fbpx

Cor Freeke

Ondernemerscoach in Noord-Holland (Noord)
"Zelf ben ik enorm geïnspireerd door een quote van Bill Gates - "Successen vieren mag, maar nog veel belangrijker is het om van jouw fouten te leren”"

Cor Freeke is ondernemerscoach in de regio Westfriesland. In de loop der jaren heeft hij diverse bedrijven en organisaties geadviseerd tijdens de start. Structuur, rust en focus kenmerken zijn coaching. Betrokkenheid bij jouw onderneming én bij jou als ondernemer staan voor Cor bovenaan.

Het verhaal van Cor

Ondernemerscoach Cor heeft zo’n 33 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Toen hij daarmee stopte, is hij gevraagd om als coach voor Startwijzer aan de slag te gaan. Zijn werk als coach heeft veel raakvlakken met het werk dat hij eerder deed. In het bedrijfsleven coachte hij al collega’s en ook bij de Fortis bank, waar hij werkte, begeleidde hij verschillende klanten. Inmiddels werkt Cor 1 dag in de week voor Startwijzer en heeft hij verschillende coachings- en communicatietrainingen gevolgd.

Cor heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en heeft ervaring met fondsenwerving. Zo heeft hij onder andere 33 jaar diverse bestuursfuncties gehad bij Unicef. Daarnaast heeft hij met anderen stichting Leergeld opgericht. Deze stichting houdt zich bezig met kinderen van 8 tot 18 jaar die niet mee kunnen doen met naschoolse activiteiten. “Ik zag mijn vrijwilligerswerk als een mooie tegenhanger van het werk dat ik overdag deed. Op deze manier kon ik iets terugdoen voor de maatschappij.”

Structuur, rust en focus kenmerken zijn coaching

Typisch voor Cor’s aanpak is dat hij heel gestructureerd werkt. “Ik neem de klant stap voor stap mee in het proces van ondernemen. Als leidraad gebruik ik de e-learning die ik grotendeels zelf heb samengesteld.” Op basis van de online leeromgeving geeft Cor zijn klanten huiswerkopdrachten mee om uiteindelijk een ondernemersplan voor zichzelf te kunnen schrijven. Hij coacht op een rustige manier en kan goed luisteren. “Ik probeer klanten te helpen hun dromen waar te maken.”

Wanneer klanten moeite hebben om motivatie te vinden om door te gaan, staat Cor allereerst stil bij hoe het komt dat ze niet gemotiveerd zijn. Met de klant onderzoekt hij welke belemmeringen daaraan ten grondslag liggen. Deze kunnen ook met het privéleven van een klant te maken hebben. “Op zo’n moment gaat coachen verder dan enkel het ondernemen. Het is dan een kwestie van goed luisteren en tips geven om een klant verder te helpen. ” Ook zet Cor zijn enthousiasme in om klanten te motiveren. “Ik ben heel positief en ik probeer klanten het inzicht te geven dat er altijd andere opties zijn.” Daarbij benoemt hij de positieve ontwikkelingen die er al zijn. Dat maakt mensen weer enthousiast.

Cor vindt het erg leuk dat hij klanten kan helpen om resultaten te creëren en hun droom waar te maken. Hij zet zijn kennis en ervaring in zodat klanten de verschillende stappen in hun traject makkelijker kunnen maken. Het werk geeft hem veel plezier en inspiratie.

Klanten bij Startwijzer komen vaak vanuit een complexe situatie noemt Cor. Dat is heel anders dan hij gewend was in het bedrijfsleven. “Ik was gewend om snel resultaat te leveren. Daar moet ik nu voorzichtig in zijn. Het is belangrijk om rekening houden met de mogelijkheden van de klant. Er is geen standaard zaak.” Daarbij vergeet Cor niet het doel voor ogen te houden. Zijn doel is om de klant succesvol te begeleiden.

Samen gaan we er voor

Klanten verrassen Cor in de mate van gretigheid die de meesten hebben. Over het algemeen hebben ze geen gemakkelijke jaren gehad. Hij vindt het hoopvol dat zij een ander pad kiezen. “De klanten gaan er gewoon voor! Dat past bij mij.”

Ook Startwijzer past bij Cor. Het is een sociale onderneming waarbij de mens, klant én personeel, centraal staat. “Er wordt alles gedaan om een klant te helpen. Ik vind het heel sterk dat ze de mogelijkheid hebben om te switchen van traject. Zo kan blijken dat het voor een klant beter is om een eigen bedrijf te starten in plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe baan.” Ook het innovatieve karakter spreekt Cor aan.

Cor is sportief. In zijn vrije tijd staat hij drie keer per week op de tennisbaan. Verder fietst en wandelt hij veel. Vroeger heeft hij veel gereisd en veel verre landen bezocht. Dat deed hij voornamelijk samen met een vriend. Zijn eerste verre reis was naar Indonesië. Hij was onder de indruk van de natuur, cultuur en van de vriendelijkheid van de mensen. Het allermooiste is dat hij daar ook de liefde heeft gevonden.