De strategie achter goede content in 9 stappen

09-05-2019

Veel ondernemers gaan van start zonder een contentstrategie. Vaak bloggen of posten ze wel wat maar het levert weinig resultaat op. Met een strategie zal je zien dat je content gaat bijdragen aan meer omzet. Hoe? Dat laten we je hier zien aan de hand van een aantal praktische stappen.

Stap 1: Bepaal je doel

Wat wil je bereiken? Wil je je naamsbekendheid vergroten, wil je nieuwe leads of misschien wil je je als expert in je vakgebied laten zien? Begin eerst met ‘dromen’ (wat zou je ooit willen bereiken als niets of niemand je tegen zou houden? Bepaal vervolgens doelen voor 6 maanden en voor een jaar vooruit.

Stap 2: Ontdek je DNA

Het is superbelangrijk om je eigen bedrijf te kennen. Stel de volgende 2 vragen:

  • Als iemand je op een feestje vraagt: “wat voor bedrijf heb je?”, wat zou je dan antwoorden?
  • Als mijn bedrijf een persoon was, hoe zou ik hem/haar dan omschrijven?

Stap 3: Praat met je doelgroep

Wat zijn hun wensen en behoeftes? Waar zit hun probleem of pijnpunt? Wat beïnvloedt hun online gedrag? Creëer vervolgens een persona voor je contentstrategie en formuleer een ‘klantreis’.

Stap 4: Bepaal de ‘sweetspot’

Wat is de centrale boodschap voor je contentstrategie? Waar komen de doelen en DNA van jouw bedrijf samen met de behoeftes van je doelgroep? Dus: waarmee ben jij van betekenis voor je klant?

Stap 5: Storytelling

In welk verhaal neem jij je klant mee? Mensen onthouden een verhaal makkelijker dan een reclame boodschap en waarderen een verhaal ook beter. Het resultaat is een sterkere binding met jouw merk. Als je zelf een hoofdpersoon (persona) bedenkt met een verhaallijn (de klantreis), kun je een tekstschrijver inhuren voor het schrijven van je merkverhaal.

Stap 6: Bedenk contentpijlers

Bepaal 3 tot 5 inhoudelijke thema’s die passen binnen jouw merkverhaal en passen binnen jouw merkverhaal en ga hiermee aan de slag.

Stap 7: Kies een format

Hoe presenteer je je content? In de vorm van een blog, een column of een podcast? Bepaal de formats die het beste jouw doelen realiseren. Begin simpel en bedenkt er 2 voor 1 online kanaal.

Stap 8: Bepaal je kanalen

Hoe bereik je het beste jouw doelgroep? Welke kanalen gebruikt jouw klant, op welk moment en wat verwachten ze op dat kanaal? Ga niet overal tegelijk aan de slag. Zoekt jouw doelgroep op Google? Ga dan aan de slag met je organische vindbaarheid. Of begin met 1 van de social mediakanalen. Welke past dan bij je doelen en je klant, maar vooral ook bij jezelf.

Stap 9: Contentkalender

Wat, wanneer, waar en wie? Met een contentkalender maak je overzichtelijk welke content je wanneer en waar gaat publiceren. Online kun je allerlei formats hiervoor vinden in Excel. Vaste tijden van posten kan een grote rol spelen bij het bereiken van je doelgroep.

Het kost zeker tijd en moeite  om content te bedenken die echt meerwaarde biedt voor je doelgroep maar met een goede contentstrategie gaat je content zeker bijdragen aan meer leads, sales en omzet. Ook als kleine speler in de markt!

Startwijzer

Wil jij starten met je eigen (online) bedrijf? En wil je weten hoe je dat succesvol doet? Schakel dan de professionele ondernemerscoaches van Startwijzer in! Bel 0229-27 48 88 of mail ons.

 

Bron: FW