Autisme werkt, acht tips die je op weg helpen

02-04-2019

Als je autisme hebt kan je in principe elk denkbaar werk doen. Welke baan voor jou geschikt is, hangt vooral af van jouw persoonlijke mix van sterke en minder sterke eigenschappen. Wij geven je acht tips.

Tips autisme en werk

  1. Ken jezelf! Ga op zoek naar het antwoord op de volgende vragen:  Wat is mijn passie? Wat zijn mijn sterke en minder sterke kanten? Wat heb ik nodig om op de werkvloer goed te kunnen functioneren? Welke baan past bij mij? 
  2. Hulp nodig bij tip 1? Maak dan een Persoonlijk Ontwikkel Profiel aan op werk-web autisme! Of schakel hulp in van een loopbaancoach.
  3. Schrijf je in op zoveel mogelijk vacaturesites, zoals nationalevacaturebank.nl, onbeperktaandeslag.nl of de nationaletalentenbank.nl. Is een reguliere baan (met aanpassingen) voor jou lastig te vinden? Vraag dan bij het UWV wat de mogelijkheden zijn voor jou.
  4. Durf je dromen & wensen uit te spreken. Praat met familie, kennissen en vrienden over wat voor baan je zoekt. Wie weet kunnen zij je helpen!
  5. Overweeg een werkervarings- of stageplek. Het levert je behalve ervaring mogelijk ook (meer) zelfvertrouwen op.
  6. Overweeg zelfstandig ondernemerschap. Later deze week lees je daarover meer op onze social media kanalen.
  7. Check werkwebautisme.nl voor veel tips over hoe je een eenmaal verworven baan kunt behouden. 
  8. Vergeet nooit dat autisme ook voordelen met zich mee kan brengen op de werkvloer zoals: talent voor techniek, eerlijkheid, betrouwbaarheid, loyaliteit, oog voor detail, zorgvuldigheid en het vermogen om langdurig geconcentreerd aan het werk te zijn. 

Autisme werkt!

Duizenden mensen met autisme willen en kunnen aan het werk, bijvoorbeeld in de zorg, de techniek, de ict, het onderwijs of bij de overheid. Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit. Een belangrijke grondstof voor innovatie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.

Wat doet Startwijzer

Heb je autisme en wil je graag aan het werk maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken? Of wil je starten als zelfstandige? Wij hebben coaches met ervaring op het gebied van autisme. Mail ons dan. Wij nemen contact met jou op.

 

Bron: autisme.nl