De basics Google Analytics doelgroep

06-05-2019

Google Analytics is gratis software van Google die je kunt gebruiken om vrijwel alle activiteiten naar, op en van je website te meten en inzichtelijk te maken.  We leggen je in een serie artikelen je de basics uit.

Wat is google analytics

Het doel van Google analytics is om je een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergave. Je kunt bijvoorbeeld zien wat de herkomst is van je bezoekers, hoe lang ze op een bepaalde pagina blijven, op welke pagina ze je website verlaten, waar ze op geklikt hebben. Het belangrijkste is dat je kunt zien welke bezoekers je het meeste opleveren.

Doelgroep

Eén van de belangrijkste dingen die je wilt weten is: ‘’Wie bezoekt mijn website?’’. Wanneer je inlogt bij Google Analytics zal je standaard het overzicht zien van het onderdeel Doelgroep.

 

De doelgroep-rapporten van Google Analytics geven je een beeld over wie je website bezoekt, op basis van verschillende onderwerpen (zoals het land waar de bezoeker is, het apparaat dat ze gebruiken, welke browser etc.). Deze rapporten geven een momentopname van wat er op je website gebeurt.

Dit geeft je meer inzicht in je site, maar het is waarschijnlijk geen informatie waar je dagelijks/wekelijks voor terugkeert. Het is wel belangrijk om hier een beeld van te hebben en voor de langere termijn te kijken of je interessante verschuivingen ziet.

Apparaat categorie

We lichten er een onderdeel uit en dat is de apparaat categorie mobiel. Onder de categorie doelgroep vind je het rapport ‘mobiel’. Hierin zie je hoeveel verkeer je op je website krijgt per type apparaat (verdeeld in desktop, mobiel en tablet). Per apparaat zie je ook het gedrag en het aantal conversies.

Mobiel

Hiermee kun je de verschillen zien tussen de apparaten. De mobiele versie van je website ziet er doorgaans anders uit dan de desktopversie en het gedrag van een mobiele gebruiker is ook anders.

In 2018 werd van alle websitebezoeken gemiddeld 52% gedaan via mobiel. Mobiel mag dus zeker niet worden vergeten. Zeker niet nu een goed geoptimaliseerde site steeds waardevoller wordt. Logisch dat Google je hier dan ook voor beloont.

Oorzaak lagere mobiel conversieratio

Een lager mobiel conversieratio kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met het afwijkende gedrag van een mobiele gebruiker (bijvoorbeeld door het snellere navigeren, betere totaaloverzicht en andere gebruikersgemakken die desktop biedt ten opzichte van mobiel).

Startwijzer

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een website als je start als zelfstandige? Wat zijn de do’s en don’ts en hoe kun je succesvol worden? Meld je dan snel aan bij Startwijzer! We helpen je graag bij de start van je eigen bedrijf. Bel 0229-274888 of mail ons.

 

Bron: FW