdens de inschrijving moet je ook gelijk een rechtsvorm kiezen. De KvK geeft daarna automatisch jouw gegevens door aan de Belastingdienst.

Tip 6. Dek de voornaamste risico’s af

Ook als parttime ondernemer kun je te maken krijgen met bepaalde persoonlijke en/of bedrijfsmatige risico’s, zoals aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid.

Tip 7. Werk jij vanuit huis of kantoor?

Heb je een leuk pand op het oog of werk je misschien vanuit huis? Dit is een belangrijke beslissing voor iedere starter, ook als je gaat ondernemen in deeltijd. Als je thuis een goede werkplek kan realiseren, is dit de meestal de voordeligste en gemakkelijkste optie.

De meeste gemeentes zullen er geen probleem mee hebben als je kantoor houdt aan huis of er een praktijk of atelier opent, maar check van te voren wel even het bestemmingsplan! Ook als je een mooie locatie hebt gevonden is het slim om te achterhalen wat de specifieke toekomstplannen zijn voor die specifieke bedrijfslocatie

Startwijzer

Startwijzer is expert in de begeleiding tijdens en na de start van je eigen bedrijf. Bel 0229-274888 of mail ons. We adviseren je graag!

Bron: ikgastarten.nl