In november kleurt de wereld oranje

21-11-2019

De sprankelende kleur oranje is gekozen als symbool voor een betere wereld, een toekomst zonder geweld. Deze maand staat de wereld bol van activiteiten om aandacht te vragen voor een wereld zonder geweld, met name het uitbannen van geweld tegen vrouwen.

De Verenigde naties heeft maandag 25 november uitgeroepen tot  'International Day for the Elimination of Violence against Women. In veel landen is dit ook de start van de '16 Days of Activism against Gender-Based Violence’.

De Internationale Week zonder Geweld is van 21 t/m 27 november, een initiatief van de Young Women's Christian Association [YWCA], is een jaarlijkse wereldwijde campagne om geweld in al zijn vormen te stoppen.

Gemeenten in Nederland die meedoen aan deze campagne zetten hun gebouwen in oranje licht. Zo kleuren we de wereld oranje!

Moderne heldinnen

Mijn serie over moderne heldinnen haakt hierbij aan. Ik wil juist met mijn blogserie de sterke vrouwen belichten. Zij steken hun nek uit om met name andere vrouwen te laten zien dat vrouwen de kracht hebben om de wereld te veranderen. Omdenken, positiviteit uitstralen, toekomstperspectief zien, ondernemen, oog hebben voor elkaar en openstaan voor elkaars mening werken inspirerend en zetten anderen aan tot actie.

Ik bewonder rolmodellen en influencers en noem deze krachtige vrouwen moderne heldinnen want de wereld heeft ze nodig!

Shirin Musa

Dit keer zet ik Shirin Musa in de schijnwerpers omdat haar non-profit organisatie Femmes for Freedom zo goed aansluit bij de campagne Orange the World. In 2018 is deze vrouwenrechtenactiviste door Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in de non-profit sector. Sinds de oprichting van haar organisatie Femmes for Freedom in 2011 is zij jaarlijks onderscheiden of eervol genoemd.  

Huwelijkse gevangenschap

Shirin Musa is in 1977 in Pakistan geboren en kwam als baby naar Nederland. Zij studeerde rechten in Rotterdam waarmee zij in 2002 stopte toen zij trouwde met een Pakistaan, zowel voor de Nederlandse wet als op Islamitische wijze. Jaren later introduceerde Shirin Musa het begrip huwelijkse gevangenschap (gedwongen voortzetting van een huwelijk) toen zij hiermee werd geconfronteerd.

Na haar wettelijke scheiding volgens de Nederlandse wet kwam zij erachter dat zij ook nog een religieuze scheiding moest aanvragen. Haar man weigerde hieraan mee te werken. Zij pakte haar rechtenstudie weer op, ging haar ex vervolgen en kon door een rechterlijke uitspraak  haar religieuze huwelijk in 2010 ontbinden. Shirin Musa is de eerste vrouw uit een moslimgemeenschap die via het Nederlands recht een islamitisch huwelijk heeft beëindigd.

Oprichting Femmes for Freedom

Natuurlijk trok deze overwinning aandacht van veel vrouwen die ook in moeilijke huwelijkse situaties zaten. Shirin Musa richtte de organisatie Femmes for Freedom op om een concrete invulling te geven aan het VN-Vrouwenverdrag waarin onder andere gelijke behandeling van vrouwen voor, tijdens en na het huwelijk is opgenomen. Ook zet de organisatie zich in voor vrouwen die te maken hebben met eerwraak en met seksueel geweld en strijdt zij tegen kindhuwelijken en polygamie. Zij houdt zich niet alleen bezig met het bieden van juridische en financiële hulp maar ook met onderzoek, lobby en preventie.

Politieke agenda

Haar campagne Amendement voor Vrije en Blije Vrouwen heeft geleid tot opname van huwelijkse gevangenschap in het Wetboek van Strafrecht. Het Rotterdamse College van B&W heeft haar aanbevelingen in haar onderzoeksrapport naar Verborgen Vrouwen overgenomen met als resultaat de opening van het Family Justice Centre in 2017. Ook heeft Femmes voor Freedom in Rotterdam aan de weg getimmerd met de postercampagne ‘In Nederland kies je je partner zelf’.

Shirin Musa is internationaal actief en houdt over de hele wereld spreekbeurten.

Ken jij een moderne heldin?

Laat het ons weten en mail ons.