Kandidaten voor nieuwe groep “Migrantenvrouwen leren door” gezocht!
Na drie succesvolle trajecten van “Migrantenvrouwen leren door” komt er weer een vervolg. In dit traject zullen migranten klaargestoomd worden voor werk of een opleiding op hun denk- en werkniveau. Naast intensieve Nederlandse les betekent dit ook hulp bij het omzetten van diploma’s, loopbaanbegeleiding en beroepskeuze. Na het afronden van het traject hebben deze vrouwen meer en betere kansen op de arbeidsmarkt. Dit draagt bij aan de missie van Juniusfonds: het verminderen van structurele armoede in West-Friesland.
Juniusfonds zoekt hiervoor ambitieuze, vrouwelijke migranten. Samen met o.a. Cooperatiefonds Rabobank West-Friesland financiert het Juniusfonds een stevig traject om nieuwkomers in Nederland te begeleiden naar een passend beroep op hun denk- en werkniveau. Nieuwkomers zitten vaak in een lastige situatie. De overheid erkent diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan of een opleiding te volgen.
In het traject “Migrantenvrouwen leren door” gaan deelnemers in ongeveer één jaar tijd van taalniveau A2 naar C1/C2. Tegelijkertijd volgen ze een loopbaantraject. Passen de diploma’s uit het thuisland? Wat is er nodig om die om te zetten? Is een ander vak interessant?
Vereisten voor kandidaten
- De kandidaat is 18 jaar of ouder;
- De kandidaat is vrouw;
- De kandidaat heeft geen eigen middelen voor het traject;
- De kandidaat is vluchteling of gezinsmigrant;
- De kandidaat heeft het diploma A2 Nederlands op zak;
- De kandidaat woont in West-Friesland;
- Tijd om het traject te volgen. De studiebelasting is minimaal 25 uur per week. Dat is opgedeeld in:
- 9 uur les;
- 3 uur leerteam, waarbij je in een groepje opdrachten doet;
- Minimaal 12 uur per week huiswerk;
- Loopbaangesprekken (ongeveer 1 uur per week);
- Deelname aan workshops.
Wat houdt ‘Migrantenvrouwen leren door’ in ?
- EdiNova verzorgt de lessen Nederlands, op locatie in Hoorn en online.
- Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s.
- Het eerste deel loopt van half oktober 2023 t/m half juni 2024.
- Je hebt 3 keer per week les: 1 keer op locatie en 2 keer online (maandag 09:12u, dinsdag 13-16u en vrijdag 9-12u). In de schoolvakanties is er geen les.
- Aan het einde van het eerste deel doen de deelnemers een taaltest. Is het niveau B2? Dan volgt een go/no go. Wil en kan de deelnemer door?
- Daarna werken we in een halfjaar verder aan het verhogen van het niveau van het Nederlands. Het doel: niveau C1/C2.
- Juniusfonds financiert het gehele programma. Deze groep wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Cooperatiefonds Rabobank West-Friesland en Stichting Rentree.
- Na dit traject kunnen de kandidaten die verder willen leren bij Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding op het MBO, HBO of de universiteit.
Interesse?
Neem dan contact op met Startwijzer: 0229-274888.
Informatiemiddag woensdag 29 maart
Meer weten? Kom dan naar de inloopinformatiemiddag op woensdag 29 maart van 12:00-16:00.
Locatie: Dampten 16, 1625 NR in Hoorn. Hier geeft EdiNova ook de lessen. Tijdens deze middag kun je je vragen stellen aan huidige en ouddeelnemers en docenten. Neem gerust kinderen mee!
Meteen aanmelden?
Geef je op als kandidaat door te bellen met Startwijzer: 0229-274888.
Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar voor dit traject. De inschrijving sluit op 1 mei 2023!
Reportage van WEEFF
Samenwerkende partijen
Juniusfonds
Juniusfonds ziet onderwijs als de sleutel voor ontwikkeling van onze samenleving. Wij bieden inwoners van West-Friesland een kans op meer toekomstperspectief met een goede baan.
Hoe?
Door renteloze leningen te verstrekken. Speciaal voor inwoners van West-Friesland, die zelf geen financiële ruimte hebben voor het betalen van een opleiding. Juniusfonds is initiatiefnemer en financier van het project “Migrantenvrouwen leren door”.
Meer info: www.juniusfonds.nl
(Ed)INOVA
(Ed)INOVA ondersteunt nieuwe Nederlanders bij duurzame integratie en maatschappelijke participatie. Al meer dan 25 jaar bieden wij coaching, training en voorlichting aan vluchtelingen en migranten die als vrijwilliger aan de slag willen, een beroepsopleiding volgen of een baan zoeken.
Daarnaast biedt onze taalschool EdINOVA cursussen Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden op diverse niveaus. Van beginnerscursussen voor (anders-)analfabeten tot trajecten voor hoog opgeleiden en taaltrajecten op de werkvloer. (Ed)Inova is gevestigd in Alkmaar, Beverwijk en Hoorn.
Meer info: www.inova-alkmaar.nl
Startwijzer
Startwijzer begeleidt iedereen – die kan en wil werken – naar een baan in loondienst, zelfstandig ondernemerschap of een verbeterde werksituatie. Dit doen we al 20 jaar als re-integratie bureau, veelal voor mensen met een WIA, ziektewet, Wajong of bijstandsuitkering. We werken daarbij samen met overheden, werkgevers en verzekeraars met als doel iedereen naar vermogen bij te laten dragen aan een inclusieve samenleving.
Met 30+ coaches in meerdere provincies begeleiden we al 23 jaar lang mensen naar onverwacht werkgeluk. Dit doen we door middel van job-, loopbaan- en ondernemers coaching (online en op locatie), workshops en een online leeromgeving. Het is onze missie om klanten te laten ervaren wat hun mogelijkheden en krachten zijn.
Meer info over onze werkwijze of hoe het project “Migrantenvrouwen leren door” bij draagt aan onze impact doelstellingen.