Per 1 januari 2020 verandert de Bbz

07-11-2019

Zelfstandigen kunnen in  (tijdelijke)  financiële problemen komen die het voortbestaan van hun bedrijf bedreigen. In bepaalde gevallen kunnen zij dan een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Wat is de Bbz?

Als je een bedrijf wil starten kun je mogelijk een bedrijfskapitaal krijgen. Dit gaat via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Als je vanuit een bijstandsuitkering een bedrijf wilt starten is ook een uitkering mogelijk. U moet dan wel genoeg gaan verdienen met je bedrijf. Dit hoeft niet meteen, maar wel na een bepaalde periode. Om dit vooraf te kunnen beoordelen, moet je een ondernemingsplan laten zien.

Als je al zelfstandig ondernemer bent en (tijdelijk) financiële problemen hebt kan je gemeente je misschien ook helpen. Als je als zelfstandig ondernemer een aanvraag doet voor de Bbz-regeling, is het van belang dat je een goede boekhouding voert. Anders is het niet goed mogelijk om je financiële situatie goed te beoordelen. De Bbz-regeling is niet bedoeld voor ondersteuning bij je boekhouding.

Wet verandert: is dat goed of slecht nieuws?

Het goede nieuws is dat het voor startende en bestaande ondernemers nog steeds mogelijk is om gebruik te maken van deze regeling. Dat kan in de vorm van een krediet of levensondershoud (daar verandert niets aan).

Wat verandert er dan wel?

Met name de financiering vanuit het ministerie naar de gemeente toe gaat veranderen.

De gemeenten moeten de uitgevoerde haalbaarheidsonderzoeken zelf te betalen (was 10%).De gemeenten krijgen nog 25% van de hoofdsom van het krediet terug, dit was 75%. In ruil hiervoor krijgen de gemeenten een verhoging van het algemene budget.

De vraag is nu wat betekent dit voor (startende) ondernemers die gebruik willen maken van de BBZ regeling?

Hier is nu nog geen antwoord op te geven. We houden je op de hoogte over de verdere ontwikkelingen.

Startwijzer

 Wil jij ook starten als ZZP-er vanuit een uitkeringssituatie? Heb je ondersteuning nodig bij het maken van je ondernemersplan? Startwijzer is expert op dit gebied. We kunnen je op verschillende manieren begeleiden waardoor je kans op succes toeneemt. Ben je geïnteresseerd? Mail of bel ons 0229 27 48 88 of vraag naar de mogelijkheden bij je contactpersoon van de gemeente waar je woont.

Voor meer informatie check hier 

Frank Bakker, ondernemerscoach Startwijzer