Orange The World

25-11-2019

Van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vinden de 16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen plaats, een initiatief van de Verenigde Naties.

Geweld tegen vrouwen bestrijden

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem. Internationaal onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven, in Nederland is dat maar liefst 45%. Ook seksuele intimidatie op straat of op het werk komt overal ter wereld voor. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt, doet hiervan echter geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Om dit te bestrijden is het van belang dat overheden en organisaties op alle niveaus bewustwording creëren onder vrouwen én mannen, en het taboe helpen doorbreken . Daar gaat het om in de Orange the World campagne.

Orange the World Internationaal

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland nemen UN Women Nederland, de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland het voortouw in deze campagne, onder andere door gemeenten en provincies op te roepen een gebouw, fontein, standbeeld of ander object oranje uit te lichten tussen 25 november en 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action against Violence'.

In meer dan 100 landen vinden in de 16 dagen acties plaats. Deze bestaan onder andere uit het oranje uitlichten van een gebouw, fontein, standbeeld of ander landmark. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara Falls en de Erasmusbrug oranje uitgelicht. Ook organiseren vele maatschappelijke organisaties debatten, straatacties, demonstraties, sociale mediacampagnes en andere activiteiten in deze 16 dagen.

Soroptimisten Hoorn doen mee 

Onderdeel van de actie van Soroptimisten Hoorn is dat zij de 7 West-Friese gemeenten uitnodigen om mee te doen met de actie en 1 of meerdere bouwwerken binnen hun gemeente in het oranje aan te lichten tijdens de actieperiode.

Verder organiseren zij op zaterdag 30 november 2019 een handtekeningenactie in de Hoornse binnenstad om de boodschap van Orange the World uit te dragen. Mensen die zich ook uit willen spreken tegen geweld tegen vrouwen nodigen zij uit om een handtekening te plaatsen.

Bekijk en deel ook de facebookpagina voor deze campagne.

Zij nodigen iederen uit om ook binnen hun netwerk om deze campagne te ondersteunen. Stuur een messengerbericht of mail.