De voordelen van een ondernemingsplan

26-05-2019

Het schrijven van een ondernemingsplan is niet verplicht. Althans, niet wettelijk, zoals voor de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel. Toch is het heel zinvol om een businessplan op te stellen als je voor jezelf gaat beginnen. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Efficiënte start eigen bedrijf

Eigenlijk is het schrijven van een ondernemingsplan de meest efficiënte manier om de strategie van je bedrijf uit te werken. Je werkt volgens een vast stramien, waardoor je niets vergeet en ook niet te lang bij één onderdeel blijft stil staan. We noemen de voordelen op de korte en de lange termijn.

Voordelen op de korte termijn:

 • Externe financiers, leveranciers en je naaste omgeving krijgen snel en onderbouwd inzicht in je plannen. Een goed ondernemingsplan versterkt dus je imago als professionele starter. 
 • In een ondernemingsplan vertaal je je dromen en plannen in een concrete aanpak.
 • Je brengt de risico's van je onderneming in kaart.
 • Je hebt een praktisch document dat je kunt gebruiken voor je marketing en verkopen je elevator pitch.

 

Voordelen op de lange termijn:

 • In je ondernemingsplan houd je ook rekening met minder positieve scenario's. Als je die hebt doorgerekend en meegewogen, hoef je niet direct in paniek te raken als het iets minder gaat of als je een klant kwijtraakt.
 • Op koers blijven. Je kunt altijd je bedrijfsplan erbij pakken als je de focus even kwijt bent. Je bent als ondernemer veel tijd kwijt met allerlei randzaken. Lees in je plan terug waarom je ook alweer de onderneming bent gestart, wat je inspiratie
 • Strategie continu verbeteren. Welke goede punten kun je nog verder uitdiepen, welke zwaktes kun je oplossen door bijvoorbeeld oplossingen extern te zoeken. Je ondernemingsplan is de basis van waaruit je kunt blijven innoveren

Aan de slag

Een ondernemingsplan is een middel om een vliegende start te maken en geen doel op zich. Het moet niet ten koste gaan van je andere startactiviteiten . Hieronder een paar tips:

 • Besteed onderdelen uit. Zeker als je financiering zoekt, verdient een accountant of boekhouder zich vaak terug als hij of zij je helpt bij het cijfermatige gedeelte.
 • Vraag advies. Je kunt altijd een afspraak maken bij een bank of schakel een ervaren ondernemerscoach in. Die kent de valkuilen en de do’s en don’ts.
 • Schetsen op papier: het Business Model Canvasis een ideaal hulpmiddel om op te schetsen en je businessmodel uit te werken. Het brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw strategie klopt.
 • Zoek een goed format. Bij Startwijzer gebruiken we een beproefd format voor een degelijk businessplan. Bel ons voor meer informatie.

Ook starten met ondernemeingsplan?

Startwijzer is een expert op het gebied van ondernemerschap en het begeleiden van starters. Heb je hulp nodig met het starten van je eigen bedrijf of het schrijven van je ondernemingsplan? Bel 0229-2748888 of mail ons. We adviseren je graag!