Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid verregaande maatregelen opgelegd, met grote gevolgen voor werknemers, werkgevers en zzp’ers. Gelukkig is er ook steun vanuit de overheid in de vorm van noodfondsen, overbruggingskredieten, tegemoetkomingen en andere regelingen. Zie jij door de bomen het bos niet meer en ben je benieuwd welke regeling voor jou van toepassing is? Lees dan verder.
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) 3.0
De NOW is bedoeld voor ondernemers met personeel die een omzetverlies van minimaal 20% verwachten over een periode van 3 maanden. Hoe hoger je omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming die je ontvangt. Als werkgever kun je hiermee tot 85% van je loonkosten vergoed krijgen. Je kunt de simulatietool van UWV gebruiken om in te schatten hoe hoog dit bedrag in jouw situatie zal zijn. Voor de NOW 3.2 kun je vanaf 15 februari tot en met 14 maart 2021 een aanvraag doen bij UWV.
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) 3
De TOZO is er voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, bij wie het inkomen door de coronamaatregelen onder het bijstandsniveau is gekomen. Je kunt met de TOZO als ondernemer een uitkering ontvangen die jouw inkomen aanvult tot het sociaal minimum en een lening aangaan om liquiditeitsproblemen op te lossen. Een aanvraag hiervoor kun je doen bij de gemeente waar je in woont. Via deze pagina van de Rijksoverheid kun je checken of je voor TOZO in aanmerking komt.
TVL: tegemoetkoming vaste lasten
De TVL is er voor mkb-bedrijven en zpp’ers die minimaal 30% omzetverlies hebben geleden door de coronamaatregelen. De TVL kan helpen bij het betalen van vaste lasten als huur, abonnementen en verzekeringen. Loonkosten vallen hier niet onder. Bij een omzetverlies van 30% kun je 50% aan subsidie ontvangen, bij 100% omzetverlies ontvang je 70% subsidie op je vaste lasten. Er bestaan regelingen specifiek voor de detailhandel, de horeca en de evenementenbranche met andere voorwaarden en tegemoetkomingen. Je kunt de TVL voor het vierde kwartaal van 2020 tot en met 29 januari 2021 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier kun je ook de adviestool TVL vinden.
Binnenkort komt er een tegemoetkoming vaste lasten voor ondernemers die vanaf 1 januari vorig jaar een bedrijfje hebben opgericht. De hoogte van die tegemoetkoming zal afhangen van het omzetverlies ten opzichte van het derde kwartaal van 2020, toen de coronamaatregelen in veel sectoren versoepeld werden.
Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)
De TONK is een nieuwe regeling, voor mensen die net geen aanspraak kunnen maken op andere regelingen. Zelfstandig ondernemers die veel opdrachten hebben misgelopen maar geen recht hebben op de TOZO kunnen hier bijvoorbeeld gebruik van maken. Vanaf 1 maart 2021 zullen steeds meer gemeenten TONK-loketten openen, de aanvraag die je hier kunt doen zal met terugwerkende kracht gelden voor de periode van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021.
Kleine Kredieten Corona Garantieregeling (KKC)
De KKC maakt het makkelijker voor bedrijven om een kleine lening af te sluiten, doordat de staat voor 95% garant staat voor het krediet. In ruil hiervoor betaal je als ondernemer 2% vergoedingspremie. Om hiervan te profiteren kun je je bank vragen om van deze regeling gebruik te maken. Het KKC is tot en met 30 juni 2021 aan te vragen.
Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C)
Door gebruik te maken van de BMKB-C kunnen ondernemers sneller en makkelijker geld lenen. De premie hiervoor was 3,9%, maar is verlaagd naar 2% bij een looptijd tot en met 8 kwartalen en 3% bij een looptijd van 9 tot en met 16 kwartalen. Ook bij deze regeling is het de bank die de aanvraag doet: dit kan tot eind 2021.
Uitstel aflossing bestaande leningen bij Qredits
Klanten van Qredits krijgen 6 maanden uitstel van aflossing op bestaande leningen. Als je nog geen klant bent van Qredits, kun je er tot en met 30 juni 2021 terecht voor het aanvragen van een overbruggingskrediet. Hiermee kun je tot 25.000 euro lenen om je vaste lasten te betalen. De looptijd is maximaal 4 jaar, de eerste 6 maanden is er geen aflossing. De rente is in het eerste jaar 2%, daarna 5,75%.
Corona Calculator
Om te bepalen op welke van deze regelingen jij aanspraak maakt, hebben VNO-NCW en MKB-Nederland de Corona Calculator ontwikkeld. Hiermee kun je gemakkelijk de voor jou relevante regelingen vinden en de impact van deze regelingen op jouw onderneming zien.