Ambachtsacademie leidt 40-plussers op tot ambachtelijk ondernemer

03-07-2019

Ben je 40 jaar of ouder en lijkt het je wat om als zelfstandig ondernemer in een ambacht aan de slag te gaan? Dan kun je een opleiding volgen aan de Ambachtsacademie. Dit is een initiatief gesteund door onder meer het ministerie van Sociale Zaken en UWV. 

De voltijds opleiding duurt ongeveer 1,5 jaar. Als je een WW-uitkering hebt, dan kan dit met behoud van je uitkering. Ook als je geen WW-uitkering hebt, kun je er voor in aanmerking komen.

Hoe werkt het?

In Nederland is grote behoefte aan ambachtelijke specialisten, van lijstenmaker tot glazenier. De Ambachtsacademie leidt mensen op tot ambachtelijk ondernemer. De opleiding is gebaseerd op het principe van leerling-gezel-meester. Je wordt opgeleid door ervaren ambachtslieden, in het atelier of de winkel van een leermeester bij jou in de buurt. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd. Je kunt op elk moment van het jaar starten.

Opleiding

Er zijn verschillende opleidingen mogelijk, zoals fietshersteller, glazenier, klusser, meubelmaker, maatkleermaker, rietdekker, tassenmaker, stand-en interieurbouwer etc.. Check op de site van de Ambachtsacademie welke mogelijkheden er nog meer zijn, wat de opleiding inhoudt en welke ervaring nodig is.

Een module ondernemerschap is onderdeel van de opleiding. Hierdoor kun je na de opleiding een eigen onderneming starten of een ambachtelijk bedrijf overnemen.

Je uitkering en een opleiding

Als je een WW-uitkering ontvangt kun je de opleiding volgen met behoud van je uitkering. Je hoeft niet te solliciteren. Na de opleiding als startende zelfstandige kun je gebruik maken van de onderzoeks- en startperiode van UWV tot uiterlijk de maximale uitkeringsduur van de WW.

Als je geen WW-uitkering ontvangt, dan kun je ook voor de opleiding in aanmerking komen als je ouder bent dan 40 jaar. 

Heb je interesse in deze uitdaging?

Meld je dan aan op de website van de Ambachtsacademie. Affiniteit met het ambacht en je motivatie voor het vak zijn belangrijk voor de opleiding. Maar er is meer nodig om in een ambacht aan de slag te gaan. De Ambachtsacademie kijkt samen met jou of er een redelijke kans bestaat dat je na de opleiding in je eigen inkomen kunt voorzien als zelfstandig ondernemer binnen het door jou gekozen ambacht. Als dat zo is, zoekt de Ambachtsacademie een leermeester bij jou in de buurt. Deze leermeester bepaalt uiteindelijk of je binnen zijn bedrijf het ambacht mag leren.

Kosten en aanmelding

Voor de gehele opleiding betaal je eenmalig € 250. Verder zijn er geen kosten, maar ook geen vergoedingen. Het maakt hierbij niet uit of je een WW-uitkering ontvangt of niet.

Startwijzer

Wil jij ook starten vanuit een uitkeringssituatie? Startwijzer is expert op dit gebied. We kunnen je op verschillende manieren begeleiden waardoor je kans op succes toeneemt. Mail of bel ons 0229 27 48 88 of vraag naar de mogelijkheden bij je contactpersoon van UWV.

 

Bron:werk.nl